Odveč srce. Različne zgodbe, edinstvene ženske združene v svetu flamenka

… (Foto: Blaž Fortuna)

V Centru Slovanskih Kultur France Prešeren bo 18. aprila ob 20. uri na ogled plesna, flamenko predstava Odveč srce, ki je premiero doživela junija lani.

"Mestece je v nekaj mesecih zraslo iz niča. Zgradile so ga v eni sapi, brez želje, da bi ostalo. Brez načrtov za prihodnost. Kljub temu je obstalo in, ne da bi vedel kdaj, svoje ulice napolnilo s pristnostjo, s katero so stopale v svoj vsakdan. Z mimobežnimi pogovori, nagajivim smehom, zasanjanim iskanjem in ranljivostjo so mu nevede vdahnile dušo, živo in opazno daleč naokoli.

Ustvarile so mesto s tisočerimi stranskimi ulicami, temnimi skritimi kotički, pisanimi durmi in naoknicami, vabljivimi vonjavami in vse bolj naraščajočim hrupom, ki je zvenel že skoraj kot glasba. V njem je vsaka oblikovala svojo četrt, raznoliko in drugačno od ostalih, v kateri je gospodovala ulicam in ni nikomur dolgovala pojasnila, zakaj počne to, kar je je volja. V svoji samovoljnosti so nevede pognale temelje, ki so segali tako globoko v tla, da jih ni premaknilo nič več. Nikoli. Še danes je mesto njihovo in po njem plešejo, kjer želijo.”

Odveč srce je plesna predstava šestih plesalk in enega glasbenika, ki v raznolikem in svobodnem jeziku flamenka pripovedujejo svoje življenjske zgodbe. Zgodbe ženskih ustvarjalk različnih generacij, narodnosti in poklicev. V predstavi v vsej svoji raznolikosti in drugačnosti sodelujejo oblikovalka, socialna pedagoginja, klovnesa, biologinja, učiteljica joge in pilatesa, kostumografinja in zobozdravnica, ki po rodu prihajajo iz Makedonije, Ukrajine, Hrvaške, Bosne, Črne gore in Slovenije in vsaka s svojo edinstvenostjo tvorijo skupnost. Pri plesnem ustvarjanju jih združuje želja, da osamo svojih idej in hotenj odprejo druga za drugo in se med seboj povežejo v svojem svetu, Mestu žensk.

… (Foto: Blaž Fortuna)

Avtorji in nastopajoči: Adriana Vučković, Alla Abramova, Neža Bojović, Danijela Grgić, Katarina Kuliš Rader, Polonca Valič, Tomaž Pačnik; mentorstvo: Urška Centa; kostumografija: Mateja Čibej; oblikovanje: Danijela Grgić, fotografija: Blaž Fortuna; produkcija: Plesno kulturno društvo CoraViento. (sporočajo iz PKD CoraViento in vabijo na pomladni večer slovanskega flamenka ter ustvarjalnosti brez meja v Center Slovanskih Kultur France Prešeren)

View Gallery 6 Photos