Sašo Jakljevič & Jernej Kozan. Plesni videospot je posebna izkušnja.

Gre za plesni video hiphop plesalca Jerneja Kozana, ki sicer šele začenja svojo plesno kariero, a je med vrstniki v lokalni okolici precej prepoznaven. Trenira v Plesnem studiu Novo mesto.

Lani avgusta v času festivala Črnfest 2014, ki ga organizira Klub belokranjskih študentov, smo člani Avdio-vizualnega laboratorija kluba hoteli izkoristiti prazen ponedeljkov oder. Avdio-vizualni laboratorij (AVLab) je projekt Kluba belokranjskih študentov, ki omogoča mladim ustvarjalcem dostop do snemalne opreme, ki si je kot posamezniki ne bi mogli privoščiti, in pa jim daje skupen prostor in možnost za sodelovanje na lastnih projektih. Tako sem prišel na idejo, da bi z njim posneli videospot. Ideja je bila za vajo malce preizkusiti opremo, ki smo jo takrat imeli na razpolago (odrske luči z mešalko in barvnimi filtri, mašino za izdelavo megle …). Okvirno koreografijo je sestavil Jernej, režija snemanja, luči, efektov in montaže, ki je naredila dokončno koreografijo, pa je bila moja.
Sodelovali so še Jan Kocjan, ki je bil drugi snemalec, in fotograf Grega Drobnič, ki je bil operater luči in dima, ter Jure Horvat, ki je bil splošni asistent in tehnik, ki je pripravljal opremo in pomagal pri praktičnih efektih. Takrat se je vse nekako "poklopilo". Ker sem trenutno vodja tega AVLaba in eden od najaktivnejših članov in slučajno je takrat Jernej na Facebook objavil en amaterski posnetek svojega plesa na to pesem. Kontaktiral sem ga, če se lahko v pripravi v nekaj dneh. Običajno je treba napisati scenarij/koreografijo, če želiš snemati kaj igranega, tu pa je bila koreografija okvirno sestavljena, kar je bil velik plus glede na to, da ni bilo veliko časa. Vse skupaj je bilo zelo na hitro in narejeno čisto iz dobre volje brez evrov. Seveda na setu smo videli, da bi morali predhodno sestaviti tudi bolj točno koreografijo svetlobnih efektov, ampak nekako nam je uspelo to sestaviti v tistem večeru.
Namen filma je poskušati v gledalcu vzbuditi neka čustva in prenesti neko izkušnjo. Ples sam (vsaj zame) je posebna izkušnja (čeprav nisem plesalec kljub mojim breakdance poskusom in "freeruning" treningom), ki že sama po sebi nekaj izraža, mene pa je zanimalo, če znam to izkušnjo dovolj dobro ujeti na kamero in jo prenesti gledalcu kot še bolj navdušujočo oz. ji dodati nekaj filmske magije. Po tem, ko smo objavili ta video, me je kontaktiral še en prijatelj iz Novega mesta, ki je breakdancer – Boštjan Belingar, ki je trenutno v Londonu. Zanimalo ga je, če bi za njih posnel kaj takšnega, ampak so se mi po tem začeli že drugi projekti, tako da se to ni izšlo, bi bilo pa super posneti še kaj plesnega s profesionalno plesno skupino in budžetom, ker bi se dalo narediti še veliko več. Verjetno pa bo v bližnji prihodnosti na vrsti še kakšen videospot in pa kratek film. (je za naš portal komentiral nastajanje plesnega videospota Android, v katerem pleše hiphoper Jernej Kozan, režiser, scenarist in snemalec Sašo Jakljevič)

View Gallery 4 Photos