Liza Urbančič. Zgodovinski uspeh! Slovenski cheerleading in performance cheer reprezentanci srebrni in bronasti na svetovnem prvenstvu!

Slovenske cheerliderke v Orlandu (foto: CZS)

Pogovor z nekdanjo tekmovalko v cheerleadingu in zdajšnjo piarovko pri slovenski cheer zvezi Lizo Urbančič o nedavnem velikem uspehu v Ameriki!

Draga Liza, pozdravljena na Paradinem portalu, in malo z zamikom čestitke za res odlično uvrstitev slovenske članske in mladinske performance cheer reprezentance, ki sta na svetovnem prvenstvu v cheerleadingu in performance cheeru v Orlandu na Floridi osvojili srebrno in bronasto odličje. Zaupaj nam, zakaj je to pravzaprav zgodovinski dogodek za slovenski cheer?
Najprej hvala za čestitke. Slovenska performance cheer reprezentanca je s tem rezultatom potrdila trdo delo zadnjih let in prvič v zgodovini tega športa v skupinski kategoriji osvojila medaljo, in to ne le ene temveč kar dve – srebrno in bronasto. Leta 2020 je strokovni svet Republike Slovenije za šport performance cheer sprejel kot kategorizirano panogo. S srebrnim odličjem na letošnjem svetovnem prvenstvu so si tako tekmovalke v članski kategoriji priplesale status vrhunskih športnic, kar je res neverjeten uspeh.

Slovenska reprezentanca s kolajnami v Orlandu

Kaj pa je bil do zdaj naš/vaš najboljši uspeh in s kakšnimi cilji oz. pričakovanji ste odšli v Ameriko?
Slovenija je na svetovnih prvenstvih v performance cheeru in cheerleadingu vsekakor konkurenčna svetovnim velesilam – Ameriki, Japonski, Finski … Do zdaj je osvojila kar 16 medalj na svetovnih prvenstvih – najodmevnejši uspehi pa so vsekakor dvakratni naslov svetovnih prvakinj v performance cheer parih in naslov svetovnih prvakinj v kategoriji dekliških skupinskih dvigov. Poleg tega se lahko Cheer zveza Slovenije pohvali tudi s številnimi odličji z evropskih prvenstev – tako v cheerleadingu kot performance cheeru. Reprezentanca Cheer zveze Slovenije se je na letošnje svetovno prvenstvo odpravila z željo po odlično odplesanih, energičnih nastopih. Že od začetka sezone je v ekipi vladalo posebno vzdušje. Naši reprezentanci sta na pripravljalnih nastopih pred svetovnim prvenstvom kazali izjemno energijo in napredek. Na svetovno prvenstvo sta se ekipi odpravili s pozitivnimi občutki in motivirani za visoke rezultate. Članska reprezentance je bila na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih uvrščena na 4. mesto, zato je bila tokrat želja preseči najboljšo preteklo uvrstitev in se zavihteti na oder za zmagovalce. To jim je vsekakor uspelo, dekleta so z natančno odplesano koreografijo presegla vsa pričakovanja in osvojila naslov svetovnih podprvakinj. Enako presenečenje so pripravila dekleta mladinske reprezentance, ki so z željo po enotno in energično odplesani koreografiji osvojile bronasto medaljo.

Mladinska reprezentanca


Glede na to, da je Amerika zibelka tega stila, na čem ste gradili največ, da je nastop prepričal sodnike?
Amerika je vsekakor ena od vodilnih velesil na področju performance cheera in cheerleadinga. Slovenija je kljub svoji majhnosti vodilnim državam tik za petami, saj naše reprezentance že kar nekaj let dosegajo vrhunske rezultate. Letošnje leto je slovenska reprezentanca gradila predvsem na izpiljeni koreografiji enotnosti in močnih, natančnih in odrezanih gibih, ki so osnova performance cheera. Prav ti odrezani pom gibi in neverjetna energija na odru je prepričala sodnike. Naši ekipi sta s prepričljivo energijo namreč na noge dvignili celotno dvorano, prejeli pa sta ogromno pohval za neverjetno izvedbo pom gibov in enotnost celotne skupine skozi celotno koreografijo. Poudariti je treba, da je razlog za takšne nastope predvsem veliko odrekanja, trud in veliko število ur, preživetih v dvorani.

Članska reprezentanca

Kaj pa menita selektorici članske pom reprezentance, Sausan Julević, in selektorica mladinske pom reprezentance, Danijela Nedeljkovič? Kako doživljata ta rezultat in seveda, na čem graditi naprej in mogoče osvojiti zlato kolajno?
Sausan Julevič, selektorica članske reprezentance, je po nastopu deklet povedala, da je to vrhunski zgodovinski uspeh. Ponosna je na dekleta, ki so skozi celotno sezono pokazala, kaj se z odrekanjem in močno voljo lahko doseže. Športnice so na odru prikazale timski duh in koreografijo odplesale brez napak, kar pa je prineslo zdaj 19 vrhunskih športnic. Selektorica mladinske reprezentance, Danijela Nedeljkovič, pa je povedala, da so se dekleta na svetovnem prvenstvu izkazala in prikazala neverjeten nastop. Dekleta so dala vse od sebe in oddajala izjemno energijo, kar jih je pripeljalo do bronastega odličja. Še naprej bomo gradili na močnih, odsekanih in enotnih pom gibih, energičnih nastopih in na tehniki, kar verjamemo, da nas bo v prihodnosti pripeljalo do še več vrhunskih uspehov.

