Kaja Lin Jagodič Avguštin. Gibanje slej ko prej sreča svoj začetek. Prihaja ORBIT_A.

Orbit_a (foto: Drago Videmšek)

Kako velika bi morala biti orbita, da se iste poti ne bi ponavljale? Če bi človek lahko spremenil svojo orbito, koliko teže bi si moral nadeti? Ali postane človek težji, če vzame s sabo še svoj nahrbtnik? Kaj pa celo sobo ali pa težo čustveno zlomljenega telesa? Koliko teže lahko prenese ena sama oseba in koliko jo lahko nese s seboj v novo orbito? Ali obstaja nova orbita, v kateri ni sledov starih orbit ali začetkov?

(foto: Drago Videmšek)


Orbit_a je nadaljevanje Avtorskega opusa PTL umetnice Kaje Lin Jagodič Avguštin. S soavtorjem Mickaelom Marsom Riviére raziskujeta sodobne migracije in spekter notranjih impulzov, ki jih spodbujajo, in učinke, ki jih migracije sprožajo na osebni razvoj, na odnose in na identiteto. Orbita je tirnica krožnega gibanja, eliptičnega, ampak kljub temu ponavljajočega. Telo manjše mase kroži okoli telesa večje mase, ker se ne more upreti sili njegove gravitacije. (vabljeni na ogled predstave plesne ustvarjalke Kaje Lin Jagodič Avguštin premierno v soboto, 7. 10., in v ponovitvah 8. in 9. oktobra ob 20.00 v Plesnem Teatru Ljubljana. Kaja Lin (1990) je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja, ki je svojo razgibano umetniško pot začela po končanem Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani (2009). Po diplomi je sedem let preživela v tujini, najdlje v Izraelu, kjer je plesala v teatrih: Kibbutz Contemporary Dance Company II in Fresco Dance Company ter v številnih lastnih projektih in projektih drugih koreografov. Sprejeta je bila v tudi v projekt Excellent Dancers project pri Batsheva Dance Company. Od leta 2015 do 2017 je bila zaposlena v teatru ImPerfect Dancers Company v Italiji. Svoje lastne koreografije je imela priložnost predstaviti na: International Festival of Performing Arts v Indiji, v teatru Suzanne Dellal (Tel Aviv, Izrael), teatru Zichri (Kibbutz Ga’aton, Izrael), 6. Plesni Nacionali (Španski borci), 9. Festivalu Front@, NoFormat Art Gallery (London), v okviru mednarodne mreže Pan Adria na Reki, v Zagrebu, v Lutkovnem gledališču Maribor, v SNG Nova Gorica, Plesnem Teatru Ljubljana in teatru Španski borci. S soavtorsko cirkuško-plesno predstavo MirOr je sodelovala na Ani Mraz, Ani Mrzli in Ani Desetnici. V Sloveniji je plesala v projektih Kjare Starič, Kjara’s Dance Project (2011, 2015, 2019), in MN Dance Company (2016/2017). Leta 2019 je na odru Španskih borcev nastopila z avtorsko predstavo Corpus Aurora in soustvarila plesno-gledališko predstavo Free Standing. Leta 2022 je v okviru Avtorskega opusa (Plesni Teater Ljubljana) ustvarila solo plesno predstavo Odtujenost.

Kaja Lin (foto: Francesco Moretti)

Mickael Marso Riviere je ustanovitelj skupine Decalage, GalleryMarso in KRE8!Lab; ustvarja eklektična in interdisciplinarna dela, ki temeljijo na kulturi hip-hopa. Je izvajalec, producent, vodja delavnice, mentor, nagrajeni koreograf in fotograf. Ustvaril je številna dela, neodvisno in s podporo ter po naročilu Carlosa Acoste za Acosta Danza, The Royal Academy of Dance, Birmingham International Dance Festival, The Place, Breakin Convention, The British Council in Hong Kong APA.)