Clugov Radio and Juliet na festivalu O Boticário na Dança v Braziliji

Balet SNG Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje v Brazilijo, kjer bo na festivalu O Boticário na Dança nastopil v São Paulu, Riu de Janeiru in Curitibi. Ob Edwardu Clugu bodo nastopili Dénes Darab, Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc ter Olesja Hartmann in Tijuana Križman Hudernik.

Koreograf Edward Clug je najlepšo ljubezensko zgodbo na svetu drzno soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead. Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor v Radio and Juliet postavi nežno ljubezen nasproti hladnemu mehaniziranemu sodobnemu svetu. Mešanica glasbe in značilnega minimalističnega giba stopnjuje občutja obupa, odtujenosti in osamljenosti ter s tem ustvarja atmosfero nasilja in vse hitrejšega minevanja časa.
Mariborski baletniki bodo 5. maja najprej dvakrat nastopili v São Paulu v avditoriju Ibirapuera, ki ga je v petdesetih letih preteklega stoletja zasnoval znameniti arhitekt Oscar Niemeyer, zgradili pa so ga leta 2005. Posebnost avditorija so 18 metrov široka vrata na zadnji strani odra, ki teater spremenijo v open air prizorišče. Prvo predstavo Radio and Juliet bo tako spremljala množica zbranih v istoimenskem parku.
V Riu de Janeiru bodo 7. maja nastopili v gledališču Theatro Municipal, ki velja za eno najlepših zgradb v Riu de Janeiru in enega njegovih sedmih čudes. Dvorana je osrednje glasbeno prizorišče v Braziliji in eno najpomembnejših v celotni Južni Ameriki. Gledališče sprejme 2361 gledalcev, odprli so ga leta 1909, ob stoletnici pa popolnoma prenovili.
Gostovanje v Braziliji balet zaključuje 9. maja v Curitibi, kjer bodo nastopili v gledališču Teatro Guaira, ki sprejme 2167 gledalcev.
Festival O Boticário na Dança slavi lepoto gibanja in spodbuja razvoj plesa v Braziliji. Med 1. in 9. majem hkrati poteka v treh mestih – São Paulu, Riu de Janeiru in Curitibi. V programu festivala so predstave nacionalnih in tujih plesnih ansamblov različnih stilov in tehnik. Ob Baletu Slovenskega narodnega gledališča Maribor sodelujejo še britanski plesni ansambel Hofesh Shechter s predstavo Political Mother, belgijski Peeping Tom s predstavo 32 rue Vandenbranden, Shen Wei Dance Arts z Rite of Spring in Folding ter nacionalni plesni ansambli Grupo de Rua, Mimulus in Quasar.
Predstava Radio and Juliet je doslej ob domačem občinstvu navdušila gledalce v Belgiji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, Portugalskem, v Rusiji, Singapurju, Srbiji, Ukrajini in Združenih državah Amerike.
View Gallery 7 Photos