Tjaša Kmetec. Zelo pogrešam oder in čarobnost teatra.

Tjaša Kmetec (foto: Darja Štravs Tisu)

Ko smo izvedeli, da bomo kar čez noč prenehali z delom, je bil to seveda šok. Ravno smo se pripravljali na novo premiero. Situacija je bila zelo negotova. Lahko smo samo ugibali, ali bomo nazaj do premiere ali pa jo bomo morali prestaviti. Nismo niti vedeli, kaj bo z drugimi predstavami. Po tem prvem šoku sem najprej pomislila, kako zdaj naprej. Kondicijo je namreč treba neprestano vzdrževati. Zato sem se prilagodila situaciji in si v dnevni sobi uredila svoj mali domači baletni studio. Ker je do iste situacije prišlo tudi drugod po svetu, so različni teatri predvajali treninge na YouTube kanalu. To je bila super priložnost, da treniram še s kakšnimi drugimi pedagogi. Tako sem vsakodnevno izvajala baletni trening, jogo, pilates in še kaj se je našlo. Pa tudi dolgi sprehodi v naravi so bili v vsakodnevnem načrtu. Ker je bilo vsak dan časa še vedno dovolj, sem uspela v tem času tudi opraviti spomladansko čiščenje in pregledati vse omare, kar mi prej med natrpanim urnikom ni uspelo. Ob večerih pa je bil čas za kakšen dober film ali knjigo.

Tjaša je trenirala doma. (Foto: osebni arhiv)


Ko sem pred kratkim izvedela, da se bom vrnila v naš lepi teater, sem bila zelo vesela. Čeprav sem doma trenirala, ni bilo to isto kot v baletnem studiu, kjer imaš svobodo in te ne ovirata majhen prostor ter neprimerna tla za plesanje.

V predstavi Dr. Živago z Lukasom Zuschlagom. (foto: Darja Štravs Tisu)

Delati nas je začelo sicer samo nekaj plesalcev, ki bomo nastopili 3. junija. Čeprav bodo gledalci pred tv-zasloni in ne v dvorani, bo zame že to velik užitek, ker že zelo pogrešam oder in občutek čarobnosti teatra. Upam, da se bo situacija samo še zboljševala in bomo lahko kmalu znova zaplesali pred našim dragim občinstvom. (je za naš portal razmišljala prvakinja ljubljanskega baleta Tjaša Kmetec tik pred baletnim koncertom Nismo pozabili na vas, ki bo predvajan v živo v sredo, 3. junija, na 2. programu TV Slovenija)