Matjaž Farič. Stališče, da je sodobni ples nerazumljiv in namenjen predvsem poznavalcem, je preveč poenostavljeno. Zato vabljeni na festival Front@!

Predstava Gracije bo zaključila festival. (Foto: Fabio Sau)

18. edicija festivala sodobnega plesa Front@ se bo odvijala od 30. 8. do 2. 9. v Murski Soboti!

Med 30. avgustom in 2. septembrom bo v Murski Soboti potekala 18. izdaja mednarodnega festivala sodobnega plesa Front@. Na štirinajstih festivalskih dogodkih se bodo na treh prizoriščih predstavili plesni ustvarjalci iz Združenega kraljestva, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske, Poljske, Romunije, Švedske, Koreje, Tajvana, Nemčije, Nizozemske in Slovenije. V letošnjem programu prevladujejo dueti in zato tudi teme, ki se dotikajo predvsem intime. Čas, v katerem živimo, zaznamujejo tehnološke iznajdbe, ki naj bi olajšale komunikacijo in dostop do informacij. Vendar se v komunikaciji s pomočjo tehnoloških vmesnikov, kot v celotni zgodovini človeštva, največkrat zatakne v odnosu do sogovornika. Danes ga bistveno sooblikujeta fizična oddaljenost in navidezni paravan v obliki ekrana.
Neposredna komunikacija med ustvarjalci in gledalci je preprost način, da umetnost približamo obiskovalcem in razblinimo mite o nerazumljivosti in nedostopnosti sodobne umetnosti. Stališče, da je sodobni ples nerazumljiv in namenjen predvsem poznavalcem, je preveč poenostavljeno.

Matjaž Farič vodi festival že osemnajst let. (Foto: Borut Bučinel)

Festival Front@ pod umetniškim vodstvom Matjaža Fariča se od prve edicije leta 2006 trudi približati vrhunske plesne predstave gledalcem na severovzhodnem robu Slovenije in iz obmejnih krajev sosednje Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Dvojina je prisotna tudi v programski odločitvi, da festivalske večere zaključimo glasbeno, s koncertoma in DJ setom. In nenazadnje, nastopajoči in gledalci predstavljajo dvojino/ustvarjajo duet.

somethingtouching

Že prvi festivalski dan ponuja kar tri ‘predstave-za-dva’. Prva, ‘somethingtouching’, se odziva na posledice pomanjkanja bližine, dotika in objema, ki smo jih v času nedavne pandemije lahko občutili na lastni koži. Druga predstava Objemi (The Embraces), v kateri spremljamo dva para, enako temo umešča v kontekst pretresljive osebne izkušnje avtorice ob smrti ljubljene osebe.

Tvegano razmerje (foto: Nina Đurđević)

Tretja je Tvegano razmerje (Walk On The Wild Side), ki se skozi zlorabo partnerskega odnosa dotika težav spolnosti in spolne identitete.

Izbrana prepoved (foto: Max Crawford)

Podobne teme obravnava tudi predstava Izbrana prepoved (The Chosen Haram), ki s pomočjo nenavadne odrske oblike sodobnega cirkusa osvetli problem istospolne usmerjenosti muslimana v urbanem okolju. Na sporedu bo drugi festivalski dan, ki se bo začel s predstavitvijo plesnih miniatur, izbranih na mednarodnem tekmovanju mladih plesalcev Opus1. Čeprav gre praviloma za solistična dela in posebnost v programu festivala, ki je del večletnega sodelovanja z Javnim skladom za kulturne dejavnosti, bomo v eni miniaturi tudi tu deležni dvojine.

Opus 1 (foto: Jure Kravanja)

Tretji festivalski dan se bo začel s predstavitvijo dveh miniatur za dva plesalca, izbranih med devetinpetdesetimi predlogi iz Združenega kraljestva, Združenih držav Amerike, Mehike, Libanona, Indije, Ukrajine, Španije, Švice, Francije, Avstrije, Madžarske, Belgije, Nizozemske, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Hrvaške, Srbije, Severne Makedonije in Slovenije, ki so prispeli na poziv za del programa z naslovom Odprto mesto.

Ogledalo

Isti dan bo v Gledališču Park predstava Ogledalo (Mirror), zasnovana za osem plesalcev, ki z večjim formatom odstopa od rdeče niti letošnjega programa. V nadaljevanju večera pa so spet dela, zasnovana za dva plesalca, in sicer trije dueti, dva iz Južne Koreje in eden s Tajvana. Brezoblična erozija (Formless Erosion), Zloraba na zmenku (Dating Abuse ) in Ptička (Birdy) razkrivajo fragment vzhodnoazijskega sodobnega plesa, ki se na svojevrsten način ukvarja s temami, ki prežemajo tudi večino del v prvi polovici festivalskega programa.

Ptička (foto: Terry Lin)

Zadnji, četrti festivalski dan bo namenjen programskim posebnostim. Začel se bo s programsko stalnico iz predkoronskih let. Predstavitev plesnih šol iz Hrvaške in Slovenije daje zanimiv vpogled v tretji letnik srednjega šolanja na področju sodobnega plesa. S tem in s predstavitvijo mladih plesalcev v drugem festivalskem dnevu se vzpostavlja pomemben vpogled v prihodnost sodobnega plesa. V nadaljevanju se v Mursko Soboto, kjer sta nastala, vračata evropska mreža plesnih organizacij BeyondFront@ s projektom Bridging Periphery in improvizacijski dogodek Dance Communication Lab, v katerem bodo sodelovali plesalci iz šestih evropskih držav.
Zadnja predstava letošnjega festivala Gracije (Graces) je inteligentno zasnovana humorna mojstrovina, ki presega stereotipne predstave o odrskem plesu, spolnih vlogah in prevprašuje pogled na telo ter odrski perfekcionizem. Odlična predstava, ki za letošnjimi temami, stvaritvami in celotnim uprizoritvenim festivalskim programom postavi pravo ločilo in s tem doživetje podaljša v razmislek.
Festival se bo zaključil z glasbenim delom programa. Drugi in tretji festivalski dan nas bo s koncertom in DJ setom v gibanje poganjal legendarni Kleemar, ki je v zelo različnih vlogah redni gost festivala Front@. Festival pa se bo zaključil s koncertom izjemnega Soul/RnB dua Freekind, s katerim se tudi v glasbenem delu pojavi ‘dvojina’.

Duo Freekind

V primeru dežja bodo zunanje prireditve izvedene v Gledališču Park oziroma MIKK-u. Vstopnice za predstave v Gledališču Park so v prodaji pri blagajni Gledališča Park, za koncerte na grajskem dvorišču pa uro pred dogodki na pri blagajni MIKK-a. Ob predložitvi vstopnice za predhodni dogodek v Gledališču Park je vstop prost. Ogled prireditev na prostem je brezplačen.

Zloraba na zmenku

Festival nastaja v produkciji zavoda Flota, v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport ter Mladinskim informativnim in kulturnim klubom/MIKK iz Murske Sobote, partnerji Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in zavodom Bunker, Ljubljana, ob podpori Ministrstva za kulturo in Mestne občine Murska Sobota ter številnih sponzorjev in donatorjev. (vabilo umetniškega direktorja festivala Front@ Matjaža Fariča, k ogledu zanimivega programa osemnajste edicije festivala. Program je na voljo tudi na povezavi: https://www.flota.si/fronta/2023/)