Plesalke Harlekina s koreografinjo Andrejo Šraj konkurenčne v svetovnem merilu

Špela Jezovšek je v kategoriji Junior Solo Song & Dance zasedla 5. mesto.

Od 24. junija do 1. julija je bilo v nemškem Offenburgu finalno tekmovanje za Dance World Cup. Med množico nekaj tisoč mladih plesalcev so bile že četrtič tudi plesalke Akta, mladinske skupine za sodobni ples iz celjskega Harlekina – društva za umetnost plesa. V ekipi Slovenije je bila najštevilčnejša skupina Baletne šole Stevens, nekaj plesalcev pa še iz Plesnih sanj in Kazine. Tekmovalo je 39 držav s šolami izven državnih institucij. Iz Nemčije je tekmovalo 53 šol in društev, iz Anglije 47, Španije 22, Italije in Portugalske po 21, Bolgarije 20, Češke 17, Poljske 16 … –  tekmovalo je 336 šol in društev v 111 točno določenih kategorijah. In v tem plesnem svetu so merile kakovost naše plesalke. Plesalke skupine Akt-Harlekin so pokazale, da so s koreografinjo Andrejo Šraj konkurenčne v svetovnem merilu.
 

Plesalke Harlekina s koreografinjo Andrejo Šraj
Po kakovosti so izstopali Portugalci, ki s svojo šolo Annarella šokirajo z najvišjo ravnijo znanja v baletu in modernu. Se pa sprašujem, kaj bodo ti dvanajstletniki počeli pri svojih dvajsetih letih, ko že zdaj plešejo variacije iz Coppelie, Paquite, Bayadere, Labodjega jezera. Poleg izjemno izurjenih plesalcev (včasih kar ‘overdose’) imajo Portugalci očitno tudi dobre koreografe.
Plesalke Harlekina s plesalci iz Annarelle v zaodrju

Naslednjo kakovost so pokazali Angleži, kjer pa – na splošno gledano – lahko najdemo vse: od kiča do vrhunsko izpovednih in virtuozno izvedenih plesnih miniatur. Od vsega, kar sem videla (preko 300 nastopov), so se mi najbolj vtisnili v spomin Angleži s koreografijo 9/11, zaplesali so tragedijo ljudi ob rušenju newyorških dvojčkov. Tudi duet dveh deklet, kjer ena pleše z muslimansko ruto, druga pa sega po njej, je bil angleški. Prefinjeno v detajlih, pretresljive drame onkraj plesnega perfekcionizma, ki ga očitno zmorejo tudi otroci. In Akt Harlekin? 42 let vztrajnega dela se obrestuje. Vse tekmovalne točke razen baleta je koreografirala Andreja Šraj, ki ji pripada mesto med najboljšimi.
Živa Steiner Crossroads (vir: clubwow)
Za Akt Harlekin se je vse začelo že v nedeljo, 25. junija. V kategoriji Children Solo Modern/Contemporary je s točko Razpotja/Crossroads tekmovala Živa Steiner in z 79 točkami osvojila 10. mesto med 21 tekmovalkami iz 17 držav.
Špela Jezovšek I’m a good girl (vir: clubwow)
V kategoriji Junior Solo Song & Dance je s 84,8 točke Špela Jezovšek zasedla 5. mesto, do bronastega odličja je zmanjkala 1 točka. Poleg koreografinje Andreje Šraj je Špelo pevsko pripravil Boštjan Korošec. V kategorijah ples+petje so pristopi zelo različni, različno je razporejen odnos med petjem in plesom. Ko se pleše, se pogosto ne poje, ko se poje, se bolj malo pleše. Špela zmore oboje hkrati.
Koreografinja Andreja Šraj

Kategorija Junior Group Modern/Contemporary je bila po besedah organizatorja doslej najštevilčnejša, odkar obstaja DWC, saj je tekmovalo 600 otrok! In v tej družbi se je med 37 točkami iz 19 držav pomeril Akt Harlekin s plesom Confession koreografinje Andreje Šraj. Zaplesale so: Naja Podbrežnik, Ajda Šarman, Danijela Preskar, Maja Kovačič, Živa Steiner in Neža Čuvan. Z 81 točkami so zasedle 14. mesto. Ne glede na mesto in osvojene točke je Confession prav gotovo eden od vrhov v Akt Harlekinu. Koreografinja se je subtilno približala svetu najstnic in med drugim pravi (iz citata): "…svet je prepleten z medijsko izpostavljenostjo lepote….podvrženi smo tesnobnosti zaradi svojega videza … svet je izgubil nekoč pomembni vrlini zaupanja vase in v svoj prav ter ustvaril prestrašene posameznike s krhko samopodobo." Šest plesalk je izjemno zaplesalo dekliško žensko tematiko 21. stoletja (v povprečju so stare 15 let), vsaka zase je bila prepričljiva v individualni izpovedi, vse pa sinhrone v unisoni izvedbi.
Confession (vir: clubwow)
V kategoriji Junior Duet/Trio Modern/Contemporary sta s plesom Med nama/Between us zaplesali Maruša Steiner in Nina Kovačič. Med 43 točkami sta zasedli 35. mesto s 73,7 točke. A spet ni vse v točkah in zasedenem mestu. Skorajšnji maturantki sta bili obenem kritični gledalki; ob pogledu na različnost in bogastvo videnega plesnega izraza sta  prepoznavali in z odobravanjem presojali svojo plesno pot v Harlekinu in Aktu. In nas starejše sta pobožali po dušici. Tudi zato je vredna udeležba na takih tekmovanjih, da soočimo svoje delo v primerjavi z drugimi.
Nina Kovačić in Maruša Steiner Between us (vir: clubwow)
V kategoriji Junior Solo Classical Ballet je nastopila Maja Kovačič. S Pomladno vilo/Spring Fairy v koreografiji Ane Jenček Dekleva je zasedla 13. mesto med 21 nastopajočimi. Njena izvedba je bila odlična, takšna, kot jo zmore nadarjena petnajstletnica, ki ni deležna nezdravega pretiravanja. Čiste linije, obvladanje vseh elementov baleta v dani koreografiji.
Maja Kovačić Spring fairy (vir: clubwow)
V kategoriji Junior Quartet/Quad Modern Dance (Any Style) so zaplesale Ajada Šarman, Naja Podbrežnik, Neža Čuvan in Danijela Preskar. S plesom Sanje/The Dream so dosegle 84,7 točke in 10. mesto med 19 udeleženci.
Neža Čuvan, Naja Podbrežnik, Ajda Šarman, Danijela Preskar The Dream (vir: clubwow)
V kategoriji Junior Solo Modern&Contemporary Dance B je bilo 23 nastopajočih, med njimi Špela Jezovšek s koreografijo Kletka/The Cage (86,8 točke in 5. mesto) ter Danijela Preskar s koreografijo Breme/Burden (83,5 točke in 15. mesto).
 
Danijela Preskar Burden (vir: clubwow)

Pravilo, da imajo ‘vsake oči svojega malarja’, res drži. Za nas, ki spremljamo plesni razvoj naših plesalk, so zmagovalke vse. Nastopi na DWC so vrh ledene gore, ki jo vidi in ocenjuje žirija, mi pa vemo, kakšno bogastvo se skriva pod tem vrhom. (je za naš portal Ana Vovk Pezdir komentirala nastope in rezultate, ki so jih dosegle plesalke Harlekina na finalnem tekmovanju za Dance World Cup)

View Gallery 11 Photos