Deževni poletni Maribor doživel plesni utrip

Plesalke Plesnega foruma Celje in njihov mozaik življenja Podobno Različno.

21. Festival Lent  je potekal v času od 25. junija do 6. julija, svečana otvoritev je stekla 25. junija ob predstavitvi 25. Folkart festivala. Pisane folklorne skupine iz Cipra, Egipta, Kolumbije, Litve, Makedonije, Romunije, Ukrajine in Slovenije so 25., 26. in 27. junija v času vročih tudi nenadno  mrzlih popoldnevih in večerov privabljale gledalce s svojimi pestro zasnovanimi nastopi, ki so stekli pod častnim pokroviteljstvo Unesca. Minka Veselič Kološa, strokovna sodelavka za ples JSKD OI Maribor, nastopa tudi v vlogi producentke in je bila zaslužna za sodobni plesni program Odprte plesne scene v organizaciji JSKD OI in pod okriljem Festivala Lent v času od 27. do 29. junija.

Maša Kagao Knez v predstavi Dia Diasso Diasspora
Na glavnem odru ob Dravi v produkciji Festivala Lent in v najbolj hladni ter deževni noči tistih junijskih dni je v ponedeljek 24. junija ob 21.30 bila uprizorjena glasbeno plesna predstava v koreografiji Maše Kagao Knez Dia Diasso Diasspora. Lilo je tako močno, da se je gledalcem komaj uspelo stisniti pod improvizirano zaščito in zdržati do konca, bilo jih kakih dvesto pogumnih. Na odru pa so premraženi plesalci napeli vse moči ter verjetno vključili še svoje nevidne notranje grelce telesne motorike, in nič manj intenzivno uprizorili predstavo, ki osvaja velike odre s svojim optimizmom,  osebnimi zgodbami in izkušnjami mednarodne skupine, kjer je vsak po svoje in na svoj način povezan s toplim afriškim kontinentom.  O predstavi je bilo že govora na portalu Parada plesa, tokrat pa je nastopila opazna sprememba, kajti odsotnost Švedinje Malin Margarete Wiskari je Maša nadomestila in primerno pripravila Uršo Rupnik, ki je vse bolj prisotna na profesionalnih odrih. Dia Diasso Diasspora bo zadnji dan starega leta pospremila še gledalce Cankarjevega doma Ljubljana v novo leto 2014.
Tina Benko in Neža Jamnikar v avtorskem projektu SPACEBUND
Na odru Lutkovnega gledališča Maribor so 27. junija na Odprti plesni sceni nastopili nadarjeni plesalci v solističnih avtorskih miniaturah in skupinskih koreografijah, v predstavi z dovolj zgovornim naslovom Mladi plesni upi. Izbrani mladi plesni upi so prispeli iz Celja, Velenja in Maribora, predstavili so se plesalci Plesnega foruma Celje/PFC, Plesnega teatra Velenje/ in Plesne izbe Maribor/PIM. Nastopili so: Pia Lavuger s svojo miniaturo Upor simbolom/mentorica Mojca Kasjak; plesalka April Veselko v svoji Tihoti in odlično zasnovani miniaturi lastnih notranjih uporov ter odporov Govor in stena, mentorica (mama) Vlasta Veselko; SPACEBUND je naslov avtorskega plesa Tine Benko in Neže Jamnikar/Plesni teater Velenje; v koreografiji Ane Benkovič Space Bund pa se je predstavil Vito Vidovič Bitchende, Anino koreografijo: I Dare To Love! je zaplesala tudi skupina PIM. Iz Celja je prišlo deset plesalk, ki so v koreografiji Goge Stefanovič Erjavec zaplesale svoja plesna raziskovanja in ob tem v tolikšni meri soustvarjale, da so ideje kar vrele iz njih, ob nastalih idejnih drobcih drugačnosti pa sestavile plesni mozaik pogledov ter dognanj, svoj mozaik življenja Podobno Različno.
Matjaž Dobaj in Španka Neus Barcons Roca v predstavi V odsotnosti/Skoraj tam
Ob koncu avgusta (28.,30.,31.) bo na odru PFC predstavljen multikulturni plesni projekt: Združeni/Gothered, profesionalnih plesalcev sodobnega plesa, ki prihajajo iz Brazilije, Izraela, Španije, Belgije,Francije, Madžarske, Italije in Slovenije. Njihov skupni imenovalec je uspešno zaključena diploma na plesni akademiji SEAD leta 2011. V enem tednu bodo potekala njihova plesna raziskovanja, rezultat teh pa predstavljen na treh avgustovskih plesnih večerih.
Tina Dobaj Eder v Navidezni resničnosti
Naslednji večer, 28.junija, sta bili na sporedu Lutkovnega gledališča Maribor nekoliko daljši predstavi prepoznavnih umetnikov sodobnega plesa.
