Aljaž Škorjanec, fantastičen American Smooth fokstrot; Nadija Bičkova, soliden paso doble

Nadija Bičkova in Davood Ghadami ter Gemma Atkinson in Aljaž Škorjanec (foto: BBC1)

V Blackpool, svetovno plesno meko, se je podala cela ‘Strictly’ karavana, vključno z osmimi tekmovalnimi pari, ki so še v igri za zmago. Veseli nas, da sta med njimi tudi oba ‘naša’ s svojima zvezdniškima partnerjema, Aljaž Škorjanec in Nadija Bičkova. Tako Aljaž kot Nadija imata Blackpool v spominu po svojih tekmovalnih dosežkih, Aljažu je domača prav dvorana Tower Ballroom, kjer je tekmoval kot otrok na Junior Blackpool plesnem festivalu. Na tiste čase imam lepe spomine. Aljaž je moral pri dvigu štartne številke skoraj vsako leto znova dokazovati, da je res toliko star kot njegovi konkurenti, ker je bil visok fant. Kljub svoji višini je vedno pazil, da ne bi s komolci zadel katerega od manjših otrok v glavo, tako da sem ga moral večkrat opozoriti, da se mora bolj osredotočiti nase in na svojo plesalko kot pa paziti na druge. Nadija pa je plesala na ‘velikem Blackpoolu’ v dvorani Empress Ballroom znamenitega Winter Gardensa in se je v istem letu uspela uvrstiti v finale tako v standardnih kot latinskoameriških plesih za pare do 21 let. To je uspelo zelo majhnemu številu parov na svetu in je bil svojevrsten fenomen. Lepi časi in lepi spomini na čas, ko so bili rezultati odvisni le od kakovosti plesanja in ko so tudi naši plesalci še verjeli v to. V tistih letih smo imeli v klubu kar nekaj plesnih parov, ki so v Blackpoolu vsako leto dokazovali, da smo dobri trenerji in da je Slovenija pomembno plesno središče v svetovnem merilu.

Posebna blackpoolska oddaja se je začela cirkuško obarvano, saj je Blackpool počitniško mesto na severu Anglije, kamor se hodijo ljudje predvsem zabavat. Tudi kratki filmi pred nastopom vsakega od parov so bili predvsem tematsko povezani s tem znamenitim krajem, ki je bil, roko na srce, v preteklosti mnogo glamuroznejši, kot je danes. Jason Gilkinson je pripravil pestro plesno točko, v kateri so nastopili s profesionalnimi plesalci tudi zvezdniki in že v prvih minutah oddaje dvignili gledalce na noge. Veliko plesišče pod številnimi kristalnimi lestenci se je spremenilo v cirkuško areno, kjer so se pred kamero zvrstile različne zanimivosti. Odlična koreografija, ples, scenografija in kamera!

Tekmovalni del sta začela Mollie King in AJ Pritchard s charlestonom, polnim akrobacij, dodatnih plesalcev in odlično koreografijo. Mollie je vidno uživala, gledalci prav tako, in verjetno je bila to ena njenih najboljših točk (ocene: 6, 7, 8, 8; skupni seštevek: 29).

Susan Calman in Kevin Clifton sta tisti par, za katerega se marsikdo čudi, da sta še v igri, ampak Susan je res simpatična in gledalci ju redno rešujejo, da ne pristaneta v plesnem dvoboju, kjer bi ju sodniki lahko izločili. Uprizorila sta paso doble sceno iz znanega avstralskega filma Strictly Ballroom, kar je bila Kevinova dolgoletna želja. Producenti so mu po petih letih končno odobrili pripraviti točko na to temo. Odlična glasba, odlična Kevinova interpretacija in žal ne tako dober ples s Susanine strani, ampak nič hudega. Gledalci so bili navdušeni, med njimi tudi Susanina žena in pa  prijateljica J. K. Rawling, ki sta jo prišli bodrit v živo (ocene: 5, 6, 7, 7; skupni seštevek: 25).

Debbie McGee in Giovanni Pernice sta naredila ‘parti’ različico sambe na temo Spice Girls. Debbie je bila oblečena katastrofalno, še najhujša je bila oranžna lasulja. Vse skupaj naj bi spominjalo na Geri Halliwell oziroma Ginger Spice, ki je baje tudi poslala Debbie sporočilo z lepimi željami. Všeč mi je bil posnetek s treninga, kjer smo dejansko videli, kako jo Giovanni uči osnove sambe. Točka sama mi ni bila pretirano všeč, verjetno zato, ker je 59-letna ženska poskušala igrati najstnico in je vse skupaj delovalo težje prebavljivo. Samba je sicer res težek ples za amaterje in koreografija je bila polna tipičnih ter težkih samba figur. Najboljša je bila leva rola v senčni poziciji, ki se je ne bi sramoval niti kakšen tekmovalec v latinu (ocene: 7, 8, 9, 9; skupni seštevek: 33).

