Dušan Vodlan in UPZS. Državno prvenstvo z rekordno udeležbo! Naše načelo, da trener ne more biti sodnik, je odlično!

Pisana druščina plesalcev se je zbrala na tretjem državnem prvenstvu UPZS. (Foto: Boris Vrabec)

V soboto, 3. in 4. junija 2023, je v športni dvorani Tri lilije potekalo 3. državno prvenstvo za vse in vsakogar ter vse možne plesne discipline. Naša zgodba se uspešno nadaljuje in nas je vsako leto več. Tokrat se nas je zbralo 950 plesalcev iz 35 slovenskih klubov, šol in plesnih društev. Med gledalci so znova bili predvsem starši plesalcev, ki so ob konicah napolnili dvorano. Bilo je lepo gledati vesele in razigrane plesalce ter seveda zadovoljne starše in druge obiskovalce državnega prvenstva. Vzdušje je bilo oba dneva fantastično! Še posebej pa prvi dan ob odprtju ob pol šestih zvečer, ko smo skupaj s Slavcem Kovačičem, nekdanjim članom glasbene skupine Čudežna polja, avtorjem besedila in glasbe, ter pevko Sanjo Cerjak predstavili in zapeli himno UPZS.

Vse udeležence je pozdravila ena od podpredsednic UPZS, Petra Bremec iz Kopra. Uradno odprtje pa je po slovenski himni opravil tudi podpredsednik UPZS, Smiljan Mekicar. Nato je sledila še himna UPZS in rajanje ter prepevanje se je začelo. Po kratki pavzi smo nadaljevali prvenstvo, ki se je začelo že ob 15. uri. Takšno vzdušje lahko pripravi le malokdo in zato smo na kancu od vseh, tudi od mednarodnih sodnikov, bili deležni veliko pohval za organizacijo in izvedbo prvenstva. Zato si že danes zapišite v koledar, dragi prijatelji umetniškega plesa, klubi, trenerji in vsi plesalci, datum in kraj 4. DP UPZS, ki se bo zgodilo 1. in 2. junija 2024 v Športni dvorani Tehnične šole Krško. Še prej pa bo 23. in 24. marca 2024 prvenstvo za pokal Slovenije našega združenja.

Tudi letos so bili najboljši po oceni sodnikov Plesalci iz MN Company Nova Gorica na čelu z Nastjo Bremec Rynia in Michalom Rynio. Žal se tokrat nista mogla osebno udeležiti državnega prvenstva, so pa plesalci pod vodstvom mlajših trenerjev odlično opravili svoje nastope in med drugim pobrali tudi številna prva mesta.
Najštevilčnejši klub je bil Be Funky iz Komna s 163 plesalci. Drugi plesni klub Lukec Krško s 118 plesalci ter tretji MN Company z 91 plesalci.

Najbolje ocenjena točka je bila iz PK MN Company Nova Gorica z naslovom The Story. Druga iz Plesnega kluba Lukec Krško in tretja tudi iz PK MN Company Nova Gorica. Prvi dan smo dobili 47 državnih prvakov in prihodnji dan še 62. Skupaj torej letos kar 109 državnih prvakov UPZS. Tokrat smo prvič pripravili tudi prehodni pokal, ki bo ostal v trajno last klubu, ki ga bo osvojil trikrat zapovrstjo. Prehodni pokal UPZS za najboljši klub državnega prvenstva je pristal zasluženo v PK MN Company iz Nove Gorice. Naše načelo je, da trener ne more biti sodnik, če se pa že zgodi, ta sodnik kategorije, v kateri ima svoje tekmovalce, ne sodi. Sicer pa imamo vedno tudi tuje na svojih prvenstvih.

Sodniška ekipa z Dušanom Vodlanom

Letos smo imeli deset sodnikov, to so bili: Nalbantova (Bolgarija), Milan Folup (Madžarska), Jovica Nikolić (Črna gora), Meri Stojanovska (Makedonija), Jovana Keser (Srbija), Jelena Stojanković (BiH), Marina Maksimović (Srbija), Romana Rod (Hrvaška), Rosen Božilov (Bolgarija) in Miloš Rabrenović (Črna gora). Pri nas gredo vsi veseli, srečni in zadovoljni domov. Tako je bilo tudi tokrat. Gre za poštenost in zaupanje v organizatorja in vse, ki se trudijo dati tekmovanju nekaj več. Ne samo na plesnem podiju, ampak tudi ob njem.


Naši napovedovalki, Sanja Cerjak in Špela Kuhar, sta bili odlični in sta celotno prvenstvo zelo dobro odvodili. Bili sta zelo aktivni, animirali sta tudi gledalce, da so plesali na tribuni in navijali res z žarom in iz srca. Na prvenstvu so se videli samo iskrice v očeh in smeh, veselje ter razigranost. Poslanstvo našega združenja je, da ponudimo plesalcem, trenerjem in staršem alternativo v obliki državnih prvenstev in izobraževanje za WADF trenerje/koreografe ter WADF nacionalne in internacionalne sodnike. UPZS bo tako letos pred začetkom sezone pripravil seminar osnove plesne pedagogike za najmlajše udeležence plesnih uric (predšolska in prva triada). Udeleženci seminarja bodo prejeli konkretne zamisli, kako popestriti plesne urice z različnimi didaktičnimi pristopi. Osvežili bodo znanje o razvojnih stopnjah, kaj je pomembno pri gibalnem razvoju otrok v tej starosti in česa naj se ne bi izvajalo. Tako že pripravljamo 13. junija seminar za nove discipline: drog, ariel in najnovejši ples z obroči. (ponosno sporoča predsednik Umetniškega plesnega združenja Slovenije Dušan Vodlan, ki je organiziral tretje državno prvenstvo te plesne zveze. Dušan je tudi prejemnik velikega znaka občine Krško za življenjsko delo na področju plesne umetnosti, ki so mu ga podelili prav te dni. Čestitke!)

Dušan z nagrado občine Krško. Čestitke!