Prihaja najpomembnejši japonski koreograf in plesalec Saburo Teshigawara

V Ljubljano 7. novembra znova prihaja eden najprepoznavnejših, samosvojih in po mnenju New York Timesa eden najboljših koreografov sodobnega plesa, Saburo Teshigawara. Predstava na odru Gallusove dvorane bo izjemna in redka priložnost doživeti mojstrstvo sodobne plesne umetnosti v dialogu s klasiko, kot ga lahko ustvari le neponovljivi Teshigawara. Umetniško pot je začel v zgodnjih osemdesetih z izvirnimi avtorskimi projekti, v zadnjem obdobju pa se vedno bolj posveča interpretiranju velikih proznih in glasbenih klasičnih del. Spoj arhitekture, likovne umetnosti in prefinjeno oblikovana svetloba v njegovih delih nagovarjajo večplastno. Ekstatične, čustvene, razgibane, a hkrati izčiščene do zadnjega detajla, vizualno in prostorsko popolne; njegove plesne slike so umetnine v malem.

… (foto: Akihito Abe)
Cankarjev dom bo tokrat gostil njegovo najnovejše delo Tristan in Izolda, nastalo po istoimenski kultni operi Richarda Wagnerja. Saburo Teshigawara in njegova stalna soplesalka Rihoko Sato dopolnjujeta Wagnerjevo glasbo, ki ostaja osrednji del predstave, s keltsko legendo o Tristanu in Izoldi ter njenih tragičnih razsežnostih. Telesi nesojenih ljubimcev postaneta glasnika neizrekljivega, ki gledalce presune naravnost skozi srce. Saburo Teshigawara (1953) je umetniško pot začel leta 1981, po opravljenem študiju upodabljajočih umetnosti in klasičnega baleta. Leta 1985 je skupaj s Kei Miyata ustanovil skupino Karas, ki še danes deluje na ustvarjalnih področjih od plesa, filma, razstav, opere in umetniških instalacij do video umetnosti. Teshigawarovo delo sodi v isto kreativno polje kot ustvarjanje Kazua Ohna, skupine Sankai Juku in Kei Takei, ki vsi težijo k prevladi simbola nad zgodbo, k prepletu naravnih elementov in visokotehnoloških odrskih rešitev.
Rihoko Sato je gimnastiko študirala v Angliji in ZDA, kjer je prebivala do petnajstega leta. Skupini Karas se je po udeležbi na delavnici pridružila leta 1996. Nastopa v vseh produkcijah skupine in deluje kot umetniška asistentka Sabura Teshigaware pri njegovih projektih. Mednarodno se je proslavila kot eden ključnih likov Teshigawarovih stvaritev. Leta 2009 je predstavila SHE, svoj prvi solo plesni projekt s presunljivim čustvenim nabojem in v režiji Teshigaware. (vas vabi Cankarjev dom, da doživite enkratno plesno umetnino z japonskima plesalcema Saburom Teshigawaro in Rihoko Sato v torek, 7. 11., ob 20.00 na odru Gallusove dvorane)