Jonnie Peacock in Oti Mabuse, ki sta se zadnjič rešila iz plesnega dvoboja, sta zaplesala tango iz prihodnosti na Sweet Dreams od Euritmycs. Črni kostumi s fluorescentnimi trakovi po telesu, dobra koreografija in soliden nastop paraolimpijca, ki se je mnogim s svojo prisrčnostjo usedel v srce. Gledalci so osupnili, ko je Shirley (Ballas, op. u.) razlagala Jonnieju, kako mora postaviti telo, da noge funkcionirajo najbolje. Res, da je govorila na splošno, ampak se mi je zdelo kljub temu v tem primeru rahlo neokusno (ocene: 6, 7, 6, 7; skupni seštevek: 26)

Gemma Atkinson in Aljaž sta na melodijo Downtown zaplesala fantastičen American Smooth fokstrot z dobrimi dvigi in gracioznim gibanjem. Dobila sta same pohvale sodnikov. Gemmo so pohvalili za njeno nenehno izpopolnjevanje in upoštevanje navodil, ki jih dobiva po vsakem nastopu. Pohvalili so njeno gracioznost, dobro sledenje, energijo, lepe gibe rok ter lahkotnost pri dvigih. Za vse te atribute se ima seveda zahvaliti Aljažu, ki jo na prijeten in prijateljski način vodi k vse boljšemu razumevanju plesa v paru in njene vloge kot plesalke v vsakem plesu posebej. Njun najboljši nastop doslej in prve desetke! (ocene: 9, 9, 10, 10; skupni seštevek: 38).

Davood Ghadami in Nadija, ki sta prejšnji vikend dobila svoje prve desetke za charleston, sta tokrat pripravila paso doble na Live and Let Die. Davood je bil James Bond, ki ga strastna negativka ne premami in jo na koncu ubije. Dobra koreografija, dober ‘stajling’ in soliden paso doble od Davooda (ocene: 8, 9, 9, 9; skupni seštevek: 35).

Alexandra Burke in Gorka Marquez sta dobila quickstep, ki je verjetno idealen ples za veliko plesišče, ki je bilo tokrat plesalcem na voljo. Na komad We Are in the Money in temo klasičnega holivudskega filma sta pripravila fenomenalno točko, polno dobrega quickstepa v kombinaciji s charlestonom, ki je tudi sicer eden od plesov, ki paše v quickstep. Alexandra je bila holivudska diva, ki jo je zelo dobro uprizorila in pokazala svojo veselo naravo z vidnim uživanjem na parketu. Njun argentinski tango prejšnji teden je bil izjemen, vendar mi je bil ta quickstep še boljši (ocene: 9, 10, 10, 10; skupni seštevek: 39).

Zadnja sta se predstavila Joe McFadden in Katya Jones s salso na dokaj neprimerno glasbo za ta ples. Joe je kljub temu pokazal dober ritem, koordinacijo in energičen ples. Zaključni ‘drop’ je deloval boleče, ampak hitrost in temperament sta to točko rešila. Joe ima dober občutek za svoje telo, kar je že večkrat dokazal, in Katya mu zato dela kar zahtevne koreografije. Če bosta tudi v prihodnje zadela pravo mero težavnosti in pripravljala scensko ter vsebinsko zanimive točke, bi Joe lahko bil eden od top moških zvezdnikov in kandidat za finale (ocene: 8, 8, 9, 9; skupni seštevek: 34).

Napetost pred odločitvijo, kdo gre v dvoboj.
Po dodanih točkah na podlagi glasov gledalcev sta morala v plesni dvoboj Debbie in Giovanni ter znova Jonnie in Oti. Sodniki so rešili Debbie, ki ni mogla skriti šoka, da se je znašla na dnu lestvice. Pri ponovitvi plesa je celo naredila nekaj napak, ampak sodniki so se kljub temu odločili zanjo.
Jonnie Peacock in Oti Magube sta se poslovila v deveti oddaji. (Foto: BBC 1)
Tako je izpadel Jonnie, ki ga bomo pogrešali. Zahvalil se je Oti in še posebej sodnikom, ki so mu izkazali največjo čast s tem, da so ga ocenjevali brez pomilovanja. Hvaležen jim je bil za vsako kritiko, ki jih je sprejemal kot dobronamerne nasvete in pomoč pri svojem napredku. Izjemen športnik in izjemen človek, ki je pustil močan pečat kot neverjeten vzornik vsem, ki se kdaj znajdejo v dilemi, če se bodo zmogli približati svojim ciljem.

Lepa oddaja, ki je tudi mene spomnila na leta, ko smo se redno dobivali v Blackpoolu s plesnimi kolegi z vsega sveta. Prihodnjič se bodo ustvarjalci Strictlyja znova oglasili iz Elstree Studia v Londonu, kjer bodo preostali tekmovalni pari nastopili s skupinsko paso doble koreografijo. Za vse druge podrobnosti bomo morali potrpeti do prihodnje sobote zvečer. Do takrat pa vas spet vabim na ples. Lahko se pridete naplesat tudi k meni katerikoli večer v tednu. Vabljeni!