Špela Bubnič in Klavdija Ujčič v Orlandu

Ne gre zanemariti tudi para, Špele Bubnič in Klavdije Ujčič, ki se je uvrstil na 8. mesto. Kako drugačen je takšen nastop v paru od tistega v skupini?
Tako je, tudi Špela in Klavdija sta dosegli odlično 8. mesto. Vsekakor je bil njun nastop odraz trdega dela, na odru sta prikazali odličen nastop in kljub poškodbi odplesali do konca. Nastopati na odru svetovnega prvenstva v paru je vsekakor svojevrsten izziv. Vsa pozornost je usmerjena le na dve osebi, zato morajo biti gibi popolni in ni prostora za kakršnokoli napako. Koreografija je malenkost krajša, a polna raznih tehničnih elementov, močnih in odrezanih pom gibov ter akrobacij. Športnici morata v minuti in pol prikazati energičen in tehnično dovršen nastop, kar ni preprosta naloga. Občutek, ko plešeš na odru pred tisočglavo množico, ki navija zate, ne glede na to, od kod si, kako dober si in predvsem, kdo si, je neopisljiv in povrne ves trud, ki ga dekleta vlagajo skozi naporne sezone.

Koliko pa je cheerleading in performance cheer popularen v Sloveniji? Ali gre tudi pri vas za krivuljo, ko je nekaj časa ta zvrst zelo popularna in potem nekaj časa ne? In kdo se ukvarja z njo?
Performance cheer in cheerleading sta v Sloveniji vse bolj priljubljena. V slovenskem prostoru sta sicer prisotna že kar nekaj časa, njuna popularnost pa iz leta v leto raste. Na cheer tekmovanjih je prisotno veliko število ekip iz celotne Slovenije. V panogi performance cheer so predvsem dekleta, cheerleading skupine pa so večinoma mešane in jih sestavljajo tako dekleta kot fantje. Starostni razpon naših športnikov je res širok. Osnove performance cheera in cheerleadinga se učijo že najmlajša dekleta in fantje, ki razvijajo predvsem motorične sposobnosti. V članskih kategorijah pa zaznavamo tudi že starejša dekleta, ki se s tem športom ukvarjajo več kot 20 let. K takšni dolgoletni predanosti jih spodbudijo predvsem ljubezen do športa, odlična ekipna energija in tekmovalni duh. Na treninge performance cheera in cheerleadinga vabimo prav vse, dekleta in fante, ki bi se radi preizkusili v različnih elementih gimnastike in plesa ter so vztrajni in energični. Trenutna finančna situacija je za naše tekmovalce sicer neugodna, saj si večino stroškov treninga in tekmovanj krijejo sami. Tudi sponzorjev je za ta, še dokaj nepoznan šport, malo. Velik korak na tej poti je prinesla kategorizacija športa, saj bodo ob rezultatskem dosežku, ki bo skladen s specifičnimi kriteriji za panog,o lahko športniki dobili status kategoriziranega športnika, ki v prvi vrsti tekmovalcem, sicer pa tudi društvom ter posledično zvezi prinaša vrsto novih pravic in možnosti za kandidiranje za občinska in državna finančna sredstva.

Mladinke v Orlandu

Kje pa smo na evropskem zemljevidu in katera država prednjači tako po stilu kot rezultatih?
Na evropski ravni so tekmovalci Cheer zveze Slovenije na samem vrhu. Slovenija je dosegla že več naslovov evropskih prvakov in se uvrstila na zmagovalni oder tako v performance cheeru kot cheerleadingu, tako da lahko rečemo, da smo ena od vodilnih držav tako po stilu kot rezultatih. Na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo potekalo med 1. in 3. julijem v Atenah, se lahko znova nadejamo odličnih rezultatov. Slovenska reprezentanca se že pospešeno pripravlja na prihajajoče tekmovanje, na katerem bo nastopila v več različnih kategorijah v članski in mladinski konkurenci.

Koliko pa se slovenskih deklet ukvarja s cheerleadingom in performance cheerom?
V okviru Cheer zveze Slovenije trenutno deluje kar 20 klubov, v katerih lahko dekleta in fantje trenirajo cheerleading in performance cheer. Iz leta v leto število aktivnih klubov narašča, prav tako število aktivnih tekmovalcev. Izjemno smo ponosni na vse, ki širijo ljubezen in strast do našega športa med mlade in razvijajo omenjeno panogo v slovenskem prostoru.

