Postani nova plesna zvezda! Akademija za ples je podaljšala prijave do 30.9.!

Si želiš postati plesna zvezda? Nič lažjega. Sodeluj na natečaju Akademije za ples Alma Mater Europaea. Kako sodelovati? Posameznik v natečaju sodeluje tako, da posname dva kratka videa in ju skupaj s soglasjem zakonitega zastopnika naloži na : (link) https://bit.ly/41lXGqa. Video 1 predstavlja koreografijo (plesno kompozicijo) v izbrani kategoriji; video 2 predstavlja osebno (ustno) predstavitev koreografije (plesne kompozicije) v izbrani kategoriji.

Študentke Akademije za ples (foto: Sunčan Stone)

Tehnične in vsebinske zahteve za videoposnetek 1 – koreografija: video datoteke sprejemamo v horizontalnem snemanju v dobri kakovosti slike in zvoka ter brez uporabe raznih posebnih učinkov in montaže (najmanjša ločljivost videa: 1920 x 1080 pikslov), tako v formatu mp4 kot v povezavi s shrambo v oblaku z rokom hrambe dveh mesecev. Dolžina video datoteke je največ 30 sekund. Figura telesa je vedno vidna v celoti, z ustrezno svetlobo in v primernem razmerju do prostora, ki omogoča vidnost tehnične in vsebinske izvedbe plesne kompozicije ter izraznost, dinamiko in muzikaličnost nastopajočega. Vsebinsko so plesne kompozicije popolnoma odprte, nastopajoči si sam izbere temo, zvrst, glasbo ali tišino ter različne estetske in izrazne forme, znotraj katerih čuti, da lahko najbolje izrazi svoj plesni potencial, plesno in/ali koreografsko kreativnost.

Sara Tovšak je ena od zmagovalk natečaja Plesna zvezda.

Tehnične in vsebinske zahteve za videoposnetek 2 – osebna predstavitev: video datoteka je prav tako postavljena v horizontalni položaj, v dobri kakovosti slike in zvoka ter brez uporabe raznih posebnih učinkov in montaže (najmanjša ločljivost videa – 1920 x 1080 pikslov), tako v formatu mp4 kot v povezavi s shrambo v oblaku z rokom hrambe dveh mesecev. Dolžina video datoteke je največ 60 sekund. V ospredju je doprsni portret z dobro vidnim in osvetljenim obrazom. Prostor je lahko poljuben, pomembno je le, da zagotavlja ustrezno tišino, ki je potrebna za predstavitveni govor. Govor naj bo sproščen, pristen, a razločen in razumljiv, saj nagovarjamo širše občinstvo, predvsem tiste, ki jim zaradi oteženih okoliščin ni omogočeno, da bi se udeležili plesnih dogodkov v živo. Bistvo osebne predstavitve naj gre v smeri preproste predstavitve vaše plesne kompozicije.
V nadaljevanju vam dajemo nekaj namigov, ki jih lahko oblikujete po svoje in jim dodate osebno noto: Kakšna je tvoja tema/zgodba plesne kompozicije? Kakšno sporočilo nosi? Kakšna zvrst plesa zaznamuje tvojo plesno kompozicijo? Kako si jo zasnoval/-a, koliko časa si potreboval/-a? Kakšni občutki se ti porajajo, kadar plešeš omenjeno plesno koreografijo? Imaš željo, da bi ta koreografija nekoč postala daljše koreografsko delo?

Danaja Ažman je tudi ena od absolutnih zmagovalk natečaja Mlada plesna zvezda. (Foto: Tija Ažman)

Strokovna žirija, ki ji predseduje dekan Akademije za ples izr. prof. dr. Svebor Sečak, bo med vsemi poslanimi videoposnetki izbrala najboljše tri plesalce v posamezni kategoriji, ki bodo bogato nagrajeni! Skupni zmagovalec/-ka prejme slušalke AirPods, snemanje kratkega videa z ekipo AMEU Akademije za ples v prostorih akademije in gostovanje v oddaji Parada plesa avtorice Barbre Drnač.

Klara Klun in Naomi Uma Zorman kot zmagovalki natečaja v oddaji Parada plesa

Nagradni natečaj traja 30.9. 2023 (do 23.59). Pravico sodelovanja v nagradnem natečaju imajo vse fizične osebe, rojene med letoma 2004 in 2011, s prebivališčem v Sloveniji, ki sprejemajo pravila te nagradne igre. Vse mladoletne osebe morajo ob oddaji svojega posnetka priložiti soglasje zakonitega zastopnika (starš ali skrbnik), s čimer se šteje, da se zakoniti zastopnik strinja s sodelovanjem mladoletne osebe v nagradnem natečaju in pravili nagradnega natečaja. (Akademija za ples AMEU tudi letos vabi k sodelovanju, da postaneš nova plesna zvezda! Izkoristi priložnost in se odzovi povabilu!)