Magdalena Reiter v gibanju

Magdalena Reiter vas čaka na Malem plesnem simpoziju. (Foto: Borut Peterlin)

Magdalena Reiter, poljska plesalka in koreografinja, rojena v Gdansku, že poldrugo desetletje ustvarja v Sloveniji. Svobodo je že kot deklica našla v nenehnem gibanju. Najprej se je učila na Državni baletni šoli v svojem rojstnem mestu, potem je šla na znamenito bruseljsko šolo P.A.R.T.S. in tam se je izobraževala pri velikih imenih sodobnega plesa: Wimu Vandekeybusu, Meg Stuart, Anni Teresi De Keersmaeker, Williamu Forsythu, Trishi Brown. V Sloveniji je dozorela v vrhunsko, prodorno in izstopajočo ustvarjalko mnogih svetov in izraznih moči. Njene predstave so stalnica slovenskih in poljskih odrov, Doslej je z izvirnimi predstavami gostovala na odrih kar štirinajstih držav.

Solo za dva glasova
V pesniškem opusu mehiškega nobelovca Octavia Paza (1914–1998) ima Carta de Creencia [Pismo dognanja] posebno mesto – na svoj način zgošča klasične teme njegove poetike, obenem pa gre najbrž za avtorjevo najbolj znano pesem. Odrski prevod iz pesniške v plesno govorico, poimenovan Solo za dva glasova, predstavlja našo interpretacijo mojstrove pesnitve, ki je zavestno vpeta v sedanjosti in v kateri smo na formalni ravni ohranili strukturo jasno ločenih enot, poimenovanih po glasbeni partituri (kantata, koda). Naš cilj je bil vzpostaviti jasen, natančen odrski jezik, ki vztraja v odprtem dialogu z besedilom, pomemben poudarek pa je bil v procesu dela namenjen tudi študiju sopostavitve dveh plesnih poetik, ki se na odru srečujeta prvič.
… (foto: Uroš Ambram)
Pazova pesem prostoru in času že uvodoma spodmakne tla ter nato partikularni intimni odnos, v katerega vstopimo, skozi številne premene razpira proti ontologiji ljubezni, ki se izmika dojemu skozi (zgolj) bližino dvojine. V podivjanem, smisla izpraznjenem svetu, v kakršnem živimo, služi tako med drugim tudi kot učinkovit poudarek tega, kar je zares bistveno. (Cankarjev dom vabi na Mali plesni simpozij z Magdaleno Reiter, ki se bo odvijal danes ob 17.30 v dvorani Lili Novy z gostjami dr. Andrejo Kopač, Matejo Rebolj, Mojco Kasjak, Barbaro Zemljič, Marušo Majer. Ob 20.00 pa si lahko ogledate še predstavo Solo za dva glasova, v kateri nastopa ob Magdaleni še Milan Tomášik)