Tamara Cunk. Če ne plešeš in ne doživiš, težko verjameš

Folklorna skupina Študent je uspešno zaključila sezono in zre v novo. (foto: arhiv FS Študent)

Študenti smo se udeležili folklornega festivala v drugem največjem mestu Bolgarije, v Plovdivu. Festival, ki predstavlja kulturno tradicijo mesta, je potekal od 30. julija do 3. avgusta.

Na turnejo, kot radi rečemo udeležbi na festivalih, smo se odpravili v mešani zasedbi; udeležili smo se je plesalci prve in druge skupine. Vsak dan smo imeli nastope, na katerih smo odplesali delček naše kulture. Gostovali smo tudi v mestu Hisar ter se udeležili sprejema pri županu. Mesto slovi po starem mestnem jedru in rimskem gledališču, v katerem smo se s plesi iz Prekmurja predstavili večtisočglavi množici na odprtju festivala ter ga zaključili z nam na kožo pisanim ‘Šnopsom’, plesi s Štajerske.

Nismo pa samo plesali, imeli smo tudi prosti čas, da smo lahko raziskovali bolgarske ulice ter se mudili in sprostili v Aqua Parku. Če ne plešeš in ne doživiš, težko verjameš.

Zaključili smo aktualno sezono, počasi že zremo v novo; če bi kdorkoli želel preveriti in doživeti napisano, vabljen. In če za konec s turneje izvzamem prenašanje kulture, tradicije, ostane druženje, ki pride v ospredje ravno izven meja. Nasmehi na obrazih, dobra volja, zvok harmonike in ples so tisti, ki nas delajo bogate.

Ko je ‘lunca’ z neba zasijala, smo se še bolj povezali, hiteli novim ljubeznim naproti in doživeli veliko lepega, predvsem pa stkali nove prijateljske vezi in okrepili tiste, ki obstajajo. (je za naš portal komentirala gostovanje Folklorne skupine Študent po Bolgariji Tamara Cunk)

 

View Gallery 5 Photos