Kaja Lin Jagodič Avguštin. Odtujenost govori o vezeh, ki človeka do neke mere določijo še pred rojstvom

Kaja Lin (foto: Francesco Moretti)

Predstava Odtujenost govori o vezeh, ki človeka do neke mere določijo še pred rojstvom. Tekom življenja z izkušnjami, doživetji in odločitvami nekatere vezi postanejo še močnejše, človek pa vedno bolj vodljiv in odtujen. Ko ne zmore več občutka notranje razdvojenosti, se začne proces počasnega izvijanja iz vpetosti in hkrati iskanje nove povezanosti s samim seboj.
Odtujenost čutim kot posledico pretirane in velikokrat nezavedne vpetosti v nek prostor, kot navezanost na osebe in celo čustva. Vezi, ki se pletejo in nas v življenju slepo vodijo, so lahko omejujoče in nam preprečujejo pravo povezavo s seboj in nadaljnji razvoj.

Odtujenost (foto: Andrej Lamut)

Mnogi se povezanosti bojijo, saj ta poleg lepote pomeni tudi bolečino in ponovno obujanje nekaterih zgodb, ki bi jih najraje le hitro zaključili. Če ne naredimo koraka nazaj k sebi, če ne postanemo bolj iskreni in zavestni, lahko obstanemo na mestu, se zapletamo v eno in isto situacijo, otopeli hlastamo za zrakom in sčasoma postanemo vedno bolj odtujeni. Sami sebi postanemo tujci. (vabilo na ogled nove predstave Odtujenost plesalke, koreografinje in pedagoginje Kaje Lin, ki se bo zgodila premierno v četrtek, 19. maja, ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana; ponovitvi še 21. in 22. maja ob isti uri na istem mestu. Preberite še, kdo je Kaja Lin.

(foto: Dominika Kramerova)

Kaja Lin (1990) je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki je svojo razgibano umetniško pot začela po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani (2009). Po diplomi je sedem let preživela v tujini, najdlje v Izraelu, kjer je plesala v teatrih Kibbutz Contemporary Dance Company II in Fresco Dance Company ter v številnih lastnih projektih in projektih drugih koreografov. Sprejeta je bila v tudi v projekt Excellent Dancers project pri plesni organizaciji Batsheva Dance Company. Med letoma 2015 in 2017 je bila zaposlena v teatru ImPerfect Dancers Company v Italiji. Svoje lastne koreografije je imela priložnost predstaviti na festivalu International Festival of Performing Arts v Indiji, v teatru Suzanne Dellal (Tel Aviv, Izrael), v teatru Zichri (Kibbutz Ga’aton, Izrael), na 6. Plesni Nacionali (Španski Borci), na 9. Festivalu Front@, NoFormat Art Gallery (London), v okviru mednarodne mreže Pan Adria na Reki, v Zagrebu, v Lutkovnem gledališču Maribor, v SNG Nova Gorica, v Plesnem Teatru Ljubljana in v Centru kulture Španski borci. Je tudi soavtorica cirkuško-plesne predstave MirOr, s katero je sodelovala na festivalih Ana Mraz, Ana Mrzla in Ana Desetnica.

Kaja Lin v skupini Fresco v Izraelu

V Sloveniji je plesala v projektih Kjare Starič Wurst Kjara’s Dance Project (2011, 2015, 2019) in MN Dance Company (2016/2017). Leta 2019 je na odru Španskih borcev nastopila z avtorsko predstavo Corpus Aurora in soustvarila plesno- gledališko predstavo Free Standing.
Kaja Lin je samostojna ustvarjalka, ki sodeluje tudi v mednarodnih projektih, in soustanoviteljica mednarodne mreže The Foreigners Collective.)