Matjaž Farič. Ples je najbolj človeška umetnost. Vabljeni na Fronto!

Matjaž Farič vas vabi v Mursko Soboto, ker bo program Fronte odličen! (Foto: Borut Bučinel)

"Življenje ni film. Mi ne igramo. Mi živimo." Tako pravi eden od akterjev filma The African Cypher, ki bo doživel slovensko premiero na našem festivalu. Zato kultura in umetnost nista (zgolj) razvedrilo, bi lahko dodali.

Ples je najbolj človeška umetnost. Plesalčevo telo v akciji je misel, prelita v konkretno. Tudi ta misel je minljiva in tudi premik telesa je minljiv. Da bi ga lahko scela zaznali, moramo biti tam. Nič virtualnega, samo resnično telo, ki ga prežema misel. Skratka, ples in umetnost sta pot do resnice. Vendar pa pretirana resnobnost ni smiselna. Umetnost je tudi živahno polje komunikacije, mnogoterih načinov in različnih odzivov, ki osmisli naša življenja onkraj splošne obsedenosti s koristnostjo in unovčljivostjo. Je del življenja. Navadnega življenja.

Na festivalu bosta zaplesala Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek

Umetniško ustvarjanje zahteva predanost. Ta vodi do izjemnosti. Izjemnost potrjujejo tudi nagrade, ki so jih prejeli sodelujoči avtorji in njihove stvaritve, pa naj gre za mlade plesalce s plesnimi miniaturami ali pa njihove starejše in uveljavljene kolege. Izjemnost potrjujejo tudi najpomembnejši odri, s katerih prihajajo gostujoče predstave.

Zato je letos številka 13 srečno število, ker zmoremo gostiti tako izvrstne in mednarodno uveljavljene plesne ustvarjalce, mlade talente in glasbenika, ki se bosta predstavila tudi z lastnim koncertom. Pa ne pozabimo na film, za katerega smo se borili kar nekaj let. Vse to kaže, da je tak festival na obrobju resna stvar, ni pa resnobna. Tako kot sodobni ples. (razmišljanje Matjaža Fariča, umetniškega vodje festivala Front@, ki se bo odvijal med 29. avgustom in 1. septembrom v Murski Soboti. Vabljeni že danes ob 20.30 na odprtje na Odprtem odru, kjer si boste lahko ogledali films Bryana Littlea The African Cypher)