Nina Noč. Poletje je bilo resnično delovno in časa za dolg počitek ni bilo!

Balerina Nina Noč je poletje preživela delovno (foto: osebni arhiv)

Po uradnem zaključku sezone sem se najprej odpravila na čudovit oddih v Punat na otok Krk. Pet kratkih dni počitnikovanja je zaznamovalo veliko plavanja, uživanja v dobri hrani in pijači, hkrati pa tudi vsakodnevno raztegovanje in kondicijski trening, saj sem se iz Punata odpravila naravnost v Piran, kjer sem bila tri tedne na poletnem festivalu. Poleg vsakodnevnih treningov, vaj in seveda tudi nepozabnih večernih predstav si bom letošnji Piran zapomnila tudi po tem, da sem prvič stopila v čevlje pedagoga. Bila sem ena od učiteljic na poletnem plesnem seminarju DANCS, ki ga organizira Društvo baletnih umetnikov Slovenije. V prvem tednu seminarja sem imela šestindvajset deklic. Vodila sem trening in jih pripravila na skupinsko točko na zaključnem večeru. Drugi teden pa se je število učenk kar močno povečalo. Imela sem petintrideset deklic in enega fanta. Delo učitelja ni preprosto in zahteva veliko odgovornosti. To sem vedela že prej, po izkušnji na poletnem seminarju pa jih še toliko bolj spoštujem. Delo z učenci je zelo naporno in res, ‘kapo dol’ vsem mentorjem, pedagogom, učiteljem.

Kot Carmen v Piranu (foto: Drago Videmšek)

Letošnji festival v Piranu mi bo ostal v nepozabnem spominu tudi zaradi treh predstav, ki sem jih premierno plesala. To so bile Romeo in Julija v vlogi Lady Capulet, Dama s Kamelijami, kjer sem premierno plesala vlogo Madame Duvernoy, ter meni najljubša in prav posebna predstava Carmen, kjer sem plesala naslovno vlogo. Vsaka od predstav je imela dve ponovitvi, občinstvo pa nas je imelo možnost videti tudi na Gala baletnem koncertu, kjer sem odplesala znameniti Rose adagio iz baleta Trnuljčica.

Po intenzivnemu delu v Piranu sem si vzela teden dni popolnega odklopa, saj je bilo za mano tri tedne garanja od jutra do večera. Zdaj sem že v baletni dvorani, ker me v soboto, 18. avgusta, čaka baletni koncert Tja med zvezde v Lendavi. In nato v ponedeljek, 20. avgusta, uradno začnemo novo sezono v ljubljanski Operi, moja 6. sezona.

Pastoralna simfonija (foto: Darja Štravs Tisu)

Prva predstava, ki me čaka v novi sezoni, je Pastoralna simfonija, delo Milka Šparembleka, ki je na našem odru zasijala v aprilu 2018, ob 100. obletnici slovenskega baleta. Nato pa nas že kmalu čaka nova premiera Moški z nožem ter Kompozicija.
Letošnje poletje je bilo resnično zelo delovno in priznam, da časa za dolg počitek ni bilo. Vendar sem se že na začetku poletja tako odločila in dobro sem vedela, v kaj sem se spustila. Ponudilo se mi je veliko lepih priložnosti in vlog, ki jih preprosto nisem želela izpustiti. Mlada sem in menim, da je treba zagrabiti vsako ponujeno priložnost. To nas uči, nadgrajuje in dela boljše. Preživela sem čudovita dva meseca in lahko trdim, da je bilo to zame eno od najlepših poletij do zdaj. Še ena od mnogih potrditev, da lahko z veliko volje, vztrajnosti in garanjem dosežemo čisto vse, kar si zastavimo. (je za naš portal komentirala letošnje delovno poletje baletna plesalka Nina Noč, članica baletnega ansambla v Ljubljani)

View Gallery 4 Photos