Ljubljanski balet kar po domače. Slovitega koreografa Jiříja Bubeníčka najprej angažirali, nato odslovili, zdaj znova postavlja balet Spartak!

Koreograf Jiří Bubeniček (levo) je o neprofesionalnem vedenju vodstva ljubljanskega baleta obvestil vse institucije od Cankarjevega doma do ministrstva za kulturo (desno njegov brat Otto Bubeníček, scenograf in asistent predstave Dr. Živago). (Foto: Darja Štravs Tisu)

Do nas je prišlo elektronsko pismo češkega koreografa Jiříja Bubeníčka, ki ga je sicer namenil vodji ljubljanskega baleta Petru Đorčevskemu. Še nedavno so ga slovesno napovedovali kot postavljavca baleta Spartak, velike januarske koprodukcije med ljubljansko Opero in Cankarjevim domom, potem pa naj bi sodelovanje ljubljansko vodstvo nenadoma odpovedalo. Bubeníček, ki je pred petimi leti z ljubljanskim baletnim ansamblom že postavil balet Dr. Živago, je vodstvu, ki mu nekaj časa sploh ni odgovarjalo na pošto, zagrozil tudi s svojim odvetnikom.

Dr. Živago je uspešnica češkega koreografa Jiříja Bubeníčka. (Foto: Darja Štravs Tisu)

Za njim, ki je posebej za ljubljanski balet osvežil koreografijo, njegovim scenografom in kostumografom je namreč več kot leto dni priprav na predstavo. Po naših zadnjih informacijah naj bi si vodstvo zdaj vendarle čudežno premislilo in ga znova angažiralo za predstavo. Vaje bi se morale začeti v začetku oktobra, a se še niso. (je zapisala v svojem članku SNG Opera in balet Ljubljana: Bodo zaposleni v ljubljanski Operi stavkali? v časopisu Dnevnik novinarka Ingrid Mager.

Tomaž Rode, predsednik sveta zavoda SNG Opera in balet ter predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, je že nekaj časa ‘persona non grata’, kjerkoli se pojavi. Lovke globoke države ga še držijo pokonci, a menda ne več za dolgo.

V ljubljanski operno-baletni hiši se namreč stvari zaostrujejo, tako v baletu kot v operi, in zaposleni napovedujejo stavko, če se ne bo odzvalo ministrstvo za kulturo. Zahtevajo odstop vodstva, menjavo sveta in predvsem zamenjavo predsednika Sveta zavoda Tomaža Rodeta. Celoten članek si lahko preberete tukaj https://www.dnevnik.si/1042940496/kultura/splosno/sng-opera-in-balet-ljubljana-bodo-zaposleni-v-ljubljanski-operi-stavkali. O dogajanju sem pisala tudi na portalu, ki ga pravkar berete https://www.paradaplesa.si/na-spici/komu-je-sla-v-nos-balerina-ana-klasnja-ki-jo-je-organizator-skenslal-z-baletnega-seminarja-v-piranu/. Včeraj pa je bil objavljen ponoven razpis za umetniškega vodjo baleta saj po mnenju ravnatelja Staša Ravterja , nihče od kandidatov iz prvega razpisa ni primeren za to funkcijo. Napeto je.)