Prihaja Alejandro Granados. ‘El maestro de los pellizcos’!

Alejandro Granados (foto: Daniel Carbonell)

Februarja v Ljubljano znova prihaja bienalni festival flamenka Bi flamenko, ki je v svoji prvi ediciji leta 2018 k nam prinesel velika imena sodobne flamenko scene in nam postregel z raznolikim dogajanjem ter odrskimi glasbenimi in plesnimi presežki. Dogajanje v sklopu drugega bienala v Cankarjevem domu bodo tudi tokrat popestrile plesne delavnice flamenka! V Ljubljano prvič prihaja ‘el maestro de los pellizcos’ Alejandro Granados, madridski umetnik, ki bo pri nas vodil pet dni trajajoče delavnice.

Med 12. in 16. februarjem 2020 bosta v prostorih Cankarjevega doma potekali dve delavnici na različnih ravneh zahtevnosti. V nadaljevanju si lahko preberete več o vsebini delavnic, urnikih in ceniku. Veselimo se našega intenzivnega druženja in soustvarjanja čudovitega flamenko tedna! Delavnica za začetno stopnjo znanja:
Iskanje občutka flamenka delavnica je oblikovana za plesalce, ki s flamenkom šele začenjate, na njej pa boste dobrodošli tudi tisti, ki se v flamenku do zdaj še niste preizkusili. Vsebina delavnice se bo vrtela okoli iskanja plešočega telesa, ki se vpenja v ritem flamenka, ga začuti in ponese v flamenko gib. Razporejanje teže, občutenje ritma, udarci z nogami, poudarki v telesu, premiki rok, plesni izraz, telesna drža bodo glavne teme delavnice, plesalci pa jih bodo raziskovali prek preprostih plesnih sekvenc, povezanih v krajšo koreografijo. Alejandro bo učenje plesa spremljal tudi s petjem, ki je pravzaprav srce flamenka. Tako bo naš ritem dobil melodijo, vsebino, poudarki pa bodo postali naravni in jasni za uho ter telo. Delavnice se je možno udeležiti s flamenko čevlji ali brez njih.

Delavnica za nadaljevalno stopnjo znanja: Ples v mojem telesu: delavnica je namenjena plesalcem, ki flamenko plešete že nekaj časa, poznate njegove ritme ter tehniko. V prvem delu delavnice se bomo posvetili utrjevanju tehnike nog, telesa in obratov ter svoje znanje poglabljali prek učenja krajših ritmičnih sekvenc in plesnih kompozicij. Iskali bomo načine za celostno občutenje lastnega telesa, ki pridobiva svojo edinstveno estetiko in osebnost. Pri tem uporablja ritme flamenka, jih soustvarja ter tako komunicira s petjem. V raziskovanju ritmičnih poudarkov se bomo vrnili k izvoru plesa flamenka in se naučili poslušati in razumeti petje. Delavnica je izjemno primerna za vse tiste, ki ste z leti pridobili veliko plesnega materiala, a ga še ne znate povezati z glasbo. Udeležba je odlična priložnost, da se tega naučite!

(foto: Daniel Carbonell)

Cenik: prijava do 14. januarja 2020: 1 delavnica (7 ur): 110 evrov, 2 delavnici (14 ur): 160 evrov. Prijava po 14. januarju 2020: 1 delavnica (7 ur): 140 evrov, 2 delavnici (14 ur): 190 evrov, enkratni obisk: 25 evrov.

Kaj več vam o delavnici povesta Urška Centa in Anja Mejač, ki bosta gostji oddaje Parada plesa v nedeljo, 26. januarja, ob 18.45 na TV3 Medias. (foto: Lea Slapar)

Prijavo na delavnice lahko oddate po elektronski pošti na naslov info@coraviento.com. (Člani KUD Luna gitana svojo prijavo na delavnice oddate na naslov kud.lunagitana@gmail.com. KUD Luna gitana izstavi tudi račun za vplačilo kotizacije.) Vsem ostalim bomo poslali račun za vplačilo kotizacije, s čimer si zagotovite svoje mesto na izbrani delavnici. Festivalski popusti za udeležence delavnice z Alejandrom Granadosom: 15-odstotni popust pri nakupu vstopnice za posamezni dogodek, 25-odstotni popust pri nakupu vstopnic za vse dogodke v okviru festivala Bi flamenko. Popust lahko unovčite na blagajni Cankarjevega doma s potrdilom PKD CoraViento. (sporočajo iz društva CoraViento in vas vabijo na plesni delavnici flamenka v februarju prihodnje leto)