Mladi velenjski baletniki in baletke z Majo Verčko kot uvod v Labodje jezero

Pedagoginja Maja Verčko z mladimi varovankami pred nastopom v Velenju. (foto: osebni arhiv)

Približno pred mesecem dni sem dobila obvestilo, da bo v Velenju gostoval Ruski cesarski balet s predstavo Labodje jezero. Velenjska Glasbena šola Fran Korun Koželjski je bila povabljena s svojim baletnim oddelkom preko organizatorja Dejana Tamšeta k sodelovanju pri projektu v obliki nastopa kot uvodne točke v predstavo. Ravnatelj prof. Boris Štih in vodstvo šole je podprlo sodelovanje pri projektu in omogočilo tudi sodelovanje drugih učiteljev na šoli, da so mi pomagali pri tem dogodku. Seveda sem se strinjala s sodelovanjem tudi jaz, se začela veseliti in pripravljati koreografijo za učence.

Vse je moralo potekati zelo hitro, časa za priprave je bilo malo. Najpomembneje pa je bilo veliko navdušenje otrok pri urah baleta, saj so vsi želeli sodelovati pri tem dogodku. Tako sem od 130 otrok, ki v Velenju obiskujejo balet, izbrala 52 otrok, s katerimi sem dodatno vadila in jih pripravljala za nastop. Vse učence pa sem na samih urah pripravljala na ta dogodek tudi s tem, da sem jim razložila vsebino baleta, sestavo predstave in pomembne vloge solistov, odlomke sem jim tudi pokazala preko youtuba. Zaradi tega so bili vsi učenci v močnem pričakovanju na prihod Ruskega cesarskega baleta in njegovega gostovanja v Velenju.
Za učence, ki so nastopili v uvodni točki predstave, stari od 6 do 15 let, je bil ta nastop veliko doživetje. Na generalki so lahko videli, kako poteka ogrevanje plesalcev Ruskega cesarskega baleta, nato pa so zaplesali v dveh točkah pred številno publiko, si ogledali predstavo in na koncu dobili avtograme plesalcev. Tudi zame je bil to velik dogodek, saj tako veliko število otrok na hitro naučiti koreografijo in jih pripraviti za nastop na velikem odru predstavlja kar velik izziv. Mislim, da bodo učenci dogodek nosili v lepem spominu in da jim bo dal še večji zagon za trdo delo pri baletnih urah. (je za naš portal komentirala nastop svojih varovank in varovancev baletnega oddelka Glasbene šole Fran Korun Koželjski baletna pedagoginja Maja Verčko)
View Gallery 4 Photos