Mirjam Kerpan Izak. 16. Memorial Primoža Bizilja tudi s slovenskimi stopničkami!

Ajda Zajc in Žiga Vrec Žlajpah sta se veselila uspehov na tekmovanju. (foto: arhiv Briljantine)

Plesni klub Briljantina je minuli  vikend (16. in 17. 12. 2017) izvedel že 16. Memorial Primoža Bizilja – svetovni pokal v rokenrolu in boogie woogiju. Tradicionalno tekmovanje, ki ga Briljantina organizira v spomin na enega prvih rokenrol plesalcev v Sloveniji, Primoža Bizilja, in kot promocijo obeh plesnih zvrsti, je znova potekalo v športni dvorani na Dobrovi. V dveh dneh se je na plesnem podiju zavrtelo skoraj 1000 plesalcev iz 18 držav, ki so tekmovali v treh kategorijah v boogie woogiju in štirih kategorijah v rokenrolu.

Ministrica Maja Makovec Brenčič v družbi Mirjam Kerpan Izak in slovenskih plesalcev.
Kot častna gosta sta se tekmovanja udeležila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in župan občine Dobrova Polhov Gradec Franci Setnikar. Oba sta zbrane tekmovalce in obiskovalce tudi nagovorila.
Slovenski B pari
Briljantina je hitre in dinamične ritme rokenrola popestrila z nastopi folklorne skupine France Marolt ter mešane pevske skupine Be Jazzy, celotni vikend pa je potekal pod sloganom ‘I feel Slovenija’.
Odlično organizirana prireditev, z izvirno scenografijo je bila za Slovenijo uspešna tudi po tekmovalni plati, saj smo zabeležili kar šest finalnih uvrstitev in dvojne stopničke.
Jaka Južnič in Gaja Malovrh
Najboljša predstavnika Slovenije sta bila med RR člani B Gaja Malovrh in Jaka Južnič z 2. mestom, njun uspeh pa so dopolnili Loti Marinko in Jaka Vrevc Žlajpah (5. mesto) ter Ajda Zajc in Žiga Vrec Žlajpah (6. mesto). Zmagovalca sta postala Polina Leonova in Pavel Zyuzin iz Rusije, tudi skupna zmagovalca svetovnega pokala za leto 2017.
Jaka Vrevc Žlajpah in Loti Marinko
Med starejšimi mladinci sta 3. mesto zasedla Paulina Horvat Zeilhofer in Miha Češnovar, tik za njima na 4. mestu sta bila Špela Žmuc Škrap in Jak Kavčič. Odlična sta bila še Nika Neglič in Domen Žepič s 7. mestom in Nana in Lovro Živič Pavček z 11. mestom.
Letos nepremagljiva Madžara, aktualna svetovna prvaka Dora Dobaj in Laszlo Czanik sta slavila tudi v Sloveniji in tako osvojila vse možne lovorike za leto 2017.
Mladinci
V Sloveniji smo prvič videli tudi tekmovanje ženskih formacij, kjer se predstavi 12–16 plesalk s posebnim rokenrol šov nastopom. Mlada ženska formacija Queen B’s (Briljantina) je z uvrstitvijo v polfinale in 12. mestom dosegla svoj cilj. V tej kategoriji imajo vodilno vlogo v svetu Madžari in Rusi, kar so pokazali tudi v Ljubljani. Z izvirno koreografijo so slavile Madžarke SOL Invictus. Slovenci Med RR mlajšimi mladinci za zdaj nimamo predstavnikov, ki bi krojili svetovni vrh. občinstvo in sodnike sta navdušila aktualna svetovna prvaka iz Ukrajine  Maksym Manzhos in Oleksandra Shamrai.
Boogie Woogie (foto: arhiv Briljantine)
Slovenci v boogie woogiju žal nismo imeli predstavnikov, saj tekmovalno ta zvrst pri nas ni razvita, čeprav je aktivnih kar nekaj swing klubov, kjer pa plesalci ne tekmujejo na uradnih tekmovanjih. Boogie woogie plesalci s svojo spontanostjo, improvizacijo in interpretacijo glasbe prinesejo na tekmovanja vedno posebno vzdušje, in tudi na Dobrovi je bilo tako. Rezultatsko smo videli ‘maščevanje favoritov’ , saj so na letošnjem svetovnem prvenstvu vsi favoriti ostali brez zmage, v Ljubljani pa znova pokazali svoje kvalitete in suvereno odnesli dnevno zmago in še pokale za celoletno uvrstitev. Med mladinci sta slavila Theresa Sommerkamp in Elian Preuhs iz Nemčije, med seniorji Stephan Eichhorn in Cornelia Versteegen  (Švica), med člani pa Sophie Alauf in Thomas Audon iz Francije.
S tem se je zaključila dolga rokenrol in boogie woogie tekmovalna sezona za leto 2017 in prav je, da je bil zaključek prav pri nas, v božičnem vzdušju. (je za naš portal komentirala dogajanje na 16. Memorialu Primoža Bizilja predsednica Briljantine in hkrati predsednica svetovne rokenrol zveze WRRC Mirjam Kerpan Izak.)

View Gallery 8 Photos