Klemen Prašnikar & Aleksandra Averkijeva. Blackpool je univerzalno merilo

Aleksandra Averkijeva in Klemen Prašnikar na blackpoolskem parketu (foto: arhiv Klemen Prašnikar)

Dragi Klemen, draga Saška, vidim, da malo ‘čilirata’ po Ljubljani, kar je prav.  Za vama je, niti ne vem, kateri Blackpool, in res sem držala pesti, da vama ga uspe osvojiti. Pa ni šlo, pristala sta na drugem mestu za ameriškim parom. Kaj menita, da se je zgodilo?

Težko reči oziroma vedno je kar nekaj dejavnikov, ki vplivajo na rezultat. Meniva, da sva svojo nalogo opravila dobro, vedno ostajajo seveda podrobnosti, ki bi jih rad izpopolnil oziroma si želiš, da bi jih naredil bolje, ampak generalno sva z nastopom zelo zadovoljna. Je pa šlo spet na tesno, če je bila športna sreča januarja na UK Opnu morda bolj na najini strani, je bila tokrat na strani ameriškega para. To je bil najin 9. skupni Blackpool, 8. med člani. Bila sva enkrat v finalu med U21, med člani pa dvakrat v četrtfinalu, dvakrat v polfinalu in petkrat v finalu, lani in letos druga.

Finalisti letošnjega Blackpoola v kategoriji člani latin

Zakaj je ta plesna Meka, kot jo imenujemo, tako pomembna za vas pare?
Blackpool oziroma British Open je bil zmeraj nekakšno univerzalno merilo in vse leto se potem povzema ta rezultat pri predstavitvi para, seveda pa v veliki meri vpliva tudi na nadaljnje rezultate. Lahko služi kot odlična odskočna deska, veliko parov se je izstrelilo med finaliste prav v Blackpoolu. Tudi sama sva prvi članski finale naredila tukaj.
Se je kaj spremenil od časov, ko sta prvič tekmovala, do danes? In v čem?
Velikih sprememb ni opaziti, razen druge barve parketa in sten v Winter Gardensu (smeh). Nasploh so Angleži izjemno tradicionalni in vsaka najmanjša sprememba jih zelo vznemiri. Dvorana še vedno poka po šivih, tekmovanje zaradi ogromnega števila parov traja več dni, denarne nagrade pa so še vedno zgolj simbolične.

Za vaju je navijala tudi kar precejšna slovenska ekipa, seveda tudi za Damirja Halužana in Anno Masychtys, ki sta zasedla tretje mesto. Kaj pomeni slovenska podpora na ‘tujem’ parketu, če se športno izrazim?
Pomeni ogromno, predvsem ker smo večino časa slovenski pari na tekmovanjih precej osamljeni. Po številu se nikakor ne moremo kosati z velikimi reprezentancami, kot sta ameriška in italijanska, smo pa zato verjetno bolj povezani, in res je bilo lepo videti toliko ljudi iz Slovenije, ki so naredili super vzdušje.
Zanimivo je, kako ima Slovenija v špici dva para v plesni zvezdi WDC, v tisti ‘uradni’ WDSF, kamor sodi naša plesna zveza, pa smo že nekaj časa neprepoznavni. Bi dejala, da je bila vajina odločitev, da tekmujeta v WDC, pravilna?
Za naju osebno verjetno, je pa vsak par zgodba zase in ne bi bilo prav posploševati, da bi se tako moral odločiti vsak. Bi pa kljub temu dodala, da takrat nisva sama odšla iz WDSF, ampak smo bili pari postavljeni predd ultimat spustiti tri največje angleške tekme (UK, Blackpool, International) ali pa biti suspendirani. Takrat sva se, kot številni drugi pari, uprla takemu omejevanju in postavljanju nekih ultimatov, odšla na UK Open, bila potem suspendirana s strani WDSF in najina odločitev je bila po tem lahka oziroma niti ni bila najina.

… (foto: osebni arhiv Klemen Prašnikar)

Saška, ne morem mimo tvoje/tvojih oblek by Vesa Hietala. Zdi se, da ti je dobesedno sešita na kožo, v njej mediš, je tvoja druga koža. In vedno znova se sprašujem, od kod jemlje vse ideje. Kakšna je bila torej tvoja letošnja blackpoolska oprava?
Res je, zdi se, da sva v zadnjih letih našla skupni jezik in res odlično sodelujeva. Sama imam veliko idej in rada oblikujem, je pa potem Vesa tisti, ki te dizajne dodela in ustvari končni imidž. Na leto imam okoli 15 novih oblek in ni lahko, da bi bila vsaka res odlična, drugačna, a še vedno v mojem slogu. Tudi za Blackpool sem imela dve novi obleki in sploh finalna je bila res vrhunska.
Ne glede na Blackpool sta aktualna svetovna prvaka v latinu. Kam so torej usmerjene vajine plesne energije v prihodnji polovici leta?
Meniva, da sva v zadnjem obdobju delala dobro, zato nekih velikih sprememb zaradi tega rezultata ne bova uvedla. Seveda se bova usedla s trenerji in naredila temeljito analizo ter poskusila popraviti tistestvari , ki morda niso najbolje funkcionirale, bi pa to naredila v vsakem primeru in sva naredila tudi po zmagah na svetovnem prvenstvu in UK Opnu. Bova pa verjetno že na prihodnjem tekmovanju naredila vse, da spet prevzameva primat. Eden od ciljev ostaja International v londonskem Royal Albert Hallu, kjer bo prihodnje veliko tekmovanje, in je še edino poleg Blackpoola, na katerem nisva zmagala.

Hvala za hiter intervju in vidim, da nam že mahata s Sejšelov. Uživajta počitnice!

View Gallery 5 Photos