Velenjski plesalci doživeli aplavz na odprti sceni

"V soboto, 3. in nedeljo 4. marca 2012 je v hrvaški Požegi potekal mednarodni plesni festival, 11. POŽEŠKI PLESOKAZ, kamor je bil povabljen tudi Plesni studio N Velenje s koreografijo Nine Mavec Krenker Polomljene lutke. Požeški plesokaz že enajst organizira Ilijana Lončar in Plesna radionica Ilijane Lončar, festival pa je podprt s strani Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške, mesta Požega, Požeško – Slavonske županije in Turistične skupnosti mesta Požega. Na festivalu je sodelovalo 47 skupin, od tega 42 skupin iz enaindvajsetih hrvaških mest  ter gostje iz Makedonije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije. Iz Slovenije so se poleg Plesnega studia N Velenje festivala udeležili še Glasbena šola Trbovlje, Studio za svobodni ples Ljubljana in Plesno društvo Imani Brežice. Vse skupine so nastopile s koreografijami sodobnega plesa.
Prvi večer je bil namenjen sodobnemu plesu in klasičnemu baletu, drugi večer pa so plesali jazz, show, hip hop, break in step. Samo prvi večer je nastopilo dvajset plesnih skupin in šol, na odru pa se je zvrstilo okoli 170 plesalcev različnih starosti. Plesni studio N  je nastopil na večeru sodobnega plesa in s svojim nastopom so mladi velenjski plesalci navdušili publiko v polni dvorani požeškega gledališča. S koreografijo Polomljene lutke so doživeli stoječ aplavz. Kljub zelo malem odru so koreografijo odplesali suvereno in z močnim umetniškim izrazom.

Koreografija Polomljene lutke, ki jo plešejo plesalci skupine za sodobni ples 6, Plesnega studia N je najuspešnejša koreografija pretekle plesne sezone. Nastala je v okviru projekta O-NE-SNAŽ(E)NO in z njo so bili mladi plesalci nastopili na Velenjskem plesnem odru, regijski reviji plesnih skupin v Žalcu in bili   izbrani za nastop na državni reviji oz. Festivalu plesne ustvarjalnosti mladih – ŽIVA 2011, nastopili so na Festivalu plesa v Piranu. Nastop je bil nepozabno doživetje za mlade plesalce in tudi zame, saj smo se prvič podali izven meja Slovenije s tako veliko in tako mlado skupino. V koreografiji pleše 12 plesalcev starosti 11 do 12 let in odgovornost mentorja, ki pelje skupino na takšno gostovanje, je velika. Vendar pa je vse potekalo kot mora. Mladi plesalci so se pokazali kot pravi plesalci – od obnašanja, pa do nastopa. Nastopili so s posebnim žarom in doživeli – prvič – stoječ aplavz, kar jim je bilo nerazumljivo. Spoznali so delček druge kulture – ko publika odkrito pokaže navdušenje. Gostovanje je bilo pomembno za potrjevanje naše kvalitete in zato, da se tudi mladi plesalci znajo primerjati in se umestiti v plesni prostor – sebe, skupino in svoje mentorje.
Zelo pomembno je bilo, da so videli vsaj nekaj ostalih nastopov in da so znali tudi o vsakem povedati nekaj pozitivnega in izluščiti res dobre nastope in koreografije. Seveda pa je ta nastop še dodatno napel jadra naše ustvarjalnosti in napolnil baterije za nadaljnje delo." (je za naš portal po uspešnem nastopu v Požegi sporočila Nina Mavec Krenker, koreografinja in pedagoginja Plesnega studia N Velenje)