Mariborska Giselle pleše v Vidmu in Modeni

Giselle (foto: Saša Novkovič)

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Italijo, kjer bo z baletom Adolpha Adama Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana v soboto, 18. januarja 2020, nastopil v Teatro Nuovo Giovanni v Vidmu in v torek, 21. januarja 2020, v gledališču Teatro Comunale v Modeni. V naslovni vlogi bo nastopila Catarina de Meneses, Ionut Dinita bo upodobil princa Albrechta.

Catarina de Meneses bo Antona Bogova v Italiji zamenjala z Ionutom Dinito (foto: Saša Novkovič)

Zgodba baleta, ki črpa navdih v eni od Heinejevih pesmi, pripoveduje o tragični usodi dekleta, ki se ji je zaradi prevare v ljubezni zmešalo, nato pa ji je odpovedalo srce. Legenda pripoveduje, da je zaradi svojega veselja do plesa, predvsem pa zaradi tega, ker je umrla kot neporočena devica, postala ena od vil, ki s plesom do smrti utrudijo svoje nesojene ljubimce. Vloga Giselle upravičeno velja za eno najbolj iskanih plesnih likov klasičnega baleta, ne le zaradi plesne virtuoznosti in sproščene lahkotnosti glasbe, nastale izpod peresa francoskega skladatelja Adolpha Adama, ampak tudi zaradi igralskih izzivov, vrednih vsake primabalerine. Prvo koreografijo sta na libreto Jules-Henrija Vernoyja in Théophila Gautierja ustvarila Jean Coralli in Jules Perrot, kasneje pa jo je predelal še véliki mojster romantičnega baleta, Marius Petipa.

Giselle, ko je naslovno vlogo plesala solistka Alenka Ribič (foto: Saša Novkovič)


Bajeslovni svet vil, ki se očarljivo dopolnjuje z idilo srednjeveškega podeželja – v pravljični scenografiji Juana Guillerma. Nove in razkošnih kostumih v kreaciji Luce Dall’ Alpija, v koreografiji Rafaela Avnikjana, ki sledi perfekcionistični estetiki klasičnega baleta in Petipajevi tradiciji –, so plesalci mariborskega Baleta premierno uprizorili 5. novembra 2010.
Gostovanji v Vidmu in Modeni sta že tretja turneja mariborskega Baleta z Giselle po Italiji, leta 2016 so gostovali v Pordenonu, Brescii in Piacenzi, leto kasneje pa so Giselle kar šestkrat odplesali v gledališču Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi v Trstu. (sporočajo iz PR oddelka SNG Opera in balet Maribor in se veselijo gostovanja v dveh italijanskih mestih)