Mitja Popovski in Pia Vatovec pred premiero. Albedo je zgodba o ljubezni.

Plesalka Pia Vatovec se tokrat tudi kot dramaturginja predstave Albedo.

Mnogi verjamejo, da naj bi se človeku v trenutku pred smrtjo pred očmi še enkrat odvrtelo celo življenje. Redki pa se vprašajo, katera različica naše zgodbe nam je v tem primeru postavljena na ogled; človeški spomin je namreč krhek in nezanesljiv fenomen, psiha pa mnogo bolj manipulativna, kot smo si sposobni predstavljati. Tako kot pozablja in prireja zgodovina, to počnemo tudi mi sami – dokler si o sebi ne ustvarimo podobe, ki za svoj obstoj zahteva lastno paralelno realnost, v kateri podatki in zakoni iz našega "resničnega" vsakdana nimajo skorajda nobene veljave.

Koreograf Mitja Popovski in plesalci …
Pred sklepnim dejanjem svoje življenjske poti se starka znajde v nenavadnem položaju nemoči in zmede. Svoje kapacitete je do vrha napolnila z doživetji in izkušnjami, vendar jo neizogibnost smrti kljub temu ne navdaja z občutkom olajšanja, temveč groze.
… Arnika Matko Juvančič …
Pred jesensko tesnobo tako pobegne nazaj med žarke poletnega sonca, njihova zaslepljujoča svetloba pa jo potisne še dlje nazaj, v idilične prve dni pomladi. Kaj kmalu spozna, da se pod zgodnjimi cvetovi skriva prst, ki jo v sponah še vedno drži trdovraten zimski hlad, šibko toploto zraka pa preganja veter, ki mraz požene do kosti.
… Matej Voušek …
Po letih vztrajnega krpanja in olepševanja preteklosti njena oblast nad fabricirano realnostjo končno popusti. Tokrat se v svet spominov, sanj in misli poda brez nostalgičnega zemljevida in začrtane poti, njeno življenje pa končno dobi lastno avtonomijo. Ko je prisiljena stopiti s položaja absolutne moči, nazadnje spozna, da je bila ta v resnici le zakrinkano breme. Med nabor svojih življenjskih odločitev in potez tako z odprtimi rokami sprejme napake, nepravilnosti in neodgovornost, pri tem pa po dolgem času, tako dolgem, da se tega sploh ne spominja več, okusi pravo svobodo. Svojim preteklim jazom prizna samostojnost in jih nazadnje le vrne tja, kamor sodijo – v preteklost.
… Luka Ostrež …
Albedo je srečanje treh žensk z istim rojstnim listom in različnimi identitetami. Je zgodba o ljubezni, obžalovanju, nenehnem spreminjanju in sprejemanju. In nenazadnje; je predstava, ki bo z močjo plesnega izraza vsakega gledalca povabila k temu, da osvobodi tudi sebe. (razmišlja dramaturginja Pia Vatovec v predstavi Albedo, ki bo doživela premiero 27. maja ob 20.00 v Centru kulture Španski borci v Mostah v Ljubljani. Koreograf je Mitja Popovski, plešejo njegovi varovanci in varovanke: Tina Turk, Arnika Matko Juvančič, Maša Pušnik, Luka Ostrež, Matej Voušek, Zala Perčič, Katja Turk, Maja Osojnik, Tjaša Bucik, Zala Stojan, Tia Hribar, Tamara Kopač; produkcija: Kazina Svet Plesa.)
… Tjaša Bucik.
View Gallery 6 Photos