Magdalena Reiter. Na Vibri je vedno vibrantno vzdušje.

Magdalena Reiter pripravlja še zadnje Vibrine podrobnosti. (Foto: Borut Peterlin)

Vibra je pripravljena. Urejajo se še manjše organizacijske stvari. Veselim se že pričetka in tega, da bomo že tretjič intenzivno odprli novo plesno sezono ob koncu poletja. Kot vedno me zanimajo novi mladi talenti. Kdo bo prihodnost slovenske plesne scene, kakšen potencial ima prihajajoča generacija? Od plesalcev, s katerimi smo se že srečevali v prejšnjih edicijah, me zanima, kakšen napredek so naredili tekom leta, kaj jih zanima sedaj, kako so se razvili. Veselim se skupnega dela. Tudi sama bom obiskovala delavnice, če mi bo le čas dovolil. Letos so se delavnice izjemno hitro polnile. Ker pa imamo več kot 200 mest na različnih delavnicah, se bo zagotovo še našel prostor za zamudnike. Profil naših delavnic je performativni ples in vsak od pedagogov je na svojem področju zelo izkušen in izobražen – ne le kot pedagog, ampak so to izkušeni plesalci, koreografi in mentorji. Vibra pokriva celotno področje performativnega plesa – od sodobnega plesa, preko sodobnega baleta do baleta in znotraj tega nudimo ne le tehnično znanje, ampak tudi koreografske, teoretske in individualne mentorske delavnice.

Z Dušanom Teropšičem sta že preverjeni pedagoški tim. (Foto: Darja Štravs Tisu)
Letos bo na Vibri že tretjič poučevala priljubljena Kjara Starič Wurst, k nam pride Athanasia Kanellopoulou, ki je več let plesala za Pino Bauch, Ballet C de la B in številne druge evropske skupine in je tudi sama odlična koreografinja. Vsestranski francoski plesalec Hugo Mbeng, katerega mi je kot pedagoga priporočila Sanja Nešković Peršin, bo letos prvič na naših delavnicah učil balet. Z Duškotom Teropšičem bova že tretič vodila delavnico partneringa. Karizmatična Leja Jurišić bo zopet začetnike popeljala v svet sodobnega plesa. Katra Kodela, ki je ena izmed bolj izobraženih in veščih slovenskih pedagogov na področju tehnik "bodywork" bo vodila delavnico pilates-franklina-joge. Andreja Kopač pa bo predavala teorijo plesa in performansa in delovala kot dramaturg na mentorskih delavnicah za mlade plesalce. Za tem programom seveda 100-odstotno stojim.
… (Foto: Darja Štarvs Tisu)
Seveda imam več idej kam peljati Vibro naprej. Tako v smislu podajanja tehničnega znanja kot tudi v razvijanju koreografskega in performativnega potenciala mladih. Vprašanje je le, kaj je od tega finančno in produkcijsko izvedljivo za eno osebo  – to je mene – glede na dosedanje pomanjkanje pomoči s strani državnih financerjev ali instituciji, kot je na primer JSKD, ki bi morale biti zainteresirane za tak projekt. Za projekt, ki nudi mladim znanje, srečanje z vrhunskimi pedagogi in odpira polje ustvarjanja. Vabimo vse, da pridejo pogledat zaključni prikaz delavnic v Plesni Teater Ljubljana 28. avgusta ob 20.30 uri. Vstopnice so brezplačne, jih je pa potrebno prej rezervirati preko naše elektronske pošte. Lani na zaključni predstavi Vibre je bilo vzdušje odlično, verjamem do bo isto vibrantno tudi letos.
Na lanskem zaključku. (Foto: Sanja Matkovič)
Zaključna predstava je neverjetna izkušnja za vse – za plesalce, ki lahko v takem številu pred publiko skupaj plešejo, za publiko, ki lahko vidi takšen plesni potencial, ter za nas pedagoge, ki lahko realno vidimo efekt tega sedemdnevnega skupnega dela. (je za naš portal komentirala stanje pred začetkom festivala Vibra njegova organizatorka, umetniška vodja, plesalka, koreografinja in pedagoginja Magdalena Reiter. Festival starta 22. avgusta in se bo odvijal do 28. avgusta, ko si lahko ogledate zaključni nastop udeležencev.)

View Gallery 4 Photos