Ni še konec sezone za mariborski balet. Danes nastopa v Brnu!

Po predstavi na mariborskem Lentu še gostovanje v Brnu in nato v Moskvi (foto: T. M., M.W)

Festival Dance Brno 2019 nadaljuje tradicijo lanskoletnega festivala Dance Brno 100 in četrtstoletno tradicijo festivala Tanec Brno. Letos so na njem ob Baletu SNG Maribor in gostiteljih Baletu Narodnega gledališča Brno nastopili še Narodni balet Litve s koreografijo mladega litovskega koreografa Martynasa Rimeikisa, sodobna italijanska plesna skupina Spellbound Contemporary Ballet s koreografijo Maura Astolfija in  balet Južno moravskega gledališča iz Čeških Budejovic s koreografijo Petra Zuske. Gledalcem so prikazali raznolik program večinoma neoklasičnih in sodobnih koreografskih stvaritev.

Hora (foto: Tiberiu Marta & Miran Waldhutter)

V Hori se je Edward Clug prvič intenzivno naslonil na glasbeno dediščino rodne Romunije, še posebej na sofisticirane ritmično-melodične adaptacije legendarnega godalnega kvarteta Balanescu. Clug je med lastnim koreografskim raziskovanjem odkril nove povezave med številnimi prelomnimi življenjskimi odločitvami in močjo ritualov, ki nam jih na bolj ali manj prikrit način vsiljuje družba.

Cantata (foto: Tiberiu Marta & Miran Waldhutter)

V Cantati je koreografu Mauru Bigonzettiju na avtorsko glasbo skupine Assurd uspelo zajeti neukrotljivo naravo, divjo lepoto in vitalni instinkt senzualne plesne govorice, ki v okviru komorne plesne postavitve in ob spremljavi tradicionalno ‘kantabilne’ italijanske etno glasbe intenzivno raziskuje različne podobe in odtenke intimnega razmerja med moškim in žensko. Ritualu zapeljevanja po ‘naravni logiki stvari’ sledita strast in užitek; ujetost v večno neizpolnjenost užitka vodi v prepir, ta v ljubosumje, nestanovitnost, ta pa naposled v razdor in umik.

Cantata (foto: Tiberiu Marta & Miran Waldhutter)

Plešejo Catarina de Meneses, Asami Nakashima, Branka Popovici, Ines Petek, Ema Perić, Hristina Stojčeva, Tetiana Svetlična, Mirjana Šrot, Satomi Netsu, Olesja Hartmann Marin, Jelena Lečić, Vanja Vitman, Yuya Omaki, Ionut Dinita, Mircea Golescu, Tiberiu Marta, Aleks Šišernik, Alexandru Pilca, Sytze Jan Luske, Gaj Žmavc, Filip Jurič, Cristian Popovici in Tomaž Roblek. (je sporočil Alan Kavčič iz PR- oddelka Slovenskega narodnega gledališča Maribor in napovedal današnje gostovanje s Horo Edwarda Cluga in Cantato Maura Bigonzettija v znamenitem Janačkovem gledališču v Brnu na Češkem v okviru festivala Dance Brno 2019)

 

View Gallery 4 Photos