Vita Osojnik. Nikoli nisem ustvarila solo predstave zase!

Vita Osojnik (foto: Nada Žgank)

Kot avtorica oziroma koreografinja predstav nikoli nisem ustvarila solo predstave zase. Moj koreografski opus je do zdaj zaznamovalo predvsem zanimanje za večje formacije s fokusom na odnosih med izvajalci na odru, stikih, dotikih, bližini in razdalji ter komunikaciji med njimi. Tudi tematsko so me zanimale množice, kompozicijsko ustvarjene v urejenem kaosu z nekakšnim učinkom kalejdoskopa. Potem je sledil trenutek popolne zaustavitve osebnega življenja in poklicne dejavnosti spričo večletne izgorelosti. Umik v osamo, izolacija in transformacija na več nivojih. Vse to je nekako narekovalo osebno izpovedno tematiko in prvič sem si zaželela procesa sama s seboj. Vsi projekti so imeli močno vizualno komponento z rabo specifičnih kostumografij, objektov na odru in rabo videa, tako to ostaja kot neka moja značilnost. Solo je prvi del v trilogiji 2022/2023. Prva predstava je zasnovana kot večni tranzit skozi nastajajoče in izginjajoče forme in prostore. Gibanje je namensko, funkcionalno, včasih ekonomično, spet drugič oteženo zaradi sledenja zadanemu vzorcu. Kot izvajalka pred očmi občinstva gradim in rušim prizore iz svojega, mogoče njihovih življenj. V iskanju neke idealne točke ali pozicije. Aktivnost zaradi aktivnosti same je trenutno močna tendenca našega časa in prostora. Biti ves čas aktiven/zaposlen se enači z biti produktiven/uspešen. Raziskovala sem potek časa pri izgradnjah. Študirala poti in smeri. Minevanje časa v preoblikovanju notranjih in zunanjih prostorov v življenju posameznika. (razmišlja o prvem avtorskem solu Vita Osojnik in vas vabi na premiero 11. novembra ob 20.00 v Plesni Teater Ljubljana in na ponovitvi 12. in 13. novembra ob isti uri na istem mestu.

Vita Osojnik na snemanju Parade plesa

Vita Osojnik je samozaposlena v kulturi, opravlja specializiran poklic plesalke, koreografinje, plesne pedagoginje in ulične umetnice. Maturirala je na Gimnaziji Kranj, svojo drugo maturo pa pridobila tudi na Srednji glasbeni in baletni šoli – smer Balet. Zaključila je študij sodobnega plesa in koreografije na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). V okviru redne zaposlitve na Umetniški gimnaziji v Ljubljani pa je pozneje zaključila še pedagoško-andragoško izobraževanje in strokovni izpit za učitelje. Pedagoško in mentorsko delo opravlja v okviru plesne akademije Alma Mater Europaea-Akademija za ples, plesnega društva Qulenium v Kranju, v okviru Šugle, v okviru Praktikuma (SVŠGUGL), občasno poučuje v okviru programa Bitnamuun, v Centru plesa v Mariboru, na Poletni plesni šoli v Ljubljani, na Toscana Dance Hub v Firencah … Redno poučuje v programih v organizaciji Zavoda 0.1 Gib – lab in Gibosfera. Zadnji dve leti vodi delavnice v okviru Poletne plesne šole v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Nosila sem tuje otroke (foto: Nada Žgank)

Veliko let je bila v vlogi gostujoče profesorice na SEAD, kjer je učila na rednem programu in v okviru delavnic MoveMentors, ki služijo kot plesne delavnice in hkrati priprave na avdicije. Oktobra 2015 je bila kot koreografinja in pedagoginja povabljena s strani dekana Tisch School of Arts (Broadway, New York) na rezidenco in delo z njihovo skupino študentov na podiplomskem študiju. Je avtorica številnih plesnih predstav (Nosila sem tuje otroke, Zlahka nosim svojo lastno težo, Del mene je narejen iz stekla, Cinični morilci lastne matere, Prodiranje vanjo je zanj, Random acts of kindness, Hombre masa, Horda, Začasno zadržana telesa …) in soustvarjalka predstav (Sen plesne noči, Manada, Danes zadnjikrat, Začasno poravnana telesa …).

Začasno poravnana telesa (foto: Sunčan Stone)

Septembra 2019 je na povabilo Dantzaz v St. Sebastianu ustvarila koreografsko delo Hombre masa, ponovitve dela še trajajo. Junija 2021 je v okviru festivala Ukrep to koreografsko delo doživelo slovensko premiero skupaj z novim koreografskim delom Začasno zadržana telesa. Trenutno je v vlogi pedagoške vodje in organizatorke plesnih klasov in delavnic v okviru Plesnega Teatra Ljubljana. Prav tako je umetnica mentorica mlajšim ustvarjalcem pri prvencih in drugih koreografskih podvigih ter članica umetniškega sveta Plesnega Teatra Ljubljana. Vse kar se je že zgodilo/Meals I Already Cooked je avtoričino prvo delo v solo trilogiji 2022/2023. Vita sodeluje tudi v mednarodnem projektu organizacije Mesto žensk Dancing in Your Shoes – Performing Gender, kjer deluje kot potujoča umetnica (Italija, Nizozemska) kakor tudi lokalna koreografinja, ki skupaj z režiserko Brino Klampfer prevzema produkcijo celovečerne predstave.)