Prihaja nacionalni balet iz Marseilla!

Balet iz Marseilla je vreden ogleda; Izginotje (foto: Alwin Poiana)

Kreativni dvojec Emio Greco in Pieter C. Sholten se po dveh letih vrača v Ljubljano. In to v velikem slogu! Kindertotenlieder – vsebinsko povezana in zaokrožena celovečerna projekta, nastala v zadnjih treh letih – bosta v Ljubljani prvič odigrana hkrati. Koreografija Izginotje je premiero doživela  pravkar, in sicer 15. februarja v Luksemburgu, nato ansambel pripotuje v Ljubljano, kjer bo pred veliko premiero izvedena tudi prva skupna generalka.

Izginotje (foto: Alwin Poiana)

Prvi del diptiha, Pojavitev, je nastal v sodelovanju med koreografskim dvojcem Pieter Scholten-Emio Greco ter skladateljem in glasbenikom Franckom Krawczykom. Skladatelj je izbor iz cikla Pesmi za umrlimi otroki (Kindertotenlieder) Friedricha Ruckerta, ki jih je Gustav Mahler uglasbil ter priredil za klavir in dvanajstčlanski otroški zbor. Pojavitev v ospredje postavlja vokale Mladinskega pevskega zbora Glasbene matice v Ljubljani, zasedbo na odru dopolnjujeta pianist in perfektna gibalna govorica plesalcev Nacionalnega baleta iz Marseilla in ICK Amsterdam. Osredotoča se na raziskovanje mladosti, njene naivnosti, izginevanja, minevanja.

Pojavitev (foto: Didier Philispar)

Izginotje se začenja, kjer se Pojavitev konča. Če je Pojavitev zgodba o vsem, kar je mogoče doživeti zgolj v mladosti, potem je Izginotje soočanje z odhajanjem, minljivostjo. Glasbeno-ritmično noto drugemu delu daje ples. Otroci so izginili, plesalci ostajajo. Dvanajst teles, glasba, projekcije, luč, radijski napovedovalec in otroški vokali se spojijo v etru, medprostoru, v katerem se vse poraja in mineva, kjer telesa koprnijo po glasu in glasovi po telesu. Projekcije filmskega ustvarjalca Rubena van Leerja ustvarjajo mistični svet prikazni, v katerem navzočnost izginulega postane nazorna: zabrisano gibanje, (ne)otipljiv spomin, ponujena roka. Plesalci se soočajo z zvočno paleto umetnika zvoka Salvadorja Breeda, ki ustvarja sestavljanko iz pop skladb Davida Bowieja, Björk in Radiohead ter radijskih in otroških vokalov in elektronske glasbe.

Emio Greco in Pieter C. Scholten sta s plesalci raziskovala moč in ranljivost intuicije, naivnosti, vztrajnosti in nedolžnosti. Te značajske vrednote, ki neustavljivo izginjajo iz naše družbe, povzema ples. Kaj če tudi te izginejo; kaj nam sploh ostane? (vabilo iz Cankarjevega doma na ogled svetovno znanega baleta iz Marseilla, ki si ga lahko ogledate 2. marca ob 19.30 na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Za nekatere je lahko to generalka, za druge pa tolažilka pred gostovanjem Sergeja Polunina 4. in 5. marca na istem odru!)
 

View Gallery 4 Photos