Baletni vizionar Alonzo King se s svojo skupino vrača na oder cankarja

… Keelan Whitmore … (Foto: RJ Muna)

Medtem ko pomladna in jesenska sezona ansambla Lines Ballet plesne ljubitelje San Francisca navdušujeta z novimi deli zaslepljujoče lepote, vizijo revolucionarne plesne izkušnje Alonza Kinga ponesejo v svet globalne turneje.

… Yujin Kim … (Foto: RJ Muna)
V Ljubljani je ansambel že gostoval leta 2010, takrat smo lahko doživeli, kako izjemni baletniki gladkega giba izražajo ranljivost in nežnost ob divjem predajanju ter vzhičenosti osvobojenega telesa. Zdaj, 7. maja, ob 20. uri, se na oder Cankarjevega doma vračajo z baletnim triptihom. Uvaja ga Koncert za dve violini na Bachovo skladbo, ki sta jo že uporabila Balanchine in Taylor, vendar jo King izpelje v svojem značilno čutnem slogu. Že v Uverturi razvije sosledje oblikovno skladnih ansambelskih prizorov in bleščečih solov, ki tako prepoznavno odslikavajo njegovo "silovitost klasicizma".
Kratek Moški kvintet sloni na izjemni plesni kakovosti moškega dela skupine, njihovi notranji geometriji in predani zavezanosti. Prostor pisave je osrednje, najdaljše delo triptiha; nastalo je po naročilu Plesnega foruma iz Monaka. Vključuje poezijo avtorja Columa McCanna, ki je navdahnila sklepni transcendentalni prizor tlačene, zatirane ženske – silne v svoji nemoči. Ognjevito delo liričnih potez spremlja sakralna glasba judovske, krščanske, muslimanske in tradicije tibetanskega budizma; King izpeljuje ples kot prevodnik sočutja med jeziki in religijami.
Alonzo King Lines Ballet je slo­vit ameriški ansambel sodobnega plesa, ki že od leta 1982 sledi edinstveni viziji umetniškega vodje. Alonzo King sodeluje s slavnimi skladatelji, glas­beniki in vizualnimi umetniki ter ustvarja dela, ki se napajajo pri široki paleti globoko zakoreni­njenih kulturnih tradicij in klasični balet navdajajo s svežo izrazno močjo. "Alonzo King je eden redkih pravih vizionarjev baletnega sveta danes; srečni smo, da skupaj z Lines Balletom delujeta prav tu, v San Franciscu," zagotavlja San Francisco Chronicle.

View Gallery 4 Photos