Vabljeni k spletnemu ogledu gala baletnega večera, Elvisa Škorca, genialnega štora in glasbenih utrinkov v izvedbi Drame, Opere in Baleta SNG Maribor

Pepelka (foto: Tiberiu Marta)

Drama, Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor na 8. februar, slovenski kulturni praznik, pripravljajo naslednje dogodke za delitev po spletu.

Balet bo na družbenih medijih ponovil praznični Baletni gala koncert, v katerem so zbrane najprepoznavnejše koreografske uspešnice mariborskega Baleta, ki so zaščitni znak najvidnejših baletnih solistov in ansambla Baleta SNG Maribor. Pod umetniško odličnostjo in slogovno raznovrstnost odlomkov iz koreografij tako klasičnih baletov (Don Kihot, Gusar, Hrestač) kakor tudi sodobnejših dramskih baletov, kot so Romeo in Julija, Pepelka, Peer Gynt, in kreacij v zvrsti sodobnega baleta (Cantata, Zimski tango, N. N.) se tako podpisujejo mednarodni in domači baletni ustvarjalci, kot so med drugimi legendarni baletni mojster Marius Petipa, Jean-Christophe Maillot, David Nixon, Mauro Bigonzetti ter priljubljena domača koreografa Edward Clug in Valentina Turcu. Plešejo Catarina de Meneses, Ionut Dinita, Tijuana Križman Hudernik, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Davide Buffone, Alexandru Pilca, Matteo Magalotti, Tomaž Golub, Asami Nakashima, Yuya Omaki, Jan Trninič, Tetiana Svetlična, Olesja Hartmann Marin, Sytze Jan Luske, Tiberiu Marta, Monja Obrul, Mina Radakovič, Evgenija Koškina in Luka Ostrež.

Cantata (foto: Miran Walthutter)

V Drami SNG Maribor bo spletna premiera sodobne slovenske komično-dramske praizvedbe Elvis Škorc, genialni štor, ki je nastala po romanu Janje Vidmar, ene najprepoznavnejših in najbolj branih slovenskih mladinskih pisateljic. V istoimenskem romanu iz leta 2018 je pisateljica dokazala, da ni spretna zgolj v pisanju izjemno kompleksnih problemskih romanov, pač pa tudi v izbrušenem situacijskem in besedilnem humorju pri obravnavi najrazličnejših najstniških zagat. Dramatizacija romana je nastala po idejnem konceptu dramaturginje in soavtorice dramatizacije Maje Borin. Uprizoritev skozi sodobne gledališke prakse najstnikom na duhovit način predstavi ‘zamotan’ svet trinajstletnika. Uprizoritev, ki jo podpisuje mlada mariborska režiserka Mateja Kokol, bo skozi številne dramske, komične, romantične, sanjske, eksperimentalne, glasbene in gibalne elemente najstnikom predstavila, da je v svetu kompleksnih problemov najrazličnejših najstniških zagat marsikaj svetlega in pozitivnega. Igrajo Matija Stipanič, Liza Marijina, Minca Lorenci, Gorazd Žilavec, Irena Varga in Viktor Hrvatin Meglič. Online premiera Elvisa Škorca, genialnega štora bo na ogled na facebook straneh Drame na kulturni praznik, 8. februarja 2021, od 11. do 17. ure.

Cantata (foto: Miran Walthutter)

V Operi bodo kot spletni koncert na družbenih medijih predvajani Glasbeni utrinki iz Kazinske dvorane, kratki nastopi solistov in Zbora Opere ter članov Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Umetniški direktor Simon Krečič je slogovno in zvrstno bogat glasbeni program, ki ga sestavlja kar trideset glasbenih točk – bodisi samostojnih skladb ali odlomkov iz najznamenitejših glasbenogledaliških del –, zasnoval tudi z upoštevanjem raznolikosti komornih zasedb, med katerimi so še posebej izpostavljeni nosilci mariborskega opernega in koncertnega repertoarja, kot so sopranistke Rebeka Lokar, Sabina Cvilak, Andreja Zakonjšek Krt in Valentina Čuden, tenorista Tim Ribič in Uroš Dolšek, baritonist Jaki Jurgec, violinistka Oksana Pečeny Dolenc idr. Med izvedenimi deli tako ne bodo manjkala dela iz aktualnega kulturno-umetniškega programa, ki jim je slovenska javnost že imela priložnost v celoti prisluhniti na velikem odru SNG Maribor, a vendar se glavni atribut oziroma dodana vrednost ‘glasbenih utrinkov’ skriva prav v izvedbi glasbenega repertoarja, do katerega goji vsak sodelujoči pevec in inštrumentalist prav poseben odnos. Prav ubrano muziciranje in intimna bližina, ki se spletata med glasbenimi deli in njihovimi izvajalci, tako še posebej intenzivno nagovarjata glasbeno občinstvo tudi preko digitalne tehnologije, ko je doživetje glasbe v živo tako rekoč nedosegljiv privilegij.

Pepelka (foto: Tiberiu Marta)

Glasbeni utrinki iz Kazinske dvorane ter Baletni gala koncert bosta na ogled na Youtube kanalu SNG Maribor. (vabijo na današnji kulturni dan umetniki iz SNG Opere in balet Maribor)