Mednarodni Opus 1. Mladi bodo odplesali svoje sanje.

15. aprila 2017 bo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje in Plesnem forumu Celje potekalo 9. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – Plesna miniatura 2017, ki ga organizirata Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Območna izpostava JSKD Celje. Zvrstilo se bo 27 vrhunskih plesnih točk na temo ‘Sanjaj in to uresniči’, nastopili pa bodo mladi plesalci iz Belgije, Avstrije, Španije, Hrvaške, Poljske, Danske, Finske, Češke, Irske, Južne Afrike, Nigerije in Slovenije, ki jih bo ocenjevala žirija v sestavi: Aleksandra Janeva ImfeldKatrin Roschangar in Boštjan Antončič.

Prireditev se bo začela v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ob 17. uri s tekmovanjem za starostno skupino B, nadaljevala s tekmovanjem za starostno skupino C ob 18.45, ob 20.30 bosta v Plesnem forumu Celje sledili plesni predstavi ‘Vmes’ Carolyn Prokopidis (ZDA) in ‘Zaklenjeno’ Veronike Valdés (SLO), prejemnic Opus Produkcijske nagrade 2016. Celotno dogajanje bosta ob 21.30 zaokrožila podelitev nagrad in zabava.
Žirija bo podelila nagradi za najboljšo plesno miniaturo, ki za skupino B znaša 300, za skupino C pa 800 evrov, nagrado za najboljši koncept in nagrado za najboljši plesni nastop – ta znaša 150 evrov za skupino B in 400 evrov za skupino C.
Poleg omenjenih bodo podelili še produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo imel premiero na  Opusu 2018 (podelila jo bosta JSKD in Plesni studio Intakt), generacijska žirija bo izbrala najboljšo plesno miniaturo v vsaki starostni skupini, ki bo prejela bon za izobraževanje na Poletni plesni šoli v Ljubljani v vrednosti 50 evrov, umetniški direktor mednarodnega festival Front@ sodobnega plesa Matjaž Farič pa bo izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na 12. Front@ festivalu 2. septembra 2017 v Murski Soboti.
Tema prireditve Opus 1 je letos Sanjaj in to uresniči! – spodbuja raziskovanje sanj, ki so že od nekdaj čudovit vir idej in navdiha za umetnike. Še posebej močan pomen so jim pripisovali nadrealisti. Prepričani so bili, da so umetniška dela, ki so produkt podzavesti posameznika, bolj učinkovita in verodostojna kot katerikoli produkt zavestne misli.
Na nadrealizem so v veliki meri vplivale nove ideje v psihoanalizi in delo Sigmunda Freuda, ki je trdil, da so sanje kraljevska pot do nezavednega. Slikar Salvador Dalí je nekatere svoje slike imenoval ročno pobarvane fotografije sanj. John Lennon je napisal pesem ‘#9 Dream na podlagi nesmiselnega besedila, ki ga je slišal v sanjah. Edgar Allan Poe je trpel zaradi nočnih mor, ki jih je imel celo življenje, a mnoge med njimi so inspirirale njegove pesmi in kratke zgodbe. Federico Fellini, znameniti italijanski režiser, pa je skoraj 30 let zapisoval in ilustriral svoje sanje, ki so zbrane v knjigi Knjiga sanj. Že kot otrok je Fellini svojo posteljo imenoval kino: "Predstava se je začela takoj, ko sem zaprl oči." (je za naš portal sporočila Nina Meško, samostojna svetovalka JSKD za ples) 

View Gallery 5 Photos