Odlaganje spominov. Plesno-glasbena suita, nastala pod avtorstvom in mentorstvom Urške Centa

(Foto: Zavod NEST)

Odlaganje spominov je plesno-glasbena suita flamenka, zbirka posameznih koreografij in skladb, ki jih med seboj združuje tematika spominov in njihovega zapuščanja. V večeru na Odru pod zvezdami se bodo druga za drugo zvrstile koreografije, ki so med letoma 2020 in 2023 tekom rednega poučevanja različnih generacij plesalcev nastale pod avtorstvom in mentorstvom plesalke in koreografinje Urške Centa. V njih se vpleta avtorska glasba dveh slovenskih glasbenikov, Izidorja Erazma Grafenauerja in Jošta Lampreta, v spremljavi tolkalista Nina Mureškića.

(Foto: Zavod NEST)

Prvi del večera bodo sestavljale koreografije, osnovane na tradicionalnem flamenku, ki v obliki solističnih in skupinskih nastopov plesalcev tradicionalno simboliko in pomen reinterpretirajo v sodobnem kontekstu. Stili fandangos, farruca, solea, soleá por bulerías, sequiriyas, pregones in tientos so nastali na podlagi fonogramov legendarnih izvajalcev flamenka, medtem ko so drugi nastali kot veleva tradicija — v preigravanju plesa in žive glasbe. Tematika odlaganja spominov se odraža kot svetel pogled na zgodovino. Osvetljuje kulturni pomen tradicionalnih umetniških oblik in pomembnost njihovega poznavanja za zmožnost inovacije.
Drugi del je osnovan na eksperimentiranju z novimi oblikami. Koreografska forma postane enovita, preko vključevanja osebnih zgodb plesalcev pa se tematika razvije. Odlaganje spominov postane tudi zapuščanje preteklosti, ki nam kot skupnosti preprečuje, da bi živeli v sedanjem trenutku. Odziva se na notranji klic, da bi se danes zmogli odločati drugače, kot smo bili nekdaj naučeni skozi ustroje, ki segajo daleč nazaj do naših začetkov.

(Foto: Zavod NEST)

V iskanju razbremenitve od preteklega najdemo svobodo; v tem kontekstu koreografska miniatura jezik flamenka odvezuje od tuje kulturne zaznamovanosti in ga spravlja v tok, kjer je lahko govorica pri vsakem izmed nas drugačna. Osebni gib pripoveduje osebne zgodbe. V posameznikovem telesu so vpisani gibi nekega življenja, ki jih oblikuje njegova svoboda – njegova pravila, način bivanja in pripoved o stvareh, ki se mu zdijo pomembne. S plesom komunicira svojo prisotnost na tem svetu in krpa razdalje do drugih.

(Foto: Zavod NEST)

V prvem delu plešejo: Ana Popović, Polonca Valič, Jasna Premelč, Danijela Grgić, Tomaž Pačnik, Lucija Suhadolnik, Maja Bernik, Andreja Čič, Ana Strnad Hočevar, Jasmina Rešidović, Tea Pristolič, Jelena Racić, Špela Bojčič, Maja Pučl, Darja Kenik Gregorič, Špela Karba, Lucija Perharič; koreografija: Urška Centa; avtorstvo v živo izvajane glasbe: Izidor Erazem Grafenauer; uporabljeni so fonogrami Vicenteja Amiga, Marine Heredie, Miguela Povede, Antonia Reya, Sandre Carrasco in Rycarda Morena. Plesalci in soustvarjalci drugega dela so: Špela Karba, Neža Bojović, Ana Popović, Jasna Premelč, Danijela Grgić, Amadej Juranovič, Nina Mole, Irena Jovanovič; koreografija in mentorstvo: Urška Centa, Tina Habun; glasba: Jošt Lampret, Izidor Erazem Grafenauer, Nino Mureškić.

Cikel Noches de Tablao predstavlja umetniške iniciative na področju umetnosti flamenka, ki med seboj prepletajo disciplini žive glasbe in plesa. Oblikujejo ga umetniki, ki svoja avtorska sodelovanja snujejo posebej za gostovanje v ciklu. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki jih zanima vzpostavitev dialoga med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri in snovanje novih ustvarjalnih pristopov in form. (sporoča Urška Centa in vabi na predstavo Odlaganje spominov 9. junija 2023 ob 20. uri v Lutkovno gledališče Ljubljana)