Nika Horvat. Želje in ambicije so velike. Dance Amore lahko odpre marsikatera vrata.

Nika Horvat je poskočna članica Kazine.

Projekt Dance Amore se mi zdi v prvi vrsti odlična priložnost sodelovanja z vrhunskimi plesalci latinskoameriških in standardnih plesov. Nova spoznanja, drugačna predstava, vsekakor super izkušnja na malo drugačen način, kot sem ga vajena. Vsak nastop, ali je to v sklopu prireditve ali je to televizijski, je nastop, kjer sodelujemo več ali manj isti obrazi. Zbere se ekipa plesalcev, ki prihaja iz jazz ali hip-hop zvrsti, tokrat pa je zadeva bistveno drugačna. Poleg tega na slovenskih tleh takih projektov vsekakor primanjkuje in je vsako tako priložnost, če se le najdeš v njej in vidiš, da bo prispevala k tvoji osebni rasti, treba zagrabiti in jo izkoristiti v najboljši meri. Na žalost smo plesalci skoraj vedno v drugem planu, tokrat je drugače. Predstava temelji na plesalcih in je ples v ospredju, medtem ko mu sledita igra in petje. Plesalci hrepenimo po takšnih in drugačnih projektih, samo da se pleše in ustvarja, pa smo srečni. Za tako priložnost si je vredno tudi v službi vzeti dopust in ga posvetiti plesu (smeh).

… (foto: Tomaž Lanišek)
V predstavi igram navzven urejeno, prefinjeno a vase zagledano malce zadržano gospo Altman, ki pogosto zahaja v bar s svojim možem g. Altmanom (Tim Klemenčič) in po tihem fantazira, kako bi bilo postati ena iod izbrank mafijskega šefa Jacka (Bojan Fesel). Moram priznati, da se na začetku v dodeljeni vlogi nisem najbolje znašla, verjetno zato, ker sem po naravi veliko bolj energična oseba, pa vendar sem jo skozi priprave na predstavo kar hitro osvojila in tudi zelo vzljubila. Smo le profesionalci in vsak nov izziv je v življenju več kot dobrodošel.
Mislim, da je vseh osem plesalcev, ki se primarno ukvarjamo in smo vešči v modern, show, jazz & hip-hop plesih, enakega mnenja. Tako kot njim bodo tudi meni največji izziv predstavljali skupinski plesni deli, ki temeljijo predvsem na latinskoameriških zvrsteh. Od nekdaj sem občudovala gracioznost latin plesalk in sama misel na to, da se bom lahko skozi ta projekt izpopolnila tudi na tem področju, je nekaj, kar sem si vedno želela. Bomo videli, če sem na pravi poti.
Predstava je primerna prav za vse od mlajše pa do starejše populacije, od plesalcev vseh plesnih zvrsti do ljubiteljev predstav, petja in igre. Zajema torej res širok spekter ljudi. V dobri uri in pol želimo gledalcem predstaviti, kako vrhunske plesalce različnih plesnih zvrsti premore Slovenija, kako vsi sodelujoči ljubimo ples, kako se plesalci znajdemo v vlogi igralcev in kako super projekt si je zamislil Jurij Batagelj in ga tudi odlično izpeljal.
Zadnjih deset dni smo se v plesni dvorani z okrnjeno sceno po okoli devet ur na dan aktivno pripravljali na čim boljšo izvedbo spektakla Dance Amore. V petek je prišel težko pričakovani dan D, ko smo se selili na oder Gallusove dvorane Cankarjevega doma in nas je ob 20.00 čakala premiera. Ženski del ekipe ima glede zunanjega videza bistveno več dela. Na prizorišču smo bile med prvimi. Frizerji so vsaki glede na dodeljeno vlogo, ki jo ima v predstavi, uredili pričesko, nato je sledil make up, za tem pa kratka ‘čik pavza’ oz. ‘pavza’ za kavico in akcija. Domen (Valič, op. u.) in Zala (Smolnikar, op. u.) na tonsko vajo, preostali del ekipe pa v kostume in na oder. Po tonski vaji je sledila suha vaja celotne ekipe. Torej vaja, kjer smo se v prvi meri posvečali predvsem postavitvi na odru, prihodom na oder in odhodom z odra, doživljanju scene in pa usklajevanju celotne predstave z odrskimi lučmi. Za tem smo nadaljevali z generalko in kratko ‘pavzo’ ter zadnjimi korekcijami pred premiernim nastopom spektakla Zapleši ljubezen (Dance Amore).
Verjela sem, da se bodo ljubezen do plesa, medsebojna povezanost in energija še kako dotaknila vsakega gledalca v dvorani, in imela sem prav. Ko te po uri in pol ‘švicanja’ občinstvo nagradi s stoječimi ovacijami in bučnim aplavzom, veš, da delaš dobro in greš v pravo smer. Na odru sem zelo uživala in sem hvaležna, da sem lahko s svojim plesnim znanjem prispevala k tako vrhunskemu projektu. Hvala celotni ekipi, ki je dihala z menoj zadnjih deset dni. V tako kratkem času smo postali prava družina. Vsi smo se in pa se še vedno zavedamo, da nam odlično izpeljan projekt lahko odpre marsikatera vrata za naprej. Želje in ambicije so visoke … ampak mi ‘amorčki’ imamo to! (je za naš portal komentirala doživljanje pred in po premieri predstave Dance Amore plesalka in pedagoginja Nika Horvat)

View Gallery 6 Photos