Prihaja muzikal Vesna. Ko ljubezen premaga vse.

Flora Ema Lotrič in Robert Korošec

Na odru Križank bo 7. junija v pred-programskemu sklopu 65. Ljubljana Festivala doživel premierno uprizoritev slovenski avtorski muzikal Vesna, ki je ustvarjen po predlogi istoimenske filmske romantične komedije. Vesna je že tretji slovenski muzikal; pred tem sta velik uspeh doživela muzikala Mamma Mia in Cvetje v jeseni. Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, ki je velik podpornik slovenskega muzikala, predvsem pa tega, da mladi ustvarjalci ter umetniki dobijo priložnost, da se izrazijo, je povedal, da slovenski muzikali v primerjavi z ‘uvoženimi’, tujimi vedno ‘zažgejo’.

Ekipa muzikala Vesna je skoraj identična ekipi muzikala Cvetje v jeseni.
Zgodba iz omenjenega filma Vesna iz leta 1953 je izvršnega producenta muzikala Gorazda Slaka prepričala in navdahnila zaradi svoje brezčasnosti, saj – kot pravi – gre za ljubezensko zgodbo, zgodbo o nedolžni prvi ljubezni in zgodbo, ki vsakič znova prepriča gledalce pred televizijskimi zasloni. Poleg tega je film tudi prva slovenska romantična komedija in "še vedno najbolj gledan slovenski film". Janez Usenik, pisec libreta za prihajajoči muzikal, je film, zgodbo označil kot zgodbo o generacijah, saj meni, da je mlajšim generacijam, ki ima glavno besedo tako v filmu kot tudi zdaj v muzikalu, treba bolj zaupati, kot jim sicer.
Režiser Vojko Anzeljc, povezovalka tiskovne konference igralka Maja Martina Merljak in izvršni producent muzikala Gorazd Slak.
Ena od pomembnejših stvari v muzikalih – poleg plesa in petja – je glasba, saj ta potencira čustva in atmosfero v muzikalu. Matjaž Vlašič, ki je avtor glasbe, je glasbo v muzikalu označil kot klasičen pop in kot takšno, ki vsebuje ogromno "pulza, možnosti za ples ter različnih ritmov". Glavni navdih pri ustvarjanju glasbe mu je dajala zgodba sama, saj je gre za ‘zgodbo o mladih’. "Najpomembneje je, da se bodo vsi, predvsem pa mladi, ki bodo gledali muzikal, zabavali," je povedal Vlašič. Muzikal vsebuje 24 izvirnih avtorskih skladb. Vojko Anzeljc, režiser, je dodal, da želijo poleg zabave z muzikalom doseči to, da bo ta hkrati sprožal tudi ‘romantična čustva’. Navsezadnje je navdihujoče sporočilo glasbeno-plesne-pevske fuzije le to, da ljubezen premaga vse. Koreografijo za muzikal je zasnoval plesalec Miha Krušič. Aranžma za glasbo pa je ustvaril Boštjan Grabnar.
Maja Martina Merljak in Nuša Derenda
Na novinarski konferenci v sredo, 22. marca 2017, v Viteški dvorani Križank, ki jo je povezovala igralka Maja Martina Merjlak, so spregovorili tudi glavni protagonisti predstave, ki so enotno dejali, da želijo likom dodati predvsem svoj lasten oseben pridih in lastna življenjska izkustva. Flora Ema Lotrič (v alternaciji s Sašo Lešnjek, op. u.), pevka in ki bo v muzikalu utelesila lik Vesne, Merljakova jo je označila tudi kot vzhajajočo zvezdo slovenske glasbene scene, je dejala, da Vesne sicer ne bo drastično spreminjala, ji pa bo dala osebno noto, jo približala sebi in jo s tem – posledično – tudi lažje odigrala. Njena Vesna bo, kot se je izrazila s prispodobo, imela ‘za centimeter krajše krilo’.
Saša Lešnjek, Marjan Bunič, Nuša Derenda in Flora Ema Lotrič
Bolj drzen in drugačen bo tudi glavni lik Sama, ki ga bo odigral Robert Korošec (v alternaciji z Dominikom Vodopivcem, op. u.). "Poskušal ga bom premakniti iz stoodstotnega spoštljivega fanta v malo bolj usnjenega fanta," je povedal. V vlogi Sandija bo nastopal Boštjan Korošec (v alternaciji s Klemnom Bunderlo, op. u.), v vlogi Krištofa bo Matevž Derenda (v alternaciji s Srdjanom Milanovičem, op. u.), Kosinusa bo upodobil Marjan Bunič (v alternaciji z Igorjem Ribičem, op. u.), vlogo tete Ane bo utelesila Nuša Derenda (v alternaciji z Nuško Drašček, op. u.), v vlogi mame bo Nuška Drašček (v alternaciji z Alenko Kozolec Gregurić, op. u.) in v vlogi Hiperbole pa bo Tanita Rose (v alternaciji z Anteo Mramor, op. u.). Na odru bo 14 igralcev; vseh skupaj z alternacijami jih je 26. Znova se torej obeta plesno-pevsko-igralska slovenska uspešnica.

View Gallery 5 Photos