Ali se je skozi leta razvoja tudi performance cheer in cheerleading spremenil, napredoval, in v čem?
Vsekakor lahko rečemo, da se športni panogi cheerleadinga in performance cheera skozi leta razvijata in utirata svojo pot na področju športa. Ponosni smo, da se v zadnjih letih spreminja percepcija našega športa in se vse večji del širše javnosti začenja zavedati, kako zahteven je v resnici. Vse bolj se odmikamo od stereotipnih izjav, da je cheerleading le “plesna spremljava na košarkaški tekmi”. Ker se cheerleading še vedno razvija, se s časom spreminjajo tudi pričakovanja, kateri elementi naj bi bili v koreografiji prevladujoči. Prav tako se koreografije razlikujejo glede na starostne skupine (zaradi zagotavljanja varnosti) in sestavo skupine (ženske ali mešane skupine). Vsekakor pa tekmovalni cheerleading ohranja svoje poslanstvo, kar je poleg vzpodbujanja množice predvsem pridobivanje njene pozornosti. To mu uspeva z dih jemajočimi dvigi, piramidami, meti in akrobatiko. Tudi performance cheer skozi leta dobiva svojo lastno identiteto. Zaradi svoje dinamičnosti in sodelovanja posameznika v skupini je primeren za razvoj otrok in mladine ter prispeva h kakovostnejšemu preživljanju njihovega prostega časa. Predvsem se razvija na področju tehničnih elementov in posebnih pom gibov. Ti so v zadnjih letih postali še kako prevladujoči, pomembni so odrezani, močni in usklajeni gibi rok, ki performance cheeru dajejo poseben čar. Predvsem smo ponosni, da sta tako cheerleading kot performance cheer v zadnjih letih postala del pogojev, pravil in kriterijev za registriranje in kategoriziranje športnikov v Republiki Sloveniji. Vsekakor je to velik mejnik na področju razvoja cheerleadinga in performance cheera, ki kaže na veliko skupno zmago, h kateri prispevajo vsi deležniki. Tekmovalci, trenerji, starši, vodstva društev z izvajanjem treningov, izvajanjem in udeleževanjem na tekmovanjih ter nenazadnje tudi z doseganjem vrhunskih rezultatov, vodstvo zveze pa z aktivnostmi, usmerjenimi v to, da so bili delo in napori vseh deležnikov prepoznani tudi s strani države!


Kaj pa sodniki sploh ocenjujejo?
Sodniški list je sestavljen iz več različnih kategorij: tehnika, skupinska izvedba, koreografija in splošni vtis. V kategoriji tehnike se ocenjujejo izvedba pom tehnike (kakovost pom tehnike, postavitve rok, nadzor, natančen in močan zaključek gibov), izvedba plesne/gibalne tehnike (gibi, ki imajo moč, intenzivnost, postavitev, nadzor, prisotnost in zavzetost) ter izvedba tehničnih elementov (sposobnost prikazati primerno raven znanja tehničnih elementov s pravilno postavitvijo, poravnavo telesa, nadzorom, ekstenzijo, ravnotežjem, močjo in zaključkom gibov). V kategoriji skupinske izvedbe so sodniki pozorni predvsem na enotnost skupine z glasbo, enotno gibanje vseh nastopajočih in pravilne razmike med nastopajočimi. Pri koreografiji so pomembni muzikalnost, vizualni efekti in kompleksnost gibanja. Zadnji pomemben element sodniškega lista je splošni vtis, pri katerem sodniki ocenjujejo prikaz dinamične in energične koreografije s pristnim in občinstvu privlačnim nastopom.
Ali ga lahko poimenujemo kar plesni stil ali meniš, da gre za kombinacijo mogoče gimnastike in plesa?
Performance cheer je povsem svoja športna panoga, zato ga težko poimenujemo plesni stil. Sestavljen je iz različnih elementov gimnastike in baleta ter iz različnih stilov plesa, najpogosteje iz cheer poma, cheer hip-hopa ali cheer jazza. Za performance cheer so značilni odrezani pom gibi, ki zahtevajo ustrezne postavitve rok (pom motioni), nadzor in natančnost. Poleg tega koreografijo sestavljajo različni tehnični (plesni) elementi – tako skoki kot obrati. Tudi zanje je značilno, da so napeti, močni in odrezani.

Sestri Liza in Špela Urbančič z ameriško trenerko Jessico Walz pred leti, ko sta postali svetovni prvakinji in si priplesali znameniti prstan

Kakšni pa so načrti do konca sezone oziroma do konca leta?
Za nami je že državno prvenstvo v cheerleadingu in performance cheeru, ki je prineslo veliko odličnih nastopov. Najboljše ekipe so se v okviru državnega prvenstva uvrstile na prihajajoče evropsko prvenstvo, ki bo potekalo med 1. in 3. julijem v Atenah. To je še zadnje mednarodno tekmovanje v tej sezoni. Nato pa se naši tekmovalci in tekmovalke večinoma odpravljajo na počitnice, septembra pa spet začenjajo s trenažnim procesom in pripravami na novo tekmovalno sezono.
Hvala in uspešno želim!