Olajšanje za mariborski in ljubljanski balet. Ministrstvo za kulturo realiziralo 20 zaposlitev za baletne plesalce. Novi temelji za slovenski balet!

Posvetitev pomladi koreografa Edwarda Cluga v izvedbi baleta SNG Maribor (foto: Tiberiu Marta)

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je skupaj z vodstvoma operno-baletnih gledališč SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor predstavila nove zaposlitve v baletnih ansamblih. V septembru bo tako realiziranih 15 zaposlitev v mariborskem baletu, pet pa v ljubljanskem za obdobje dveh let.

Od leve proti desni na tiskovni konferenci: umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella, umetniški direktor mariborskega baleta Edward Clug, ministrica dr. Asta Vrečko, direktor SNG Maribor Danilo Rošker in direktor SNG Ljubljana Staš Ravter (foto: Bor Slana)

Ob tem je ministrica dr. Asta Vrečko poudarila: ”V Sloveniji imamo dva vrhunska nacionalna baletna ansambla, ki sta mednarodno uspešna, imata bogato zgodovino in tradicijo, obenem pa je bilo sistemsko urejanje tega področja popolnoma zanemarjeno. Oba javna zavoda tako ljubljanski kot mariborski morata zaradi narave baletnega dela najemati honorarne sodelavce. Poklic baletnika oziroma balerine je izjemno zahteven, združuje tako vrhunsko ustvarjanje kot visoko fizično pripravljenost. Prekarne zaposlitve ne omogočajo varnih pogojev dela, socialne varnosti, plačane bolniške, regresa in drugih pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja. Z vodstvi obeh zavodov smo iskali rešitev že od začetka mandata, da bi rešili ta hud problem, saj smo tudi ena redkih držav, ki se tega še ni sistemsko lotila. V prvi fazi bomo torej zaposlili plesalce, nato pa dolgoročno uredili položaj baletnikov, da bodo lahko bolje načrtovali svoje kariere in ne živeli v negotovosti.”

Carmina Burana mariborskega baleta v koreografiji Edwarda Cluga (foto: Tiberiu Marta)

Direktor SNG Maribor Danilo Rošker pa je dejal: “Gre za zgodovinski trenutek, saj se po 20-ih letih urejajo prekarne zaposlitve.”

Edward Clug na včerajšnji tiskovni konferenci na Ministrstvu za kulturo (foto: Bor Slana)

Umetniški direktor baleta pri SNG Maribor Edward Clug pa je poudaril, da se z današnjim dnem postavljajo novi temelji za slovenski balet: ”Danes je povprečna starost v mariborskem baletnem ansamblu 49 let. Posledično je zato postalo zaposlovanje mladih plesalcev nemogoče. Če smo v teh nemogočih in težkih pogojih dosegli skoraj nedosegljiv uspeh doma in po svetu, si lahko predstavljamo, kaj lahko dosežemo v prihodnosti v novem, zdravem in zakonsko urejenem sistemu, ki bo podpiral umetniško ustvarjalnost in ob tem ne bo bremenil zavoda.”

Dunajski večer ljubljanskega baleta v koreografiji Renata Zanelle (foto: Darja Štravs Tisu)

Tudi direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter se je ministrici zahvalil: ”Nam bodo te nove zaposlitve izjemno pomagale h gradnji trdnega pristnega jedra ljubljanskega ansambla. To nam bo prineslo dodaten zagon za še boljši razvoj našega ansambla. Mladi plesalci bodo bistveno bolj razbremenjeni, saj se jim ne bo treba ukvarjati z vsakodnevnimi stiskami glede preživetja in prihodnosti, kar bo gotovo doprineslo k ustvarjanju vrhunskih rezultatov.” Umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella se je strinjal, da je danes najlepši dan za slovenski balet: ”Zelo sem ponosen na Ministrstvo za kulturo, da je ugodilo naši prošnji za dodatna delovna mesta v umetniških ansamblih. To bo zagotovilo stabilnost umetniškosti in krepilo razvoj te umetnosti.”

Edward Clug in Valentina Turcu v legendarnem Tangu (foto: SNG Maribor)

Za nadaljnje sistemsko urejanje področja baleta bo na Ministrstvu za kulturo ustanovljena delovna skupina, ki bo pripravila dolgoročnejše rešitve v dialogu s stroko in socialnimi partnerji. (PR sporočilo Ministrstva za kulturo ob dvajsetih zaposlitvah baletnih plesalcev, ki bodo olajšale delo tako ljubljanskega kot mariborskega baleta)