Beloruski pop-rock projekt. Za mnogovrstne želje poletnega večera

Beloruski večer se je začel še ob poletni dnevni svetlobi, čeprav je bila ura že osem zvečer, z milim plesom deklet odetih v bele in rdeče folklorne kostumske kombinacije, ki so jih povezovali dolgi šali, okrog katerih so se obračale, plesale, se pod njim vile, z njimi oblikovale krožne oblike v obliki kola in ustvarjale enostavne, vendar slikovite skupinske kombinacije. Bil je to uvodni pozdrav pospremljen s folklorno glasbeno melodiko Belorusije.

Uvodni dobrodošlici je sledil projekt Aura avtorjev Jevgenija Olejnika in Julije Bikove, ki se je začel z narodno obarvano melodiko in nadaljeval v stilu pop-rock projekta. Jevgenij Olejnik je producent, avtor besedil, kitarist in tudi pevec, ki spremlja pevko Julijo Bikovo, ki tudi sama ustvarja besedila za svoje popevke. Pojeta največkrat v beloruskem jeziku, tudi v poljskem in ruskem, dodala pa sta še nekaj angleških jezikovnih vsebin.  Julija Bikova je šarmantna pevka toplega žametnega vokala, ki izvaja popularne pesmi Belorusije in bližnjih držav.
V drugem delu tega glasbeno plesnega koncerta pa je nastopila znamenita plesna skupina iz Belorusije Državni plesni ansambel Haroški, ki ga je leta 1974 ustanovila igralka Valentina Gajevaja. Ansambel so v festivalskih Križankah gostili na začetku julija tudi leta 2011. Takrat je ta odlični plesni ansambel navdušili gledalce, navdušenja tudi tokrat ni manjkalo, saj so pripravili odlično uprizoritev stilno oblikovanih zahtevnih koreografij obogatenih s pristno folklorno kostumsko in glasbeno dediščino. V novo programsko obliko so umestili narodne plese drugih območij Belorusije in predstavili plemiške ter meščanske plese iz časov renesanse .
V prvem plesu so nastopili lovci s svojim spremstvom, prikazani plemiški ples se imenuje Lov s sokoli. Je vesel in dostojanstven dvorni ples, globokih priklonov ter medsebojnega spoštovanja, ki se slavnostno začne ob vrnitvi lovcev z lova in se ti mnogokrat tudi prvič srečajo s svojimi  bodočimi nevestami.
V pisanih oblačilih in v plesu visokih skokov ter veselih dvigov nog ali velikih korakov, ki združuje folklorne oblike in že posnema držo plemstva, so se razigrano predstavili mestni obrtniki in uprizorili življenjsko vzdušje srednjeveškega mesta. V dobri inštrumentalni izvedbi in v solističnih variacijah so ves čas na starih glasbilih igrali glasbeniki. Ples je večkrat popestrilo še petje nastopajočih plesalcev. Ena teh glasbeno-plesnih skici nosi naslov Savkino in Griškovo popotovanje, ob  drugi  beloruski ljudski pesmi pa plesalke kar naglas zajavkajo: Joj, že dolgo je, kar sem pri mamici bila. Plesala se je tudi četvorka iz Gomela, drugega največjega beloruskega mesta. Na sporedu je bil še dvorni koračni ples pavonka/pavana, ime izhaja iz španske besede pao/pav, predstavlja pa ceremonialni uvodni ples, ki so ga plesali tudi v maskah in je  krasil dvorne dvorane plemstva ter njihove zabave v času med 16. in 17. stoletjem, in kot smo videli, tudi zabaval belorusko plemstvo.
… (Foto: Miha Fras)
Ob koncu programa pa so po odru zaplapolale plesne veseloigre, kjer so v plesu in pesmi upodobljene žive skice nekdanjih narodnih običajev in zabav. Gledalce pa nastopajoči osvojili z akrobatskimi in plesnimi atrakcijami enkratne izvedbe, ko se vsak posameznik želi razkazovati in izkazati v najboljši luči. Ena teh je vokalno-koreografska slika Jurjev (leseni) konj, v kateri zabavno zapleše zaslužni umetnik Beloruske republike Feodor Balabajka, ki je tako kot pred dvema letoma znova razvnel prisotne obiskovalce. Šaljivi ples o tekmovanjih in prestižnih željah dveh vasi nosi naslov Vesela ženica, predstavi pa tekmovalno vnemo, ki se kaže tudi v pestrih različicah vsesplošno bogate in slikovite beloruske noše. In prav na koncu, ko konca ni hotelo biti, pa so gledalce vročično ogreli z izvedbo beloruske suite v treh dejanjih, ki je bila na sporedu tudi leta 2011. No, nič zato, saj se dobro in veselo izvedbo vedno rado gleda, kar je potrdil tudi ponavljajoči se aplavz, vse dokler niso omagale utrujene dlani skupaj s plesalci ob vseh repeticijah plesa in poklonov. 

View Gallery 5 Photos