Odštekan gozdni cirkus akrobatov Dunking Devils obiskala tudi Superman in Spiderman

Ko slišimo besedo ‘cirkus’, bržkone pomislimo na cirkuški šotor ali neverjetne predstave skupine Cirque du Soleil v Las Vegasu. Akrobati Dunking Devils pa so tokrat poskrbeli, da je pravi gozdni cirkus za en teden zrasel tudi pri kraju Otave, visoko na gozdnati planoti med Rakitno in Cerknico. Fantje so svojo orjaško akrobatsko gugalnico namestili deset metrov visoko med krošnje dreves ter s saltami in obrati pristajali na cirkuški mreži, obešeni nad bližnjo jaso.


Za izvedbo tokratnega podviga so Dunking Devils uporabili ogromno, osem metrov dolgo gugalnico, ki so jo deset metrov nad tlemi vpeli med drevesa. En nihaj je trajal kar šest sekund, po odskoku pa so na vrhu parabole akrobati dosegali poleteli tudi 15 metrov nad tlemi. Najnevarnejši del tega spektakularnega akrobatskega podviga je bilo samo guganje, saj pod gugalnico ni bilo mogoče namestiti varoval, ki bi fante varovala v primeru zdrsa. So pa zato bili leteči vragi bolj zavarovani od odskoka dalje, kjer je varen pristanek zagotavljala cirkuška mreža. Fantje radi povedo tudi, da je pristanek sicer videti mehak, v resnici pa so sile ob pristanku bile zelo velike. Da bi zagotovili varno izvedbo podviga, niso pristajali na noge, temveč na hrbet.


“Prvič smo našo orjaško gugalnico postavili pod most nad reko Savo. Tam bi tudi v primeru, da bi med guganjem zaradi kateregakoli razloga padel z gugalnice, pristal v vodi, kar ni nič hujšega. Tokrat pa med ‘guncanjem’ ni bilo nobenega občutka varnosti. Pod gugalnico so bila le trda gozdna tla, in če bi kdo padel, bi bržkone postal mrhovina. Med ‘guncanjem’ te varujejo le tvoje noge, roke, trden oprijem in zaupanje v svoje telo. Zaupati pa moraš seveda tudi, da bosta gugalnica in mreža zdržali velike sile odskokov in pristankov. Ker smo počasi in premišljeno vse postavili sami ter gugalnico trojno preverili, to ni bil problem. Zanimivo je, da smo bili akrobati tokrat zares varni šele, ko smo odskočili in poleteli v zrak nad cirkuško mrežo. Občutek nihanja med gozdnimi krošnjami pa je bil izredno zanimiv. Res smo doživeli gozd z druge perspektive! V najlepšem spominu pa mi je ostal trenutek, ko sem oblekel kostum supermana in kot superheroj poletel skozi gozd. Bilo je res neverjetno. Čas se mi je ustavil,” je pogumen podvig opisal Maks Veselko, član Dunking Devils in akrobat DD Squad.


Predpogoj za izvedbo gozdnega cirkusa je bila idealna lokacija. Za namestitev gugalnice sta namreč potrebni dve močni nosilni drevesi ob robu jase, nad katero je možno varno napeti pristajalno cirkuško mrežo. Fantje so po dolgem iskanju popolno lokacijo našli v gozdovih blizu kraja Otave, ki se nahaja med Rakitno in Cerknico 900 metrov nad morjem. Ker je bila izbrana lokacija nekaj kilometrov od bližnje vasi in asfaltirane ceste, so leteči vragi tokrat v gozdu kar taborili, snemanje pa je skupno potekalo šest dni. Prve tri dni so fantje porabili za postavitev mreže in gugalnice, dva dni so namenili izvajanju akrobatskih skokov, en dan pa jim je vzelo pospravljanje gozdnega cirkusa.


“Tokrat so se mi v spomin bolj kot akrobacije vtisnili trenutki, ko smo z ekipo pristajalno mrežo predrugačili v največjo visečo mrežo v Sloveniji. Po dolgem in uspešnem dnevu smo vsi splezali gor, se ulegli na hrbet, poslušali nočne zvoke in opazovali zvezdno nebo. Mreža pa nam je poleg udobja nudila še varnost pred nočnimi obiskovalci. Ponoči nas je namreč obiskala lisica, lovec pa je v bližini opazil tudi medvedko z mladiči,” je o nepozabni dogodivščini povedal Gašper Novak, član Dunking Devils in akrobat DD Squad

Oglejte si video, ob katerem vam bo gotovo zastal dih.


Pred objavo celotne epizode na svojem YouTube kanalu so Devilsi z oboževalci že delili nekaj kratkih utrinkov s snemanja, ki so poželi ogromno navdušenja. Posnetke njihovega cirkusa sredi gozda si je na družbenem omrežju TikTok ogledalo že več kot deset milijonov uporabnikov z vsega sveta! (sporoča ekipa Dunking Devils)