Spodbujanje samostojne plesne ustvarjalnosti mladih na 14. mednarodnem tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1!

Čaka nas še ena plesna sobota. (Foto: Anka Simončič)

V soboto, 8. aprila, bo na odru Slovenskega ljudskega gledališča Celje potekalo 14. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura 2023 v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Mladi plesalci bodo tekmovali v dveh starostnih kategorijah, in sicer v starostni kategoriji med 16. in 19. letom ter 20. in 24. letom. Organizatorji želijo s tekmovanjem promovirati sodobni ples in obenem odkrivati nove plesne oziroma koreografske talente. S prireditvijo želijo prav tako spodbujati samostojno ustvarjalnost mladih plesnih avtoric in avtorjev, pri čemer jih mentorice in mentorji zgolj nevsiljivo vodijo.

Nace Fojkar lani na Opusu (foto: Anka Simončič)

Mladi plesalci se v ustvarjanju plesnih miniatur lahko vsako leto naslonijo na temo, ki jo predlagajo organizatorji. Tokrat je ta zastavljena pod geslom ‘nekaj lepega’, a so se ustvarjalci, ki jih tema ni navdihnila, lahko lotili tudi česa drugega in sledili lastni viziji. Pomembno je le, da so v svoje stvaritve prepričani. Kot pravijo pri JSKD: “Karkoli je v vas, karkoli je okrog vas, karkoli iščete, karkoli se sprašujete, o čemerkoli dvomite, karkoli vas zanima, zanima tudi nas!”

Iz arhiva prejšnjih tekmovanj (foto: Anka Simončič)

Na tekmovanju, ki se bo začelo ob 17. uri, se bo zvrstilo 23 plesnih miniatur avtorjev in avtoric iz Slovenije, Poljske, Madžarske, Nemčije, Francije, Italije, Mehike in ZDA. Prireditev bosta v Plesnem forumu Celje sklenili celovečerna plesna predstava z naslovom Predmeti hrepenenja Benedykta Króla, prejemnika produkcijske nagrade Opus 2022, ki jo podeljujeta JSKD in Plesni studio Intakt, in podelitev nagrad.

Tina Valentan v predstavi Kalipso (foto: Nada Žgank)

Podeljene bodo za najboljšo plesno miniaturo, najboljši koncept in najboljšo plesno izvedbo, o prejemnikih pa bo odločala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo v Ljubljani živeča in mednarodno uveljavljena svobodna plesalka Nohemi Barriuso de la Peña, aktualni direktor plesnega programa frankfurtskega teatra Gallus Raffaele Irace ter slovenska koreografinja Tina Valentan. Program sobotnega popoldneva in večera:
17.00 Tekmovanje za starostno skupino M; Slovensko ljudsko gledališče Celje
18.15 Tekmovanje za starostno skupino L + skupinska improvizacija; Slovensko ljudsko gledališče Celje
20.30 Plesna predstava Predmeti hrepenenja, Benedykt Król – prejemnik Opus Produkcijske nagrade 2022 (podeljuje JSKD in PS Intakt); Plesni Forum Celje
21.30 Podelitev nagrad in zabava; Plesni Forum Celje

Benedykt Król je plesalec, koreograf in mladi plesni ustvarjalec. Leta 2022 je diplomiral iz plesa na plesnem oddelku Akademije za glasbo Karol Szymanowski in dve leti študiral tudi na Akademiji za gledališko umetnost v Krakovu (2017 do 2019).(Foto: Julia Banduch)

Obenem bosta plesni studio Intakt in JSKD podelila še produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo premierno prikazan na Opusu 2024, generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanje na Poletni plesni šoli 2023, Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala Front@sodobnega plesa, pa bo izbral plesne miniature, ki jih bodo uvrstili v program 18. edicije festivala v Murski Soboti. (vabljeni na ogled in aplavz mladim plesnim ustvarjalcem v soboto, 8. aprila, v Slovensko ljudsko gledališče Celje)