Nina Noč in ljubljanski balet. Z Labodjim jezerom zapeljati vse v dvorani!

Nina Noč in Kenta Yamomoto (foto: Darja Štravs Tisu)

Baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana bo med 11. in 25. januarjem s predstavo Labodje jezero skladatelja Čajkovskega gostoval v Mestnem gledališču v Celovcu (Stadttheater Klagenfurt). Slovenski baletniki bodo z orkestrom celovškega gledališča v sklopu abonmaja odplesali deset predstav, premierno se bodo občinstvu predstavili 11. januarja ob 19.30.


Labodje jezero, ki je premiero na ljubljanskem odru doživelo aprila 2015, je svetovna uspešnica med klasičnimi baletnimi predstavami. Za ljubljanski baletni ansambel je koreografijo po L. Ivanovu in M. Petipaju postavila nekdanja primabalerina hamburškega in Bejartovega baleta Lynne Charles. Vodstvo Mestnega gledališča Celovec je prepoznalo pretencioznost in plesno dovršenost ljubljanskega ansambla v koreografsko zelo zahtevnem Labodjem jezeru, da so si želeli predstavo umestiti v redni abonmajski program in jo ponuditi tudi svojemu občinstvu.

V tej zgodbi se nenavaden razpon med čustveno in psihološko izraznostjo, prehajanje iz mitskega v realno ter kontrast med človeškim in duhovnim svetom – motivi, ki jim zvesto sledimo že vse od premiere – zlivajo z opojno romantično partituro in nežno plesno zgodbo. "Vloga belega in črnega laboda je za balerino najtežja klasična vloga, saj sebe izrazimo v dveh popolnoma različnih značajih. Lik belega in črnega laboda je sam po sebi zelo tehnično zahteven in pri vsem tem je prav tako igralski prikaz vloge enakovreden tehniki. Iz ranljivega, nežnega in nedolžnega belega laboda, ki občinstvu nariše solze na obrazu, se moram v tretjem dejanju preobraziti v zapeljivo in spletkarsko črno labodko, ki mora tako kot princa začarati in zapeljati tudi vse prisotne na odru in v dvorani," je povedala perspektivna mlada balerina Nina Noč, ki bo plesala nosilni vlogi Odette in Odile, bolj znani kot beli in črni labod, v spremstvu princa Kenta Yamamota na premieri, 11. januarja.
… Nina Noč in Kenta Yamamoto …
"Zame predstavlja dober plesni partner manj skrbi na odru in večje zaupanje, da bo predstava uspešna. Pomembno je, da sva s partnerjem usklajena v korakih, podržkah in skokih, ki jih imava, hkrati pa je zelo pomembna tudi najina sinhronost značajev, ki jih predstavljava, sploh v tako močnih čustvenih vlogah. Uživam, ko plešem s Kento, ker je odličen in varen partner, zato se lahko popolnoma prepustim vlogi, se preobrazim v laboda in prepričam občinstvo v najino plesno zgodbo o neskončni ljubezni," je še dodala 23-letna balerina ljubljanskega ansambla.
… Petar Đorčevski in Rita Pollachi …
Poleg njiju bodo v istih vlogah še Rita Pollacchi in Petar Đorčevski (12. 1.), v tretji zasedbi v glavnih vlogah pa še Giorgia Vailati kot beli labod, Ana Klašnja kot črni labod in Richel Wieles v vlogi princa. Labodje jezero bosta glasbeno vodila maestra Giedrė Šlekytė (11., 12., 13., 17. 1.) in Günter Wallner (18., 19., 20., 23., 24., 25. 1.). (so sporočili iz press oddelka SNG opera in balet Ljubljana ter napovedali gostovanje v Celovcu)

View Gallery 5 Photos