Moje poletje. Kaja Lin Jagodič Avguštin. Za počitek ne bo časa, ERA je pred vrati!

… (foto: Peter Prunk)

Poletje je bilo do sedaj delovno, saj organizacija projekta zahteva veliko malih stvari, ki so kasneje del končne predstave. Zdaj je na vrsti kreativnost in udejanjenje idej, ki v meni vrejo že zelo dolgo. Potreba narediti nekaj konkretnega izven glave, prenesti idejo v telesa in v doživljanje vključiti obiskovalce se sedaj realizira. Namen celotnega projekta je bil in še vedno ostaja, kljub temu da so okoliščine spletle svoje in ga nepričakovano razširile, približati ples, izraz, temo ljudem, mimoidočim in tistim, ki se gibljejo v umetniških vodah.

Radovljica je mesto, kjer sem odraščala in ima zame velik pomen, tudi na ustvarjalni poti. Tu sem se po nekajletnih izkušnjah v tujini ponovno srečala s preteklostjo. Z nekaterimi omejitvami, ki so v tujini, zaradi fizične oddaljenosti in tudi lastnega razvoja izginile. Zdaj sem izbrala ta kraj za predstavitev široke teme – delovanje in zablode uma. Um, ki je nekaj kar nas omejuje ali pa osvobaja. Odvisno od nas samih in od pozornosti, ki jo posvetimo zdravemu nadzoru in razumevanju. Je prvi projekt, ki ga bom s sebi podobnimi ustvarjalci izvedla v Sloveniji. Upam, da ne zadnji in bomo sčasoma naredili prepotrebno spremembo na poti ozaveščanja ljudi pomenu plesne in druge umetnosti. Kljub vročini smo vsi pripravljeni na kreacijo.
Težko je bilo uskladiti urnike, saj kar trije ustvarjalci prihajajo iz tujine, poleg tega pa smo tudi zaposleni na različnih področjih. Adrienn Ácsje je samo en dan pred začetkom projekta zaključila zelo uspešen seminar plesnih delavnic v Budimpešti (International Dance WeekBudapest), kar je pomemben doprinos k prepoznavnosti plesne umetnosti na Madžarskem. Ljudje se ne zavedajo, kako huda je situacija v državi, kako izkoreninjen je ples. Pred časom so zaprli tudi narodni teater. Želim si, da bi ERA naslednje leto nastopila tudi na Madžarskem in še razširila mrežo povezav ter istočasno nadaljevala z ozaveščanjem pri nas. Počasi se odpirajo možnosti, a je resničen interes premajhen za kakšne večje spremembe. Sama verjamem v iskren, temeljit, lahko postopen pristop. Le tako lahko ostaneš zvest sebi in svoji ustvarjalnosti.
… (foto: Dominika Kramerova)
Letos za pravi oddih ne bo časa. Že dan po predstavi odhajam v Italijo, kjer sem dobila zaposlitev v teatru ImPerfect Dancers Company. Moram priznati, da mi počitek ne bo manjkal. Veselim se kreacije, saj mi le-ta da dovolj energije in me izpolnjuje. Seveda pa moramo biti plesalci previdni in pametni, ko pride do našega telesa. Je najdragocenejše ‘orodje’, ki ga imamo. (je za naš portal komentirala poletne ustvarjalne dni plesalka, koreografinja in avtorica predstave ERA Kaja Lin Jagodič Avguštin, ki bo doživela premiero 29. julija ob 19.00 na Linhartovem trgu v Radovljici)

View Gallery 4 Photos