Uršula Cetinski. Cankarjev dom je prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost

Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma

V Cankarjevem domu (CD) smo predstavili program sezone 201819. Osrednji dogodki sezone se bodo zvrstili v sklopu treh tematskih festivalov: Maribor je naš, Na Olimpu in Cankar o Cankarju, ki še iz prejšnje sezone obeležuje 100. obletnico smrti Ivana Cankarja.

Razstava Ivan Cankar in Evropa (foto: Blaž Župančič)

Do 28. februarja 2019 je tako v Galeriji Cankarjevega doma na ogled razstava Ivan Cankar in Evropa. Med Shakespearom in Kafko, ki je osrčje festivala Cankar o Cankarju in gosti tudi ugledne predavatelje, kot so akademik dr. Janko Kos (Cankar in Evropa, 11. oktober 2018), avtor razstave o Cankarju v Mestnem muzeju Ljubljana dr. Blaž Vurnik (Cankar med Dunajem in Ljubljano, 25. oktober 2018) ter francoski germanist in zgodovinar dr. Jacques le Rider (Dunajska moderna, 6. december 2018). Na dan pisateljeve smrti, 11. decembra 2018, bo v Kosovelovi dvorani mednarodni simpozij o Cankarju.

V okviru festivala Maribor je naš se bo SNG Maribor januarja 2019 v CD predstavilo tudi s Peerom Gyntom … (foto: Tiberiu Marta)

Januarja 2019 Cankarjev dom obhaja 100. obletnico profesionalnega delovanja SNG Maribor. V okviru tematskega festivala Maribor je naš se SNG Maribor predstavlja z Verdijevo Aido, s Peerom Gyntom po motivih Ibsenove drame v koreografiji Edvarda Cluga, s plesno predstavo Smrt v Benetkah po romanu Thomasa Manna in v koreografiji Valentine Turcu, s Puccinijevo opero Turandot in novo plesno poslastico za mlajše občinstvo Kekec po motivih Josipa Vandota v koreografiji Edwarda Cluga.

… in Turandotom. (Foto: Tiberiu Marta)

Festival bo obogatil komediograf in pisatelj Tone Partljič, ki bo v nizu pogovorov gostil Andreja Brvarja, dr. Igorja Grdino, Draga Jančarja, dr. Marjana Žnidaršiča, Mitjo Čandra, Marka Crnkoviča in Melito Forstnerič.

V okviru festivala Na Olimpu bo v CD 12. junija 2019 odprtjel osupljive razstave Ideja/Znanost in tehnologija antične Grčije.

Cankarjev dom bo v okviru festivala Na Olimpu 12. junija 2019 odprl osupljivo razstavo Ideja/Znanost in tehnologija antične Grčije, ki jo pripravlja v sodelovanju z znanstvenim centrom in tehnološkim muzejem NOESIS iz Soluna. Razstavo so zasnovali najuglednejši sodobni grški znanstveniki, raziskovalci pomena in daljnosežne vloge znanosti in tehnologije stare Grčije v razvoju zahodne civilizacije. Odprtje bo pospremilo predavanje dr. Theodosiosa P. Tassiosa, ki velja za enega največjih poznavalcev starogrške tehnologije. Na literarnem večeru Parnas se bo predstavil Anastassis Vistonitis, ki trenutno piše knjigo o argonavtih ter njihovem popotovanju s postajama v Emoni in Navportu.

Kot je na novinarski konferenci povzela generalna direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski, je Cankarjev dom prostor, " /…/ kjer se srečujejo preteklost in sedanjost ter misli in spoznanja pa tudi dognanja in prizadevanja umetnikov, strokovnjakov in znanstvenikov s podobnim ciljem: prodreti globlje v skrivnost, s katero se ukvarjajo."

Uršula Cetinski, gen. dir. CD, in Elvira Medved, vodja Službe za odnose z javnostmi Krka d. d.

Na dogodku je Krka d. d. Novo mesto prejela priznanje za pokrovitelja leta 2018 za pokroviteljstvo razstave Ivan Meštrović. (je napovedala novo sezono ekipa Cankarjevega doma z direktorico Uršulo Cetinski)

 

View Gallery 7 Photos