Tudi mariborska Drama in balet v Kolumbiji

Stabat mater (foto: Tiberiu Marta)

Slovensko narodno gledališče Maribor je prispelo na gostovanje v Kolumbijo na 16. Iberoameriški gledališki festival (FITB) v Bogoti, ki poteka od 16. marca do 1. aprila 2018. Na enem največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu bo mariborska Drama med 20. in 25. marcem šestkrat izvedla nagrajeno Evripidovo tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića.

Gostovanje v Bogoti
Balet SNG Maribor pa bo med 27. marcem in 1. aprilom šestkrat izvedel baleta Stabat Mater in Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga. Režiser Oliver Frljić, igralka Nataša Matjašec Rošker ter baletna plesalca Catarina de Meneses in Gaj Žmavc pa bodo v okviru izobraževalnega dela festivala izvedli tri delavnice.
Stabat Mater
Festival Iberoamericano de Teatro de Bogotá sta leta 1988 zasnovala igralka Fanny Mikey in Ramiro Osorio ob praznovanju 450-letnice ustanovitve Bogote. Njegova prva izdaja, ki je potekala pod sloganom ‘Dejanje vere v Kolumbiji’, se je začela na ulicah, v treh desetletjih pa je festival prerasel v enega največjih in najpomembnejših gledaliških festivalov na svetu.
Gaj Žmavc in …
Bienalna prireditev je najpomembnejši kulturni dogodek v Kolumbiji, na katerem nastopajo umetniki z vseh petih celin. Bogat program ima globok družbeni vpliv, ki spreminja in bogati življenje državljanov Kolumbije. Na letošnjem že 16. Iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti, ki prinaša čarobnost umetnosti, sinhronost plesa, čustva gledališča, nasmeh klovnov in ritem glasbe, bo mogoče videti strast in ustvarjalni talent v več kot 40 predstavah iz 15 držav na več kot 25 prizoriščih po Bogoti.
… Caterina de Meneses bosta imela v Bogoti delavnico. (foto: Tiberiu Marta)
Skozi svojo zgodovino so se na FITB predstavile različne umetniške stvaritve, ki spodbujajo pluralizem, strpnost in harmonično sodelovanje vseh narodov. To je multidisciplinarni dogodek, ki predstavlja in slavi vse zvrsti scenskih umetnosti: gledališče, ples, cirkus, glasbo, lutkarstvo, pantomimo, multimedio in performans. Prisotnost umetniških ansamblov iz celega sveta na omenjenem festivalu je spodbudila razvoj uprizoritvene umetnosti v Kolumbiji brez primere. Festival podpirajo državna in okrožna vlada, javna in zasebna podjetja, mediji in več tisoč abonentov, zavezan je tudi k izobraževanju širše javnosti in posodobitvi znanja kolumbijskih umetnikov. Zato se v času festivala umetniška skupnost srečuje in izmenjuje izkušnje ter razmišljanja. Festival ponuja delavnice, tečaje, seminarje, kolokvije in forume, ki jih vodijo režiserji, igralci, dramatiki, producenti in drugi gledališki strokovnjaki z vsega sveta. (so sporočili iz SNG Opera in balet Maribor o gostovanju Drame in baleta na 16. Iberoameriškem gledališkem festivalu v Bogoti)

View Gallery 5 Photos