Državno prvenstvo v kombinaciji zavoljo virusa v Plesnem klubu Feniks odpovedano!

Akim Pekunov in Maša Kastelic bi branila naslov državnih prvakov v kombinaciji v članski kategoriji (foto: Marko Mesec)

V soboto, 30. januarja, se bo v športni dvorani v Medvodah odvijalo državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, v okviru katerega je bilo načrtovano še državno prvenstvo v kombinaciji desetih plesov, seveda samo za člansko starostno skupino in plesalce v kategoriji paraples. Žal slednji kategoriji odpadeta. Pogovor z Markom Vodnikom, športnim direktorjem sekcije za standard in latin pri Plesni zvezi Slovenije, sem naredila pred dnevi, a sva ga z Markom dopolnila glede na aktualno stanje.

Dragi Marko, v teh negotovih časih smo se vsi razveselili napovedi državnega prvenstva v kombinaciji še za lansko leto, ampak pripis samo za člane nam pa seveda ni bil ravno po godu. Še manj nam je po godu novica, ki si jo včeraj poslal vsem udeležencem, da prvenstvo odpade. Kje smo torej trenutno s pari in situacijo?
Situacija je izjemno težka. Plesni klubi in šole so zaprti že skoraj eno leto. Vem, da večina plesalcev vadi individualno in prek zooma. Vem, da si vsi želijo treningov in stikov s prijatelji ter sotekmovalci, tako iz svojega kot iz drugih klubov. Situacija nas je vse vrgla v finančno zelo težak položaj – klube, PZS in WDSF. Posledice bodo dolgo vidne na tekmovalnem in psihološkem področju tekmovalcev, posebej mlajših.
A jaz kljub temu ostajam optimist in verjamem, da bomo kmalu spet plesali in tekmovali, še več in še rajši kot prej.

Marko Vodnik na odprtju prvenstva v latinu lani oktobra (foto: Marko Mesec)

Zakaj je bil torej načrt organizirati prvenstvo še za leto 2020?
Nismo ga smeli prej, in še to smo ga žal načrtovali oz. bi ga lahko izvedli le za člane in plesalce na vozičkih. A zavoljo okužbe s korono v trenažnem procesu v PK Feniks in zaradi stikov, ki so bili narejeni v dnevih pred pozitivnim izvidom testov, ter v skladu s pravili stroke in pravili vedenja v času pandemije kot športni direktor in odgovorna oseba za organizacijo državnega prvenstva v kombinaciji sem bil prisiljen sprejeti sklep, da državno prvenstvo, načrtovano za 30. 1. 2021, odpovedujem za vse razpisane kategorije. Sklep je bil sprejet v želji zaščititi ostale udeležence in se izogniti morebitnim neželenim posledicam tako PZS kot odgovornih oseb. Seveda pa smo prepričani, da bomo prvenstvo za leto 2021 v 10 plesih izpeljali jeseni 2021.
Kdo pa bi bila sodniška zasedba?
V tokratni ekipi so bili načrtovani: Niko Basarič, Branko Bohak, Brane Križnar, Blaž Pocajt, Barbara Nagode Ambrož, Valerija Mbanvi, Tjaša Vulič in jaz kot delegat Plesne zveze.

Državno v latinu lani oktobra (foto: Marko Mesec)

Izkušnje s koronskimi ukrepi že imate iz oktobrskega latina, ko je vse potekalo brez težav. Kako danes gledaš na izvedbo prvenstva, če bi se to odvijalo?
Z izvedbo sem bil zadovoljen, vložili smo veliko truda. Tudi v prihodnje ne pričakujem nobenih težav, saj bi bili na prvenstvu le tekmovalci, sodniki in funkcionarji. Poskrbeli bi za upoštevanje vseh varnostnih ukrepov za omejitev širjenja okužb.

(foto: Marko Mesec)

Tekmovanje bi bilo del državnega prvenstva v modernih tekmovalnih plesih, to smo že navajeni, in kaj pomeni biti del takšnega tekmovanja v danih okoliščinah?
To ni nič novega, urniki so bili že razdeljeni, tako da se tekmovanja ne bi prekrivala. Tako bo državno prvenstvo sekcije MTP potekalo v skladu s priporočili zdravstvene stroke in veljavnih omejitev. Za tekmovanje smo pridobili ustrezna dovoljenja.

Odpade tudi kategorija paraples (foto: Marko Mesec)

Na spletni strani zveze pa sta določena že oba državna za standard in latin, 6. 2. Medvode in 20.3. Rače. Je to samo objava, napoved ali meniš, da boste to izvedli?
Menim, da v februarju ne bo tekmovanja, ker želimo narediti državno v standardu in latinu za leto 2021 za vse starostne kategorije. Realno je po moje, da bomo naredili DP ST v aprilu in potem DP LA v maju.

(foto: Marko Mesec)

Kakšna je tvoja poslanica plesalcem, trenerjem za to leto?
Vsem plesalcem in njihovim trenerjem želim, da čim več trenirajo sami in v ožjem krogu par-trener in da skrbijo za svojo telesno pripravljenost ter s tem krepijo svoj imunski sistem. Dan brez plesa je kot dan brez nasmeha in objema. Takoj, ko bo mogoče, bomo v sodelovanju z vsemi klubi zagnali tudi sistem tekmovanj. Moto naj bo “s plesom proti virusu” in naprej do zmage, nikar ne obupajte!