Plesno po Prešernu v Celju!

Plesno po Prešernu se bo odvijalo med 9. in 11. februarjem v Celju.

V sklopu Plesnega cikla prihaja poseben trojček treh predstav zasnovnih v Plesno po Prešernu. V petek, 9.2. ob 19.30 vabljeni na premiero predstava Femine, plesni diptih v Plesnem forumu Celje s koreografinjama Rito Gobi in Aleksandro Mišić. Plešejo: Katarina Bučić (SRB), Tijana Ostojić (SRB), Patricija Crnković (SLO), Tjaša Bucik (SLO) in Neža Banovec (SLO). Ostala ekipa sodelavcev pa je: asistent koreografije: Ognjen Vučinić, glasbeni aranžma: David Nik Lipovac, kostumografija in scenografija: SvarogART, lučni dizajn: Nenad Vasić, fotografija in video: Belkiša Beka Abdulović, design: Teodora Živković. Produkcija: Balkan Dance Project, Kulturna Stanica Barka, Festival Velenje in Institut za umetničku Igru Beograd
Plesni diptih ‘Femine’ predstavlja srečanje dveh mednarodnih koreografinj, Rite Gobi (Madžarska) in Aleksandre Madsen (Hrvaška) ter njunih medsebojnih plesnih pogovorov uprizorjenih v sodobni obliki med seboj povezanega diptiha Femine za 5 mladih plesalk. Tistih, ki predstavljajo naše upanje in prevzemajo eno samo identiteto, identiteto mladih umetnic in promotork sodobne plesne scene. Na vsako koreografinjo je nekoč vplival koncept meja in njihov odnos s časom. Doživele so izkušnjo prevzemanja nove, drugačne identitete, srečevanja koncepta nesmiselnosti na različnih ravneh bivanja, da bi ga kot razseljenke na neki točki po eni strani sprejele kot upanje in po drugi strani kot absurd.

Projekt Femine (foto: Beka Abdulovič)

V soboto, 10.2.2024 ob 19.30 najavljamo Lend me your Ears, performativno akcijo po motivih dela ‘Vivo e Coscienza’ v Celjskem domu. Plešeta: Radu Murarasu in Giuseppe Zagaria, koreografija: Marta Bevilacqua, likovna zasnova: Gian Carlo Venuto v produkciji: Compagnia Arearea Italija. Performativna akcija Lend me your Ears je nastala po motivih dela ‘Vivo e Coscienza’ (1963) italijanskega pisca, pesnika, filmskega režiserja in intelektualca Piera Paola Pasolinija. V njegovem literarnem opusu je mogoče najti sledi, ki se navezujejo na plesno umetnost. V gostujoči predstavi priznane italijanske skupine sodobnega plesa Arearea se avtorji navezujejo na nedokončani tekst ‘Vivo e Coscienza’, leta 1963 napisanem prav za balet. Omenjeno leto je bila ključna prelomnica za Passolinija, za njegova dela in njegove nove eksperimente z dramaturškimi pravili. Lend me your Ears je obsežen raziskovalni projekt, ki z vključevanjem znanih umetnikov in mladih generacij želi reflektirati in ustvarjati umetnost, ki temelji na bistvenih vprašanjih naše sedanjosti: Kakšno življenje si lahko predstavljamo sredi psihotičnega kolapsa Zahoda? Kakšen vpliv ima pandemija na svetovna pričakovanja? Na domišljijo prihodnosti? Kaj prinaša socialni psihizem?

Ono avtorice Ize Skok (foto: Iza Skok)

V nedeljo, 11.2.2024 ob 19.30 uri vabljeni na mladinsko plesno predstavo Ono v Plesni forum Celje koreografinje Ize Skok. Plešejo: Zoja Jager, Tara Ema Žnidar, Sofija Ermakova in Miša Rančigaj. Kostumografinja: Maja Zupanc Žibret
Produkcija: Plesni forum Celje. Ono je mladinska plesna predstava, ki se ukvarja z vprašanjem spolov v današnjem času. Večina mladih se je začela odločno upirati strogi opredelitvi lastnega spola, celo njihove seksualnosti. Ustvarili so se novi pojmi kot so; aseksualnost, binarni spol, transpolnost, cisspolnost, AMAB, androgenost, aromantičnost, bindanje, bifobija … Kljub temu, da vsi ti novi izrazi mladim odpirajo novo svobodo, so lahko obenem omejujoči in ustvarjajo le še novo zmedo. Gre le za modno muho današnjega časa ali pa so to novi konstrukti.

(Koreografinja, plesalka in kuratorka Plesnega cikla Mojca Majcen vas vabi v Celje na sklop predstav Plesno po Prešernu.)