Kot prva je stekla premierna uprizoritev V odsotnosti/Skoraj tam, plesni projekt v duetu Matjaža Dobaja in Španke Neus Barcons Roce, ki spregovori o apatičnosti, pasivnosti, skratka o neugodju, času, ki se postavlja pred nas. Navidezna resničnost je plesni projekt, delo v nastajanju, ki se spleta po konceptu ter v koreografiji Tine Dobaj Eder in Maje Milenkovič Workman ter v Tinini izvedbi. Predstava bo v celoti premierno predstavljena že septembra, in to v Elektrarni Ljubljana, govori pa o umetnosti in filozofiji v povezavah z današnjimi aktualnimi dogajanji.
New Age Gypsis/Novodobni nomadi (Foto: Miha Sagadin)
Zadnji večer Odprte plesne scene, 29. junija, pa je gostovala predstava New Age Gypsis/Novodobni nomadi, prvenec plesalca in koreografa, Madžara Gyula Cserepesa, nekdanjega člana naše profesionalne plesne skupine EKG, ki deluje pod vodstvom En-Knapa. Novodobni nomadi je zanimiva plesna uprizoritev predvsem zavoljo svoje drugačnosti, ne le zato ker Gyula poje in spregovori tudi v madžarščini, ampak po tematiki in  pristnosti, po načinu razmišljanja in plesni izpovedi, tudi po temperamentu izvedbe. Premiero je uzrla 26. aprila v Plesnem teatru Ljubljana, nato so se reprize kar vrstile, in nastop na Odprti plesni sceni šteje že sedmo uprizoritev. Premiera je izzvenela bolj kot delo v nastajanju, kajti prehodi iz enega v drugo stanje – skico niso bili še ne povsem čisti, ko se je umestilo kar nekaj praznega hoda. Na odru Lutkovnega gledališča Maribor pa je predstava že pridobila tisti prestižni zreli naboj; kar ponovno da misliti, kaj pomeni, ko se neko delo uteče in sproščeno steče, tudi da se čas premiernih uprizoritev čedalje bolj prehiteva. Avtor predstave je Gyula, ki je skupaj s soustvarjalko in plesalko Nino Fajdigo zasnoval plesne duete in izpostavil relacije odnosov vročekrvnih nomadov, Ciganov, ki se jih Gyula spominja iz svoji mladostnih dni in mu dajo misliti o nomadskem življenju plesalcev, kajti ti se ravno tako selijo iz kraja v kraj, so vedno znova na poti in na drugih gledaliških odrih. Plesna predstava Novodobni nomadi steče v ustvarjalnem duetu, dvogovoru plesalca z glasbenikom, instrumentalistom Janušem Alešem Luznarjem, ki je tudi avtor zvočne podobe. Kostumografijo je prispevala Urška Recer, spodbudno oblikovanje luči, ki nomadom doda značilen skrivnostni utrip, pa atelje Balant. Za umetniško svetovanje in dramaturgijo je bila zaslužna Andreja Kopač.Ponosna drža plesalca in napevi njegovega prijetnega glasu pripomorejo, da misli odplavajo k madžarskemu plemstvu. Odlična scena s palico, ki sproža njegove notranje vrelce, ter zaključek, ko se z razbijanjem kurjega jajca ob tla predstavi vročekrvni temperament nomada, Cigana, Roma, ki nazorno izpiha svoje egocentrične občutke, da bi lahko olajšano začel znova ter na novo svoj novi korak. Predstava se subtilno vije po odru in oblikuje drobce življenja v nenehnem gibanju. Ženska podoba je istočasno dominantna in pokorna, njun tenkočutno tkan odnos vedno znova napoveduje novo situacijo v novi obliki moške in ženske premoči, kot bi se ves čas lovila in drug drugega spodbujala ter krepila. Guyla  Cserepes je v svojem prvencu optimistično izpostavil ustvarjalen odnos skupnega sobivanja dveh (ne ravno urbanih) oseb, ki vedno znova pričakujeta nov dan. 
Na odru Art kampa je nastopil tudi KUD Baobab Maše Kagao Knez.
Te plesne dni je bil v Mariboru obiskan tudi oder Art kampa v mestnem parku, kjer so se vsak dan ob 17. uri predstavile plesne šole in društva, in  kjer je nastopil tudi KUD Baobab Maše Kagao Knez in so zaplesale mlade plesalke Plesnega Foruma Celje. Prvega julija pa so gRAJSKE dame na Trgu Leona Štuklja uprizorile predstavo orientalskega plesa v koreografiji Edite Čerče, zaplesale pa skupine iz Maribora, Slovenske Bistrice, Ruš in Mute.

View Gallery 7 Photos