Joost Ramaer. Odrska prezenca skupine EnKnapGroup je izjemno prepričljiva.

Zasledovalci sreče (foto: Andrej Lamut)

Pred seboj vidimo repliko ‘saloona’ kot z Divjega zahoda. Kozarec viskija neprestano z največjo eleganco drsi med mlado kavbojko, ki ga nemudoma izprazni, in točajem, ki ga polni z vedno večjim neodobravanjem. Nenadoma se kozarec ustavi na sredini ‘šanka’, kjer ga ujame tretji lik: kavboj! Vsem tem sestavinam, prisotnim v Zasledovalcih sreče, Pavol (Liška, op. u.)in Kelly (Copper, op. u.) dodata neko novo dimenzijo. Liki imajo namreč enaka imena kot plesalci EnKnapGroup. Kako fiktivni so zares nastopajoči, ki bežijo od njihovih neuspešnih življenj?

Zasledovalci sreče … (foto: Andrej Lamut)
Plesalci EnKnapGroup deklamirajo besedilo glasno ter z jasno artikulacijo … in z drznim, skoraj popolnim, razpotegnjenim naglasom, ki je tipičen za jug ZDA. Odrska prezenca nastopajočih (EnKnapGroup) in njihova izraznost sta izjemno prepričljivi, predvsem ker je predstava Zasledovalci sreče izjema v repertoarju skupine.
… Zasledovalci sreče … (foto: Andrej Lamut)
Med predstavo se vam v glavah pojavljajo absurdne podobe: Trump, ki svoje priliznjence sprejema v avli svoje stolpnice, Trump, ki ponosno dviga svoj okvirjeni izvršilni ukaz v Beli hiši, filmi Quentina Tarantina, imitacija Jona Stewarta in Stevena Colberta, tudi Eugene O’Neill, Arthur Miller in Anton Čehov se čutijo v prelepem tekstu Liške in Copperjeve. (je zapisal kritik Joost Ramaer na spletnem portalu theaterkrant.nl ob gostovanju skupine EnKnapGroup s predstavo Zasledovalci sreče na odru Rotterdamse Schouwburg na Nizozemskem.
… Ottetto …
Skupina je nastopila še 24. marca na festivalu tanzmainz #2 na odru Staatstheater Mainz v predstavi Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost).
… Sokol.
Festival tanzmainz je 10-dnevni festival s svetovno znanimi skupinami in razburljivimi novinci, ki se odvija v prekrasnem Narodnem gledališču v Mainzu. V okviru festivala bosta prav tako nastopila Iztok Kovač in Janez Janša v predstavi Sokol!, ki pa bo na sporedu v nedeljo, 26. marca.)

View Gallery 5 Photos