Vid Vidmar. Tekmovanja mednarodne plesne zveze IDO so ničvredna

Na IDO tekme sem hodil, ko sem bil mlajši, ko še nisem videl nobenega drugega tekmovanja in sem mislil, da je to to. Enkrat sem osvojil 3. mesto na državnem. Pred kakšnima dvema letoma sem se spet prijavil, ker sem hotel pokazati drugačen stil sodnikom, vendar niso dojeli … Kar se zdaj dogaja na državnih, evropskih in katerihkoli prvenstvih, me v resnici sploh ne zanima več in ne spremljam. Mogoče kdaj slišim kaj od drugih plesalcev.

Meni se zdijo IDO tekmovanja ničvredna zaradi pravil, ki so bila pisana v osemdesetih. Takrat noben ni imel pojma, kaj sploh je breakdance. Vse, kar piše v pravilih IDO za breakdance, je zgrešeno. Za sodnike lahko rečem samo: “Le čevlje sodi naj kopitar,” saj nikoli nihče med njimi ni plesal breakdancea. Nekoč sem vprašal nekega sodnika, kako se mu zdi soditi "brejk", in je rekel, da mu je to najbolj čudno in da itak vidiš, kdo je bolj močan … Da vzdušja in glasbe sploh ne omenjam. Če pa slučajno zmagaš, dobiš papirnato diplomo in plastičen pokal. Zato sem v vseh plesnih šolah, kjer učim, zmenjen, da ne vodim učencev na IDO tekme. Meni tekmovanje pomeni izziv, da vidiš, ali si sposoben dati največ od sebe.

 Zmaga zame pomeni, da sem zadovoljen s svojim nastopom. Se mi je že zgodilo, da sem zmagal nek "battle" in bil razočaran ter slabe volje, ker bi lahko naredil še več. Hkrati pa sem bil tudi vesel, ko sem izgubil, čeprav sem naredil dobro, ampak je bil nasprotnik veliko boljši. (je na naše vprašanje, kaj meni o IDO( International Dance Organisation) tekmovanjih, državnih in ostalih prvenstvih, odgovoril breakdancer Vid Vidmar)