Čas je za flamenko s fenomenalno Marío Keck

Dejstvo je, da plesni festivali združujejo umetnike. Tako sta pred letom in pol v Zagrebu plesalca in prijatelja Urška Centa in Mitja Obed, ki tam živi in ustvarja srečala špansko plesalko María Keck. Vrhunska kantavtorica in plesalka flamenka prihaja 20. decembra ob 20.00 v nekdanji Cafe Teater oziroma zdajšnjo kavarno hotela Union v Ljubljani, da vas razvname v teh prazničnih dneh.

María Keck s …
Njene korenine izhajajo z Madžarske, zaradi dela pa že več let prebiva v Madridu, kjer zadnja leta postaja prepoznavna na raznoterih glasbenih in plesnih scenah. María je plesalka, pevka, tekstopiska, skladateljica in glasbena terapevtka, ki je "padla" v flamenko pri devetih letih ob gledanju filma Carmen kultnega španskega režiserja Carlosa Saure.
… kitaristom Janosom.
Ustvarja v flamenku, sodobnem plesu, madžarski in romski etno glasbi in jazzu. Hkrati deluje v mnogih zasedbah in na različnih projektih, ki jih predstavlja v Španiji, Srbiji, Angliji in na Madžarskem. V svoje delo vnaša izjemno močno osebno identiteto, saj ostaja nepreklicno zvesta svojim koreninam. Navdih za ustvarjanje tako črpa predvsem iz madžarske folklore in glasbenega izročila Romov, ki prebivajo na območju Madžarske in Srbije. Njen nastop odlikuje inteligentna introvertiranost, s katero nevsiljivo podaja svoje misli in občutja, tako gledalce vodi na raznotera osebna domišljijska popotovanja in jim dopušča lastno interpretacijo. María Keck je diplomirala na področju moderne koreografije na madžarski Akademiji za ples in opravila magisterij iz glasbene terapije na Univerzi Alcalá de Henares.
Skupina CoraViento z Mitjo Obedom (na desni) in …
Urška, Mitja in María so se letos ponovno srečali, tokrat v Madridu, kjer Urška že nekaj časa živi in pleše, in nastala je predstava Del viento. Pridružil se jim je še kitarist János IIIes, Londončan in madžarski Rom, s katerim María sodeluje že več kot deset let, saj je bil soustanovitelj njene prve pomembne skupine, ki ustvarja fuzijo flamenka in ciganske glasbe, skupine Nuestro Aire. Del viento je sprehod skozi umetniško zvrst flamenka, ki razpleta spomin na tradicijo španskih, madžarskih in srbskih Romov ter oživlja nove misli.
… plesalka Urška Centa.
 

View Gallery 5 Photos