Po zgledu Marine Abramovič. Nakažite sredstva za predstavo Eče Dvornik

"Želja, da delam novo kreacijo v Sloveniji, se je v določenem trenutku prikazala kot evidenca in nujnost, ki si jih kot umetnik postavljam na vprašanja. Kaj delam? Zakaj delam? Kakšno vlogo igrata odsotnost in “tujstvo” v rojevanju želje, fantazme? Kakšna je narava le-teh, kakšen je odnos med  teritorijem in fantazmagoričnimi podobami? Prijavila sem se na razpis Cankarjevega doma za koprodukcijo uprizoritvenih umetnosti s projektom Klic gozda ali Materin poljub. Na moje veliko veselje je bil projekt sprejet, vendar doprinos producentov in koproducentov (Cankarjev Dom, Zavod Federacija, Mestna Občina Ljubljana, Prodok) ne zadovoljuje kritju vseh stroškov, zato sem se odločila, da organiziram tki. “crowdfunding”. Dobesedno prevedeno, “crowdfunding” pomeni  “financiranje preko množic”, tehnike financiranja, ki so jih najprej uporabljala ameriška  start-up podjetja. Preko interneta angažiraš množico ljudi k sofinanciranju projekta.

Plesalka Urša Rupnik in…
Ekonomska kriza pa tudi demokratična gibanja v svetu doprinesejo k hitremu razširjanju metode na druga področja, predvsem kulturno-umetniška in humanitarna. V Franciji se te metode poslužujejo tako velika gledališča, različni festivali kot različne skupine in posamezniki kot dopolnitev k proračunu in subvencijam ali pa za realizacijo številnih projektov, ki bi sicer neobstajali.
…Mojca Majcen bosta nastopili v plesni predstavi Eče Dvornik.
Zbiranje sredstev se izvršuje preko tako imenovanih “PLATEFORM”, med njimi KISSKISSBANKBANK, ki več ali manj funkcionirajo po podobnih principih. Vsakdo, ki želi doprinesti k realizaciji na platformi predlaganega projekta, vloži določeno vsoto denarja. Običajno so to nizke vsote, v zahvalo pa dobi določeno darilo. Zbiranje sredstev je časovno omejeno v času in želena vsota mora biti zbrana v celoti. Plačevanje je varno, preko bančne kartice, vsota je odtrgana z vašega transakcijskega računa šele na koncu zbiranja, če je le-to realizirano 100%. Vsoto je možno tudi preseči. S tem, da vsakdo s svojim izborom in doprinosom lahko vpliva na produkcijo in kreacijo umetniških projektov, da vsakdo lahko postane “mecen, sponzor”,  metoda “ crowdfundinga” predstavlja poleg nove oblike ekonomije tudi demokratizacijo kulture in umetniškega dela, doprinese k estetski različnosti in bogastvu, spreminja odnos med “umetnikom” in “publiko”, ki iz “pasivnega opazovalca” postane aktivni faktor, ustvarja dinamiko v procesu kreacije. Med umetnikom in publiko se kreira vez zadovoljstva, medsebojnega sodelovanja in solidarnosti. Tukaj je link, na katerega lahko nakažete sredstva – evro, dva, tri, pet, deset ali več. Za realizacijo projekta potrebujem 2800€. Na linku tudi vidite, koliko sredstev sem že zbrala. http://www.kisskissbankbank.com/fr/projects/l-appelle-de-la-foret-ou-your-mother-s-kiss. Tega sistema se je lotila tudi umetnica Marina Abramovič, ki skupaj z Lady Gaga pripravlja nov projekt." (plesalka in koreografinja Eča Dvornik vas vabi, da se pridružite tki. crowfundingu in ji pomagate realizirati plesno predstavo Klic gozda ali Materin poljub, v kateri sodelujeta plesalki Mojca Majcen in Urša Rupnik)